ČNB dál zvedá sazby. Co to znamená pro vklady, hypotéky a korunu?

Jan Traxler | rubrika: Co se děje | 6. 5. 2019 | 9 komentářů
Nastavení základních sazeb České národní banky napovídá, kde se ustálí úroky spořicích účtů a jak můžou zdražit hypotéky.
ČNB dál zvedá sazby. Co to znamená pro vklady, hypotéky a korunu?

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek jednomyslně zvedla úrokové sazby o 25 bazických bodů. Základní dvoutýdenní repo sazba je nyní 2 %, lombardní sazba 3 % a diskontní sazba 1 %.

Pro trh je ale důležitější poselství ČNB, že zvyšování sazeb je pravděpodobně u konce. Dala totiž jasný signál, že s dalším zvyšováním sazeb v nejbližším roce nepočítá.

„Přijaté rozhodnutí se opírá o novou makroekonomickou prognózu. S ní je konzistentní nejprve zvýšení domácích úrokových sazeb a poté jejich přibližná stabilita do poloviny příštího roku,“ uvedla bankovní rada po svém zasedání.

Vývoj úrokových sazeb ČNB

Co vlastně ty sazby znamenají pro běžného smrtelníka? 

Velmi zjednodušeně řečeno, zhruba na úrovni diskontní sazby se v praxi pohybují úroky spořicích účtů. Protože běžná banka ví, že i kdyby pro peníze neměla jiné využití (neměla je komu půjčit za vyšší úrok), tak je obratem může uložit za diskontní sazbu do ČNB. Můžeme tedy čekat, že se úroky na spořicích účtech postupně ustálí kolem jednoho procenta a to bez omezení horní hranice velikosti vkladu.

Naopak zhruba na úrovni lombardní sazby se v praxi pohybují úroky u hypoték. ČNB dlouhodobě udržuje mezi diskontní a lombardní sazbou marži ve výši dvou procentních bodů. Podobně i jednotlivé banky si zpravidla drží dvouprocentní úrokové marže. Navíc banka ví, že i kdyby zrovna neměla na poskytnutí úvěru dostatek prostředků, tak si může kdykoliv půjčit za tři procenta od ČNB. Dá se tedy očekávat, že kolem této tříprocentní hranice se nyní ustálí úroky u hypoték. Víc už by stoupat neměly.

Peníze dělají peníze

Máte k dispozici řádově aspoň miliony, spíš desítky až stovky milionů korun? Ukážeme vám, co se s nimi dá dělat. Chcete je co nejlíp ochránit před inflací? Nebo hledáte vyšší zhodnocení?

Kam s volnými miliony?


Spořicích účtů s úrokem nad jedno procento přibývá. Některé reklamy lákají ještě na víc. Porovnali jsme proto nejenom sazby, ale i další důležité podmínky.

Nejlepší spořicí účty: Úroky jdou nahoru, projděte si přehled

Zhruba na úrovni dvoutýdenní repo sazby se v praxi pohybují výnosy krátkodobých státních dluhopisů a pokladničních poukázek, tedy potažmo i hrubé výnosy fondů peněžních trhů. Po odečtu nákladů na správu je tedy čistý výnosový potenciál fondů peněžních trhů pro následující rok zhruba 1 až 1,5 % ročně. Výnosy by tedy měly mít o fous vyšší než spořicí účet, ale stále budou zaostávat za inflací.

A jak bude na další zvýšení sazeb Českou národní bankou reagovat česká koruna?

Evropská centrální banka drží nadále úrokové sazby záporné, základní depozitní sazba je od roku 2016 na úrovni minus 0,40 %. A podle posledních prohlášení se na tom v nejbližší době rozhodně nic měnit nebude. Úrokový diferenciál mezi korunou a eurem tak už přesahuje dva procentní body, což není málo. Podobně je tomu například u výnosů českých a německých státních dluhopisů.

Základní ekonomická logika říká, že pro mnoho subjektů v Evropě může být výhodné uložit peníze raději v korunách než v eurech, když u koruny můžou získat vyšší úrokové zhodnocení. To by mělo tlačit poptávku po korunách. A silnější poptávka by pak měla vést ke zpevňování kurzu koruny vůči euru.

Jenomže praxe je složitější, protože tu poptávku po korunách vyhnalo nahoru už před pár lety očekávané ukončení měnových intervencí. I přesto, že se úrokový diferenciál mezi korunou a eurem za poslední rok zvedl o jeden procentní bod, kurz koruny k euru už více než rok neposiluje a stále kolísá v pásmu 25,50 až 26 korun za jedno euro.

Kurz eura ke koruně.

Navíc trh se chová tak, že jednotliví účastníci se snaží předvídat vývoj. Ještě začátkem roku panovalo všeobecně přesvědčení, že by ČNB mohla letos zvednout úrokové sazby minimálně dvakrát. Teď to ale vypadá tak, že je se zvedáním úrokových sazeb konec. Takže devizový trh ve čtvrtek nereagoval na ohlášené zvednutí sazeb posílením koruny, ale naopak kurz koruny vůči euru mírně oslabil z 25,6 na 25,7 korun za jedno euro. Výhled, že ČNB nebude dál zvedat sazby, byl pro trh mnohem důležitější než samotné zvýšení sazeb.

Nicméně ČNB stále ve své prognóze výhledově počítá s pozvolným posilováním koruny vůči euru, i když pomalejším tempem, než kalkulovala dříve. Koncem roku očekává kurz na 25 korunách a 30 haléřích za jedno euro a koncem roku 2020 pak na 24 korunách a 70 haléřích za jedno euro.

Prognóza vývoje kurzu eura ke koruně.

Prognóza vývoje kurzu eura ke koruně podle ČNB.

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Tak uvidíme, jaká bude realita. Předvídat vývoj kurzů měn je takřka nemožné. I ČNB používá v prognóze poměrně široké intervaly spolehlivosti. Já osobně si netroufám spekulovat, jak se bude kurz koruny s eurem vyvíjet, natož s takovým dolarem, který vykazuje mnohem větší výkyvy. Proto, pokud to jde, tak klientům vždy doporučuji držet se investic v korunách, nebo měnově zajištěných instrumentů.

Občas se setkávám s názorem, že se měnové zajištění díky nákladům dlouhodobě nevyplatí. S tím nesouhlasím. Náklady na měnové zajištění vychází primárně z úrokového diferenciálu daných měn. Takže třeba zajistit dolar dnes něco stojí, zhruba kolem 0,75 % ročně, ale člověk má jistotu, že neprodělá na případném oslabení dolaru. Naopak když fond zajišťuje investice v eurech do korun, tak na tom dokonce vydělává díky úrokovému diferenciálu dvě procenta ročně navíc. Měnové zajištění se ve finále může a nemusí vyplatit, ale rozhodně má smysl si tímto způsobem krýt záda proti větším pohybům kurzů.

Jan Traxler

Autor článku Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku 2004. Patří mezi průkopníky... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 5. 2019 12:06, o

Velice by mě zajímala tabulka, ve které by byla vždy předchozí inflační prognóza ČNB versus skutečnost. Mám takové podezření, že v posledních měsících ČNB inflaci konzistentně podstřeluje. Buďto mají bankéři nějak špatně nastavený model, nebo nejde o žádnou prognózu, ale spíš o z palce vycucané přání. Když jim to nevyjde o celý procentní bod, tak pak následnou prognózu upraví o nějakou tu desetinku.

+7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services