V pondělí startuje soutěž a velké hlasování o nejhezčí peníze české historie

redakce Peníze.CZ | rubrika: Co se děje | 27. 11. 2009 | 2 komentáře
V pondělí startuje soutěž a velké hlasování o nejhezčí peníze české historie
Československé a české peníze slaví letos devadesátiny. Ukážeme vám, jak se jejich podoba měnila, a vy budete moci zvolit nejkrásnější sadu, s níž byste chtěli platit. Zároveň budete moci otestovat své znalosti a vyhrát mobilní telefon či jinou hodnotnou cenu.

Od zavedení koruny jako měnysamostatného Československa uplynulo letos devadesát let. Nynější podoba koruny je možná poslední, s jakou se Češi budou moci setkat. Dříve či později totiž korunu nahradí společná evropská měna euro, jejíž pestrobarevné bankovky zdobí sterilní architektonické prvky. Historie československé a české koruny ovšem ukázala, že existuje spousta způsobů, jak mohou vypadat krásné peníze.

Jednokorunová bankovka, rok 1944

Jednokorunová bankovka, rok 1944

Připravili jsme proto pro vás soutěž, v níž budete moci zvolit nejhezčí bankovky české a československé a posléze i absolutní vítězku, nejkrásnější korunovou bankovku, kterou kdy mohli Češi (a kdysi i Slováci) nosit v peněženkách.

Hlasování bude probíhat ve dvou kolech. Od pondělí 30. listopadu vám každý den nabídneme profil jednoho nominálu spolu s obrázky lícových a rubových stran jednotlivých exemplářů. Součástí bude i anketa, v níž budete moci vybrat tu bankovku z daného nominálu, která se vám líbí nejvíce. Toto první kolo hlasování o jednotlivých nominálech skončí 14. prosince. Od 15. prosince do 18. prosince budete moci ve druhém kole vybírat z nejhezčích bankovek v daném nominále celkovou vítězku – nejkrásnější bankovku.

Stokorunová bankovka, rok 1961

Stokorunová bankovka, rok 1961

Součástí hlasování bude i soutěž o několik mobilních telefonů a další hodnotné ceny. Ke každému nominálu jsme připravili krátký kvíz. Kdo se chce zúčastnit hry o ceny, musí se registrovat a přihlásit na Peníze.cz a následně vyplnit všechny kvízy u všech nominálů a zároveň odhlasovat ve všech anketách prvního kola hlasování o nejhezčí bankovku. Kvízy není třeba vyplňovat každý den, můžete vyplnit několik kvízů najednou. Poslední den, kdy tak můžete učinit, bude ale 14.prosinec 2009. Odměníme čtenáře, kteří odpoví správně na nejvíce kvízových otázek.

Pro čtenáře, kteří se stanou fanouškem Peníze.cz na Facebooku, máme dobrou zprávu. Každý den na stránkách Peníze.cz na Facebooku uveřejníme nápovědu k jedné kvízové otázce daného dne. Soutěž by tak po ně mohla být o něco jednodušší.

Pětitisícová bankovka, rok 1999

Pětitisícová bankovka, rok 1999

Výsledkem ankety bude ideální složení české měny, s níž byste chtěli platit. Vybírat bude určitě z čeho. Mezi bankovkami jsou secesní skvosty z první republiky, poněkud chladné bankovky z období protektorátu Čechy a Morava či budovatelské kousky s období socialismu. Samozřejmě jsou mezi adepty na vítěze i dnešní bankovky z dílny Oldřicha Kulhánka.

Anketu jsme připravili s pomocí České národní banky, která nám poskytla obrazový materiál a dovolila citovat z knih o československé a české měně, které vydala. Zvláštní dík patří Vladimíru Kudlíkovi z ČNB, který obrázky všech bankovek připravil.

Teď je už jen na vás, abyste jeho dílo dotáhli dokonce a zvolili ty bankovky, které se vám nejvíce líbí. Začínáme už v pondělí 30. listopadu.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

anketa, bankovky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaké bankovky jsou letos nejvíce padělané?

3. 11. 2009 | Eva Sovová | 1 komentář

Jaké bankovky jsou letos nejvíce padělané?

V Česku bylo od ledna do září zadrženo více padělaných a pozměněných peněz než za celý loňský rok. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila ČNB. Odhadnete, jaké bankovky zadržené letos... celý článek

V oběhu bude lépe chráněná pětistovka. Prozkoumejte ji.

31. 3. 2009 | Eva Sovová | 1 komentář

V oběhu bude lépe chráněná pětistovka. Prozkoumejte ji.

Od 1. dubna pouští Česká národní banka do oběhu inovovanou pětistovku. Bude mít více ochranných prvků, aby se dala snadno rozpoznat od padělků. Podívejte se, jak nové ochranné prvky... celý článek

Bankomat naruby už má několik bank

13. 2. 2009 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Bankomat naruby už má několik bank

Malí živnostníci a podnikatelé často potřebují uložit hotovost na účet i po zavírací době bank. Pokud nechtějí běhat po světě s kupou bankovek, nemají příliš možností, jak s nimi naložit.... celý článek

Kolik dostanete za roztrženou bankovku

13. 6. 2008 | Eva Sovová | 27 komentářů

Kolik dostanete za roztrženou bankovku

Poškozené bankovky vyměňují banky. Pravidla, zda za ně vyplatí plnou hodnotu, nebo ji stáhnou z oběhu bez náhrady, určuje vyhláška. Přijmout poškozené platidlo může odmítnout každý... celý článek

Partners Financial Services