Co udělá Fed?

Co udělá Fed?
Recese je u konce ohlašuje již nějakou dobu Alan Greenspan. Začnou ruku v ruce s oživením znovu růst mezibankovní úrokové sazby? Nezvedne FED cenu úvěrů již na dnešním zasedání?

Inflace v USA je podle posledních dat velmi nízká (CPI index vzrostl meziměsíčně v lednu pouze o 0,2 procenta) ekonomové se přesto přou, kdy a v jaké míře Fed začne zvyšovat sazby. Důvodem je, že představitelé FEDu, podobně jako většina ostatních ekonomů, věří v Philipsovu křivku, tedy, že hospodářský růst vytváří inflační tlaky.

Pozitivní ekonomická data v následujících týdnech a měsících tedy budou ovlivňovat FED k tomu, aby zvyšoval úrokové sazby. Podle "logiky" Philipsovy křivky by měl FED zvyšovat své sazby spíše koncem roku nebo v prvních čtvrtletích roku 2003, kdy by se měla zaměstnanost zotavit z poklesu způsobeného předchozím zpomalením ekonomiky. Faktorem hovořícím spíše pro brzké zvýšení sazeb je 175 bodů, o které FED snížil sazby v reakci na teroristický útok z 11. září a jimiž se krátkodobé úrokové sazby dostaly na čtyřicetiletá minima.

Otázka tedy nezní, zda FED zvýší sazby, ale kdy je začne zvyšovat. Podle mého názoru nejlepší odpověď na tuto otázku je možné vyčíst z "fed funds futures", což jsou kontrakty, jejichž cena odráží očekávanou průměrnou úroveň mezibankovní sazby za daný měsíc. Podle fed funds futures FED zvýší sazby již na květnovém zasedání (7. května) o 25 bodů s pravděpodobností asi 77 procent. Tím však jeho aktivita zdaleka nekončí, podle eurodolarových futures by Fed měl zvýšit sazby do konce roku ještě o dalších zhruba 125 bodů, koncem roku budou tedy sazby zhruba na úrovni 3,25 procenta.
 

Jaký efekt bude mít aktivita FEDu na ekonomickou aktivitu? Pokud pouze zvýší sazby s cílem stáhnout "emergency rate cuts" z období po 11. září, efekt jeho kroků bude minimální, firmy ani spotřebitelé nebudou mít důvod měnit své chování, inflace zůstane nízká (pokud dolar výrazně neoslabí) a hospodářský růst vysoký, akcie výrazně posílí. Bude-li se ale FED snažit "řídit" ekonomiku a zpomalit ji podle "logiky" Philipsovy křivky, dojde k zpomalení hospodářského růstu v roce 2003 a 2004, na což FED bude muset opět v reagovat snížením sazeb, aby zabránil recesi vyvolané jeho vlastní předchozí aktivitou.

Pokud ale v následujících letech FED zůstane podobně pasivní jako v letech 1995-99 a de facto tím odloží Philipsovu křivku a ostatní teorie, podle kterých hospodářský růst způsobuje inflaci, do "síně hororů", kam patří, tak by se boom z druhé poloviny devadesátých let mohl vrátit se všemi jeho pozitivními implikacemi – technologické inovace, nové produkty a služby, rostoucí životní standardy.

Myslíte, že FED začne zvedat sazby již v květnu? Věříte, že oživení americké ekonomiky již je tu? Nebo jde jen o zbožné přání? Podělte se s ostatními o své názory!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services