Dlužníkům zůstane víc. Spočítejte si, jak roste nezabavitelná částka

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 30. 6. 2020 | 14 komentářů
Lidem v exekuci nebo insolvenci zůstane z výplaty víc peněz. Mění se totiž vzoreček pro výpočet takzvaného nezabavitelného minima.
Dlužníkům zůstane víc. Spočítejte si, jak roste nezabavitelná částka

Zdroj: Shutterstock

Od začátku července výrazně stoupne částka, která plně náleží lidem v exekuci nebo osobním bankrotu a nesmí na ni sáhnout exekutor formou srážky ze mzdy

Už od ledna tahle částka mírně stoupla díky pravidelnému zvýšení normativních nákladů na bydlení. Od dubna přišlo výraznější zvýšení díky tomu, že vláda po osmi letech zvýšila životní minimum.

Třetí zvýšení, které přichází teď od července, bude o dost výraznější než ta předchozí. Ještě před koronavirem totiž poslanci schválili změnu vzorečku pro výpočet celé částky.

Základní částka nezabavitelného minima se do konce června počítá jako dvě třetiny součtu životního minima jednotlivce a částky normativních nákladů na bydlení pro jednu osobu u nájemního bytu v obci od 50 000 do 99 999 obyvatel. Jestliže dlužník vyživuje děti nebo jinou osobu (včetně manžela se samostatnými příjmy), zvyšuje se základní částka o jednu čtvrtinu na každou takovou osobu.

Od července se základní nezabavitelná částka bude nově počítat ne jako dvě třetiny, ale jako tři čtvrtiny zmíněného součtu (životního minima jednotlivce a normativních nákladů na bydlení).

Nově se bude počítat i nezabavitelná částka za každou vyživovanou osobu – místo dosavadní jedné čtvrtiny půjde o jednu třetinu základu.

Základní nezabavitelná částka tak od července stoupne na 7772 korun měsíčně (od dubna do června to bylo 6908 korun), za každou vyživovanou osobu se připočítá 2591 korun (doteď 1727 korun).

Dopad na konkrétní situace vám spočítá naše kalkulačka. Ta zatím ukazuje hned tři výsledky: jak vypadala nezabavitelná částka do konce března, jak vypadá od dubna, a jak bude vypadat od prvního července.

Když to porovnáme se stavem letos v březnu, stoupne nezabavitelná částka u čtyřčlenné rodiny z tehdejších 11 564 na červencových skoro 15 550 korun.

Řežeme náklady!

Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřinu, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Kalkulačka samozřejmě rovnou přihlíží i k situaci, že dlužníkovi po odečtení základního nezabavitelného minima něco zbyde. Připomeňme si, jak v takovém případě postupujeme: 

Nejdřív se podíváme na opačnou stranu. Zajímá nás částka čisté mzdy, která převyšuje dvojnásobek součtu životního minima jednotlivce a částky normativních nákladů na bydlení. Od dubna je to 20 724 korun. Všechno nad tuhle hranici (po odečtení základního nezabavitelného minima) se sráží ve prospěch věřitelů. 

A jak naložíme s tím zbytkem, tedy s tím, co se pohybuje nad hranicí základního nezabavitelného minima, ale pod hranicí částky, která se plně sráží ve prospěch věřitelů? Takový zbytek rozdělíme na tři části. Jedna třetina z něj zůstane dlužníkovi – připočte se tedy k tomu, co mu zůstalo už díky základnímu minimu. Další dvě třetiny se použijí, zjednodušeně řečeno, na zaplacení přednostních či nepřednostních pohledávek. Tomu, kdo nemá přednostní pohledávky (výživné, náhrady újmy na zdraví, náhrady škody způsobené úmyslným trestným činem, dlužné daně a pojistné vůči státu), zůstane i druhá třetina.

Zvýšení nezabavitelné částky dlouho prosazovali i zástupci neziskových organizací, kteří lidem pomáhají s oddlužením. Pokud dlužníci nemají dost peněz na základní zajištění výživy a bydlení rodiny, snaží se zatajovat vyšší výdělky, což poškozuje věřitele a kvůli nižším odvodům i stát. Případně si nepřivydělávají, jejich chudoba ale může mít negativní dopad na společnost i na státní výdaje.

Další změny v exekucích či oddlužení přijala vláda už v souvislosti s epidemií koronaviru. Odkaz na podrobný text najdete pod tímto článkem.

Máme toho víc

Zdroj: Shutterstock

Kvůli koronavirové krizi se zmírní pravidla pro lidi, kteří nezvládají své dluhy. Projděte si, jaké změny schválili poslanci.

Pomoc pro dlužníky prošla. Jak se změní exekuce a oddlužení


Může být férová, nebo se taky pořádně prodražit. Vyplatí se nekoukat jenom na úrok. Nový žebříček ukazuje, u koho se nespálíte a komu se radši vyhnout.

Rychlá půjčka před výplatou? Víme, na které si dát pozor


Stát chce pomoct dlužníkům navýšením nezabavitelného minima. Pomůže to dlužníkům? A věřitelům? Ptáme se exekutora, v neziskovkách i politiků.

Dlužníci si polepší, nezabavitelná částka roste. Exekuce očima expertů


Většinu toho, co vás v matematice učili, možná opravdu nepotřebujete. Úplné základy se ale vyplatí znát, jestli nechcete zbytečně přijít o peníze.

Kolik Čechů nespočítá jednoduchý příklad? Zkuste to taky

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 7. 2020 7:45, Muky

Napadlo vas taky nekdy, ze staci jen treba prijit o praci,nebo nejaka nestastna udalost a pak se vam to vse zhrouti?? To co jste napsal,bych Vam pral zazit.Ne kazdy jsi pujcuje na kraviny.Nekdo si treba na pohreb rodiny a pak prijde o praci kvuli zdravi a co pak pane chytry??

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 7. 2020 5:21, Michal

Dlužníkům bych bez pardonu zabavil všechno-i trencle. Když si mohli napůjčovat na kraviny,tak se musí bez kravin nyní roky obejít !!! A žádný vyjímky,výmluvy a okecávání !! Když to nepůjde po dobrým,poslat na ně ranaře-a hned se platí !!!

-36
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Partners Financial Services