Fondy: opět miliarda

Tomáš Skřivánek | 27. 5. 2002
Fondy: opět miliarda
Zdá se, že otevřené fondy letos v nabírání majetku pod správu nic nezastaví. Původní byznys plány v investičních společnostech přemalovávají ve prospěch smělejších, jen za uplynulý týden narostly fondy o více než miliardu korun.

Fondový průmysl v ČR nabírá na obrátkách. Jistě, zatím jsou to jen fondy peněžního trhu a dluhopisů, do kterých plyne většina nových peněz. I tak ale začínají v sektoru být zajímavé peníze a zdá se, že realita nárůstu majetku pod správou předčí i nejoptimističtější prognózy z počátku roku (viz.: Šéfové investičních společnosti: Letos bude lépe). Pojďte se na ta veselá čísla podívat:

ČSOB výnosový, Sporoinvest a peněžní trh IKS

Nejvíce peněz – 713 milionů korun - získal ČSOB výnosový (profil, názory), následovaný s odstupem necelých čtyř set tisíc Sporoinvestem ISČS (profil, názory), a IKS peněžní trh (profil, názory). Každý z těchto tří fondů nabral výrazně přes sto milionů nových peněz. Ostatní fondy naopak zůstaly hluboko pod touto hranicí. Deset milionů korun čistých prodejů vlastně překonaly již jen dva – Sporokonto (profil, názory) a Balancovaný fond nadací (profil, názory) – oba ze stáje ŽB Trustu.

Souhrnný ukazatel přírůstku peněz pod správu investiční společnosti za týden vede s notným náskokem OB Invest. Od podílníků získala 713 milionů nových peněz (prakticky jen do výše zmiňovaného ČSOB výnosového). Druhá ISČS "nabobtnala" o 343 milionů korun a třetí IKS KB o 125 milionů korun. Náskok má OB Invest také v měsíčním horizontu. Za tu dobu získala 1,65 miliardy korun nových investic, ISČS 1,2 miliardy korun a IKS Komerční banky 386 milionů korun. Pomalu začíná být jasné, že slova šéfa IKS Komerční banky Pavla Pršaly o předstihnutí ISČS zůstanou nenaplněna. ISČS již celkově ve svých fondech spravuje bezmála třicet miliard korun, IKS o třetinu méně.

Nejvíce peněz, 116 milionů korun, odplynulo již tradičně z Restitučního fondu (profil, názory). Na dalších místech, s poklesem majetku o pouhé jednotky milionů, se umístily Fond korporátních dluhopisů ČP Investu (profil, názory, koupit), IKS Dluhopisový (profil, názory) a Sporobond ISČS (profil, názory). Na pátém místě se, ostatně již poněkolikáté, umístil Pioneer Trust (profil, názory) s odlivem 5,3 milionů korun. Podívejte se na další fondy s nejnižšími týdenními čistými prodeji.

Akcie a do nich investující fondy dále klesají

Týdenní výkonnosti všech kategorií fondů s výjimkou dluhopisových a peněžního trhu jsou záporné.

Akciové fondy za poslední týden poklesly o 0,9 procenta. V měsíčním horizontu znehodnotily majetek připadající na jeden podíl v průměru o minus 1,41 procenta, za poslední čtvrt rok ale poklesl majetek každého podílníka v průměru o 3,51 procenta a za rok propadl o plných třicet procent. Čelo tabulky fondů s nejvyšším zhodnocením obsadil s 1,6 procenta smíšený fond Středoevropský První investiční (profil, názory). Dařilo se též fondům společnosti AkroČeskému (profil, názory) (+(0,84 procenta) a Obligace (profil, názory) (+0,81). Druhý z úspěšných fondů Akra je dobrým indikátorem vývoje kurzu české koruny – jedná se totiž o fond zainvestovaný do cizoměnových nástrojů peněžního trhu, tedy především běžných a termínovaných účtů a krátkodobých státních dluhopisů.

Tabulku nejméně úspěšných, chtělo by se říci tradičně, vedl fond stejné investiční společnosti Akro. Za uplynulý týden ztratil Eurotech (profil, názory) 3,4 procenta. Celkově od založení před necelými dvěma roky propadl jeho kurz o plných 82 procent. Vinnu ale nelze házet na správce fondu, ten od jeho vzniku investory poctivě varoval a upozorňoval na všechna rizika fondu investujícího především do Nového trhu v SRN. Druhou příčku mezi neúspěšnými si odnesl podobně, ale méně technologicky, zaměřený Newton Euro (profil, názory).

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

Co si myslíte o dva roky trvajícím pádu akciových fondů? Kdy v tuzemsku získají popularitu rizikovější typy fondů? Až na konci příštího vzestupu, těšně před pádem kurzů? Nebo to bude dříve? Umí vůbec v tuzemsku někdo kvalitně řídit akciový fond? Stojí za to těch registrovaných v tuzemsku investovat? Podělte se s ostatními o své názory!

Pravidelné pondělní komentáře k trhu podílových fondů
sponzoruje Investiční kapitálová společnost KB.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šéfové investičních společností: Letos bude lépe

29. 1. 2002 | Tomáš Skřivánek

Šéfové investičních společností: Letos bude lépe

Majetek pod správou tuzemských fondů vzroste letos zhruba o deset procent a počet spravovaných fondů se moc nezmění, tak se dají shrnout výsledky ankety mezi šéfy tuzemských investičních... celý článek

Chceme polovinu trhu, říká Pavel Pršala

22. 1. 2002 | Tomáš Skřivánek

Chceme polovinu trhu, říká Pavel Pršala

Více než rok je Pavel Pršala šéfem Investiční kapitálové společnosti Komerční banky. Za tu dobu stoupl podíl IKS KB na nových prodejích z deseti na padesát procent a stala se druhou... celý článek

Partners Financial Services