Zvolte nejkrásnější bankovku: I jednokorunovka byla papírová

Eva Sovová | rubrika: Když se řekne | 30. 11. 2009
Zvolte nejkrásnější bankovku: I jednokorunovka byla papírová
Československé a české peníze slaví letos devadesátiny. Ukážeme vám, jak se jejich podoba měnila, a vy budete moci zvolit nejkrásnější sadu, s níž byste chtěli platit. Dnes můžete vybírat nejhezčí jednokorunovku. Nazpomeňte také vyplnit soutěžní kvíz.

Zvolte nejhezčí jednokorunu

Prohlédněte si galerii bankovek

Anketa

Která jednokorunovka se vám líbí?

Současná mladá generace nejspíš vůbec netuší, že koruna měla dříve i papírovou podobu. Tu poslední hnědou korunovou bankovku nenávratně odvál čas v roce 1960. Málokdo také pamatuje, že se koruna vůbec nemusela nazývat korunou.

Od roku 1919 až do doby, než papírovou korunu nahradila jen korunová mince, se v peněženkách vystřídalo celkem pět podob jednokorunové bankovky. Tři z nich jsou jednoduché s ornamentálními motivy. Honosnější figurální ozdobu dostaly na lícní straně dva vzory, s oběma se platilo během 2. světové války za Protektorátu Čechy a Morava.

Samotný název koruna vznikl ze symbolu charakterizujícího císařství a stal se v roce 1892 označením pro novou rakousko-uherskou měnu. Lidé si ale na „korunu“ zvykali jen těžce a raději dál počítali ve zlatých a krejcarech. „Zvyk byl dokonce tak vžitý, že ještě roku 1908 bylo znovu nařízeno počítat v korunách,“ píše Jaroslav Staněk, autor publikace Peníze v českých zemích.

Po vzniku Československa se strhla vlna nadšených návrhů, aby měna nového samostatného státu nesla jiné označení. „Pod tlakem nejrůznějších institucí a spolků se objevovaly názvy jako řepa, sokol, stotina, lev, denár, groš, káně,“ přibližuje Vladimír Kudlík v článku Vývoj papírových platidel od roku 1918. Snaha přejmenovat korunu za každou cenu ale naštěstí zůstala nevyslyšená. Oficiálně byla koruna československá se zkratkou Kč zavedená měnovým zákonem z 10. dubna 1919.

Anketa

Jak rychle byste si nejspíš zvykli na přejmenování koruny na euro?

První korunové bankovky se v roce 1919 tiskly v několika tiskárnách a lišily se v barevných odstínech na líci. Některé byly tmavomodré, jiné modré či modrozelené. Série 014 se stala pro sběratele vysoce ceněným exemplářem. Některé korunové bankovky této série mají chybotisk. Je na nich otištěno v Praze dne 5. dubna 1919. Měnový zákon, který korunu zavedl, se ale datuje dnem 10. dubna 1919.

Za tento raritní kousek jsou sběratelé ochotní dát podle zachovalosti bankovky 3 až 20 tisíc korun. Celkem bylo v roce 1919 vytištěno přes 272 milionů kusů korunových bankovek a raritní série 014 není chybná celá. „Jsou známé i bankovky série 014 se správným datem,“ říká náš přední odborník a sběratel Jan Bajer, autor sběratelského katalogu papírových platidel Československa.

Zvolte nejkrásnější bankovku - soutěž

Vstoupit do soutěžního kvízu

Zkuste, co víte o českých a československých bankovkách, a vyhrajte. Abyste mohli soutěžit o ceny, musíte být zaregistrováni a přihlášeni na Peníze.cz. Do hry o mobilní telefon a další hodnotné ceny se pak můžete zapojit tak, že postupně vyplníte všechny kvízy, které budeme zveřejňovat spolu s profilem jednotlivých bankovek od 30. listopadu do 14. prosince, a odhlasujete ve všech anketách o nejhezčí českou a československou bankovku. Odměníme čtenáře, kteří odpoví správně na nejvíce kvízových otázek. Soutěžit můžete v průběhu celého prvního kola hlasování o nejhezčí bankovku, tedy od 30. listopadu do 14. prosince. Více informací o anketě a soutěži najdete zde. Pokud se stanete fanouškem Peníze.cz na Facebookumůžete na našich stránkách na Facebooku najít každý den nápovědu k danému kvízu.

Použité zdroje:
Peníze v českých zemích, autor Jaroslav Staněk
Papírová platidla Československa 1919 – 1993, České republiky 1993 – 2003, autor Jan Bajer
Lidé a peníze, autoři František Vencovský, Ladislav Kopecký a kol., ČNB
Vývoj papírových platidel od roku 1918, Vladimír Kudlík
Česká národní banka
Český statistický úřad

Poděkování:
Redakce děkuje České národní bance za laskavé poskytnutí fotografií všech prezentovaných nominálů bankovek a odbornou spolupráci Vladimíra Kudlíka z ČNB při přípravě hlasovací ankety o nejkrásnější bankovky naší měny.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+76
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

nejkrásnější bankovka

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V pondělí startuje soutěž a velké hlasování o nejhezčí peníze české historie

27. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

V pondělí startuje soutěž a velké hlasování o nejhezčí peníze české historie

Československé a české peníze slaví letos devadesátiny. Ukážeme vám, jak se jejich podoba měnila, a vy budete moci zvolit nejkrásnější sadu, s níž byste chtěli platit. Zároveň budete... celý článek

Kolik dostanete za roztrženou bankovku

13. 6. 2008 | Eva Sovová | 27 komentářů

Kolik dostanete za roztrženou bankovku

Poškozené bankovky vyměňují banky. Pravidla, zda za ně vyplatí plnou hodnotu, nebo ji stáhnou z oběhu bez náhrady, určuje vyhláška. Přijmout poškozené platidlo může odmítnout každý... celý článek

Bankovky, které uchvátily i arabské šejky

28. 3. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Bankovky, které uchvátily i arabské šejky

Když se řekne numismatika, každému v uších začnou zvonit staré mince. Málokdo ale ví, že i sbírání bankovek je pořádná věda, která se nazývá notafilie. A že Česko má sběratele, kterého... celý článek

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

25. 3. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

Ukážeme vám, jak bude vypadat nová tisícikoruna, kterou od 1. dubna 2008 pouští Česká národní banka do oběhu. Ukážeme vám, jaké nové ochranné prvky bude mít a jak ji lze rozpoznat od... celý článek

Nová tisícovka: past na penězokazce

20. 2. 2008 | Eva Sovová

Nová tisícovka: past na penězokazce

Od 1. dubna budou v českých peněženkách kolovat nové tisícikoruny s lepšími ochrannými prvky. Rozpoznat padělky od pravých bankovek bude snadnější i pouhým okem. Kdo se přesto nechá... celý článek

Partners Financial Services