Ceny rostou nejvíc za osm let. Vrchol inflace teprve přijde

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 14. 2. 2020 09:25 aktualizováno 14. 2. 2020 10:30 | 7 komentářů

Spotřebitelské ceny stouply v lednu o 3,6 % oproti stejnému měsíci loňského roku. Meziroční inflace je tak o 0,4 procentního bodu vyšší než v prosinci. Růst cen je nejvyšší od března 2012, oznámil Český statistický úřad.

„Zrychlení meziročního cenového růstu nastalo především v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje,“ říká mluvčí statistiků Jan Cieslar. Celkově stouply ceny potravin a nealkoholických nápojů o 6,3 %.

Například ceny vepřového masa byly oproti loňskému lednu vyšší o 18,9 %, ovoce o 14,7 %, uzenin 12,2 %, zeleniny o 7,1 % (z toho brambor o 5,1 %), sýrů a tvarohů o 4,3 %, pekárenských výrobků a obilovin o 4 %. Alkoholické nápoje zdražily o 5,2 %, z toho lihoviny o 7,2 %.

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v lednu opět největší vliv ceny v oblasti bydlení. Elektřina je oproti loňskému lednu dražší o 10 %, vodné o 5,3 %, stočné o 4,5 %, nájemné z bytu o 4,2 %, zemní plyn o 2,9 %.

Naopak nižší než před rokem jsou hlavně ceny telefonních (a faxových) služeb – o 4,1 %.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

V porovnání s předchozím měsícem stouply ceny letos v lednu o 1,5 %. Výrazně – o 11 % – zdražily oproti prosinci lihoviny, u nichž vláda zvýšila spotřební daň.

„V dalších měsících by ceny mohly ještě mírně růst, jelikož se do nich budou postupně promítat vyšší daně z tabákových výrobků, které se v lednu projevily pouze částečně. Inflace by se tak mohla v první polovině roku přiblížit čtyřprocentní hranici, ačkoli je možné, že vysoké ceny potravin budou mírně korigovat. Růst cen by tak měl dosáhnout svého letošního vrcholu v dubnu, poté by měla meziroční dynamika cen opět mírně zvolnit, nicméně zůstane patrně stále nad třemi procenty,“ očekává Jakub Seidler, ekonom ING Bank.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřinu, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

„Za zpomalením inflace v květnu by měla stát jednak vyšší srovnávací základna, jednak snížení DPH u některých služeb ve spojitosti s rozšířením EET. Je však v tuto chvíli velmi nejisté, do jaké míry se tento pokles DPH projeví v konečných cenách a do jaké míry zůstane v maržích podnikatelů. Po většinu letošního roku by se tak inflace měla pohybovat nad tříprocentní hranicí. Inflaci z roku 2012 ve výši 3,3 % by však za celý letošní rok podle současných odhadů překonat neměla,“ dodává Seidler.

Česká národní banka se snaží o dvouprocentní inflaci (s tolerancí jednoho procentního bodu na obě strany) už přesně deset let – od ledna 2010. „Průměrná roční inflace za posledních deset let činí 1,7 %, průměrná cenová hladina tak v tuzemské ekonomice vzrostla za poslední dekádu o 22 %,“ připomíná Seidler.

„V první polovině letošního roku se bude spotřebitelská inflace držet významně nad třemi procenty. V průběhu druhé poloviny roku začne zpomalovat a postupně se dostane pod tři procenta. Na to, že letos v některém měsíci uvidíme meziroční růst inflace přesně na dvou procentech, však můžeme velmi pravděpodobně zapomenout,“ myslí si Miroslav Novák, ekonom společnosti Akcenta.

„Pro letošní rok čekáme inflaci v průměru tři procenta. Cenové nárůsty se odehrají v prvním čtvrtletí, poté by zvyšování spotřebitelských cen mělo začít citelně ustupovat. Začátkem příštího roku by inflace měla být v blízkosti dvou procent,“ říká analytik Komerční banky Michal Brožka.

I díky číslům o vysoké inflaci posílila koruna na 24,77 za euro. „To je nejsilnější úroveň od 18. října 2012,“ zdůrazňuje ekonom Lukáš Kovanda z Czech Fund s odkazem na data Bloombergu. Měna posiluje navzodry horším výsledkům české ekonomiky za loňský rok – statistici dnes zveřejnili i údaje o růstu HDP.

„Nejrychlejší inflace za skoro osm let umocňuje sázky trhu na to, že ji Česká národní banka bude muset krotit ještě vyššími úroky, a ty korunu zatraktivňují. Vyšší než předpokládaná inflace zvyšuje pravděpodobnost, že ČNB zvýší své úrokové sazby nebo je alespoň ponechá na současné úrovni delší dobu,“ dodává Kovanda.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v lednu 2,9 %.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 2. 2020 13:19, Cha-cha

Koruna neposílila kvůli inflaci, ale kvůli růstu sazeb. Bankám se nyní vyplatí ukládat peníze u ČNB ještě více. V zahraničí jsou sazby záporné.

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

15. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v lednu o 1,5 % v porovnání s loňským prosincem. Oproti loňskému lednu jsou pak vyšší o 2,3 % – meziroční inflace tedy klesla o výrazných 4,6 procentního... celý článek

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

11. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

Průměrná míra inflace v roce 2023 byla 10,7 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V roce 2022 dosáhla inflace v průměru 15,1 %.

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

28. 11. 2023 | Pavel Strnad

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

Význam inflačních doložek roste. Často jsou však neplatné, protože nejsou správně formulované. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad radí, na co se zaměřit.

Partners Financial Services