Inflace míří ke třem procentům, brambory zdražily na dvojnásobek

pk | rubrika: Aktuality | 11. 6. 2019

Meziroční růst spotřebitelských cen v květnu zrychlil na 2,9 procenta, což je o 0,1 procentního bodu víc než v dubnu. Můžou za to hlavně vyšší ceny potravin a nealkoholických nápojů, uvedl Český statistický úřad.

Ceny brambor jsou dokonce o 88,4 procenta vyšší než před rokem. Inflaci táhnou nahoru i pohonné hmoty, jejichž ceny stouply meziročně o 3,1 %.

Největší vliv na meziroční zvýšení inflace mají podle statistiků ceny bydlení. Elektřina zdražila o 12,5 %, zemní plyn o 3,6 %, nájemné z bytu o 3,3 %, vodné a stočné o 2,6 %.

Ceny finančních služeb stouply o 5,7 %, ceny pojištění o 5,5 %. Stravovací služby zdražily o čtyři procenta, ubytovací služby o 2,5 %.

Naopak třeba cukr byl v květnu o 23,8 % levnější než ve stejném období loňského roku. Cena oděvů je o 3,1 % nižší než před rokem, poštovní a telekomunikační služby o 1,3 %.

Jak to funguje

Nastavení základních sazeb České národní banky napovídá, kde se ustálí úroky spořicích účtů a jak můžou zdražit hypotéky.

ČNB dál zvedá sazby. Co to znamená pro vklady, hypotéky a korunu?

Oproti letošnímu dubnu stouply spotřebitelské ceny v květnu o 0,7 procenta. Meziměsíční růst způsobilo hlavně zdražení zeleniny o 6,2 %, z čehož ceny brambor vzrostly o 11,1 %. Ceny ovoce byly vyšší o sedm procent, masa o 2,4 %, sýrů a tvarohů o 2,2 %. Ceny lihovin stouply 4,6 %, piva o 3,9 % a vína o 1,5 %.

Průměrná roční míra inflace – vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců – byla v květnu 2,5 procenta.

Zrychlení meziroční inflace analytici nečekali. Přesto věří, že v dalších měsících bude zpomalovat.

„V nejbližších měsících by inflace měla začít pozvolna klesat, nicméně k dvouprocentnímu cíli se zřejmě dostane o něco později, než jsme původně předpokládali. Rozhodující bude v tomto směru letošní úroda, a především pak ceny brambor, které jsou aktuálně o téměř 90 % vyšší než loni, a samy o sobě generují tři desetiny procentního bodu inflace. Na jednu malou položku spotřebitelského koše to rozhodně není málo,“ říká například ekonom ČSOB Petr Dufek.

„Bramborová krize se blíží ke svému konci. Do obchodů se postupně dostávají rané brambory, které utlumí skokový nárůst v cenách,“ očekává ekonom BHS Štěpán Křeček. „Vysoké ceny zemědělských výrobků jsou ovlivněny špatnou úrodou. Ukazuje se, že české zemědělství není dostatečně připraveno na problémy způsobené suchem,“ dodává.

Inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů – nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy a další – hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

inflace, nákupy, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

15. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v lednu o 1,5 % v porovnání s loňským prosincem. Oproti loňskému lednu jsou pak vyšší o 2,3 % – meziroční inflace tedy klesla o výrazných 4,6 procentního... celý článek

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

11. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

Průměrná míra inflace v roce 2023 byla 10,7 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V roce 2022 dosáhla inflace v průměru 15,1 %.

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

28. 11. 2023 | Pavel Strnad

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

Význam inflačních doložek roste. Často jsou však neplatné, protože nejsou správně formulované. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad radí, na co se zaměřit.

Partners Financial Services