Chceme polovinu trhu, říká Pavel Pršala

Chceme polovinu trhu, říká Pavel Pršala
Více než rok je Pavel Pršala šéfem Investiční kapitálové společnosti Komerční banky. Za tu dobu stoupl podíl IKS KB na nových prodejích z deseti na padesát procent a stala se druhou nejvýznamnější tuzemskou investiční společností.

Jak dopadl rok 2001 v číslech?
Plán jsme překročili. Čísla za poslední měsíce roku jsou enormní, možná to souvisí rovněž s posílením důvěryhodnosti všeho, co spadá do finanční skupiny Komerční banky po vstupu Société Générale. V situaci, kdy se trh českých fondů během roku smrskl téměř na polovinu, objem nově prodaných podílových listů fondů IKS KB vzrostl o více než polovinu. V prvním čtvrtletí členové Unie investičních společností ČR prodali podílové listy za 5 miliard, ve druhém také za 5 miliard, ve třetím čtvrtletí, poznamenaném prázdninami a 11. zářím 3 miliardy. Když jsme pod tato čísla dali naše objemy a spočítali podíly na nových prodejích, vyšlo nám, že v prvním čtvrtletí jsme měli 18 procent - dvojnásobek proti předchozímu roku - ve druhém kvartálu jsme dosáhli 28 procent a ve třetím 38 procent. V posledním čtvrtletí jsme již měli téměř padesát procent trhu.

Dá se takový tržní podíl nových prodejů udržet?
Já v sobě tu ctižádost mám. A to mimo jiné z jednoho specifického důvodu: Přišel jsem do IKS KB z Investiční společnosti České spořitelny, která byla vždy spojována s nejvyšším podílem na trhu – ale to jsou jen mé osobní pohnutky.

Myslíte, že se vám to může podařit proto, že budete o tolik lepší nebo ISČS horší?
Myslím že budeme výrazně lepší, především v přístupu ke klientům. Uvědomuji si ale, že náš úspěch je způsoben určitou strnulostí ISČS, která má své objektivní důvody. My doufáme, že u IKS KB nedojde k takovému poprivatizačnímu propadu, jaký zažila ISČS. Věříme, že se podaří převést distribuční síť hladkým způsobem přes úskalí restrukturalizace. Výsledky ISČS ale ovlivnilo stažení peněz mateřské banky. K tomu ve fondech IKS KB zatím nedošlo. Nám se podaří rozložit stažení prostředků na dvě stejné poloviny do dvou let. Jednu část prostředků banka stáhne letos, druhou v roce 2003.

Vaši předchůdci plánovali za rok 2000 prodat podílové listy za 4,5 miliardy korun. Kolik jste si do byznys plánu na rok 2001 napsali vy?
Předchůdci za rok 2000 reálně uskutečnili 3,1 miliardy nových prodejů. My jsme si navýšili plán proti realitě roku 2000 o třetinu na čtyři miliardy. V průběhu roku nám plán zvedli na 4,7 miliardy. I ten jsme překročili, fondy získaly téměř šest miliard nových prodejů.

Takže akcionáři jsou spokojeni?
Když jsem naše výsledky ukázal v Paříži, byli opravdu spokojeni. Naše prezentace byznys plánu na rok 2002 před vedením SoGe již také proběhla, byť s určitým zpožděním. Dcerou číslo jedna, kterou představenstvo SoGe projednávalo jako první a nejdéle, byla Komerční pojišťovna. My byli na pořadu jednání skoro poslední. Podle mého se nabízí jedna dosti pravděpodobná interpretace – jsme nejméně problémovou dceřinou společností.

Jak vypadá byznys plán na rok 2002?
Konkrétní číslo bych nerad uváděl. Je v něm ale samozřejmě další navýšení.

A váš osobní cíl?
Můj osobní cíl jsem již říkal, je to udržení téměř 50 procent na nových prodejích z posledních měsíců roku 2001.

Jak se změnila struktura klientů po spuštění kampaně na Felix?
Narostl podíl retailových klientů. Felix svým způsobem předjímal klientský přístup, není to klasický produkt. Tento přístup samozřejmě chceme dále rozvinout.

Budete chtít prodávat také mimo síť Komerční banky?
Ne, myslím, že by to nebylo efektivní. U nás totiž legislativa neumožňuje zakládání speciálních fondů "šitých na míru" zákazníka. Tím bývá v zahraničí zpravidla jeden institucionální investor. Myslím, že dozrál čas na legislativní změny.

Jaké změny máte na mysli?
Investiční společnosti budou časem fungovat jako univerzálnější subjekty, nebudou se omezovat jen na retailovou klientelu. Na změny by se mělo pamatovat při novele zákona o kolektivním investování. Stávající úprava byla asi největším překvapením pro naše francouzské kolegy. Ne, že by se s takovým omezením působení investičních společností nesetkali, ale zřejmě to nečekali u země, která je tak blízko vstupu do EU.

Jak daleko je příprava garantovaného fondu?
Naráželi jsme na legislativu. Jednak je docela nešikovné znění zákona o kolektivním investování, který říká, že deriváty se smějí používat pouze za účelem hedgingu pro omezení rizika (takzvané put opce, poznámka redakce). Musíme ignorovat celosvětově nejběžnější formu garantovaného fondu, protože ta pracuje s call opcí, a ta podle fundamentalistické verze výkladu zákona není nástrojem k omezení rizik.

S komisí se o garantovaném fondu dohadujete již zhruba rok, posunulo se jednání?
Posunulo, nakonec jsme našli kompromis, nad kterým v Paříži trochu nechápavě kroutí hlavou. Je to však bohužel jediná možnost, jak lze momentálně uvést na trh garantovaný fond. Prostředky investorů vložíme na termínovaný vklad a výnos z něj budeme vázat na index. Povolení na takto konstruovaný fond jsme obdrželi v prvních dnech roku 2002. Je to sice hezká oklika, ale je to profesně poněkud nedůstojné, zcela mimo současnou ve světě rozšířenou filosofii kontinuálních click fondů.

Felix i garantovaný fond je konzervativní investiční nástroj, plánujete také agresivnější nástroje?
Český investor je bohužel konzervativní, podle mého názoru tu prostor pro agresivnější produkty není, respektive obsadil ho někdo jiný. Pro tento rok bude lepší zůstat u konzervativnějšího přístupu ke klientům. Ostatně si myslím, že loňská čísla jasně ukázala, že právě tohle umíme dělat dobře.

Převálcuje letos IKS Komerční banky Investiční společnost České spořitelny? Myslíte, že v ISČS litují, že Pršala přešel ke konkurenci? Je podle vás správným člověkem na správném místě? Podělte se s ostatními o své názory

Spolupráce Tomáš Prouza.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 2. 2002 12:05

Vaše starosti bych chtěl mít ...

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 1. 2002 13:55, TGP

Šéfů čeho - KB nebo SG? U SG nevím (ale ve Francii je se skandály spojována spíše Credit Lyonnais, kterou vyšetřují téměř neustále), co se týče KB, běží několik vyšetřování, ale ve vazbě není z managementu KB nikdo (zatím), vyšetřování probíhá na svobodě.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Budeme se držet střední Evropy, říká Martin Burda

7. 12. 2001 | Tomáš Skřivánek

Budeme se držet střední Evropy, říká Martin Burda

Investičnímu procesu v Investiční společnosti České spořitelny šéfuje Martin Burda - věkem i funkčně – nejmladší náměstek. Do ISČS přišel třicetiletý Burda teprve před dvěma měsíci.... celý článek

Partners Financial Services