Zvolte nejkrásnější bankovku: Tříkorunová rarita

Eva Sovová | rubrika: Když se řekne | 1. 12. 2009 | 8 komentářů
Zvolte nejkrásnější bankovku: Tříkorunová rarita
Československé a české peníze slaví letos devadesátiny. Ukážeme vám, jak se jejich podoba měnila, a vy budete moci zvolit nejkrásnější sadu, s níž byste chtěli platit. Dnes můžete vybírat nejhezčí tříkorunovku.

Zvolte nejhezčí tříkorunovku

Prohlédněte si galerii bankovek

Anketa

Která tříkorunovka se vám nejvíce líbí?

Dnešní sedmatřicátníci si na modrou tříkorunu už nejspíš pamatovat nebudou, zmizela z oběhu v roce 1972. Bankovka v hodnotě tři koruny je v celé historii českých a československých papírových peněz raritou. Známe ji pouze ve dvou podobách. I když obě modré bankovky vypadají stejně, vzor z roku 1953 se od té mladší vydané v roce 1961 v mnohém liší.

Roku 1960 byla přijata nová ústava a změněn znak i název republiky. To se projevilo i na penězích. Dosavadní heraldický lev dostal na hlavu místo korunky hvězdu a starší podobu rámování nahradilo nové. Na bankovce z roku 1961 je figura lva umístěná do znaku ve tvaru pavézy. Ten symbolizuje historický dřevěný štít, kterým se husitští bojovníci ale i křižáci, jak uvádějí historikové, chránili proti střelám z luků a kuší.

Obě tříkorunové bankovky byla pro svůj rozměr 113 krát 56 milimetrů jedním z nejmenších papírových platidel. Velikostí konkurovaly ve své době jen korunové bankovce, která měřila na šířku 101 milimetrů a na výšku 51 milimetrů.

Anketa

Patříte k pamětníkům, kteří nosili tříkorunovou bankovku ve své peněžence?

Pamětníci si možná vzpomenou, že od roku 1965 jsme platili v obchodech nejen tříkorunovou bankovkou, ale i tříkorunovou kovovou mincí. Obě nakonec odvál čas. Tříkoruna ale zůstává natrvalo zapsaná v historii naší měny. Vy nyní můžete rozhodnout, zda se mezi nejkrásnější bankovky zařadí její starší nebo novější papírová verze.

V době jejich platnosti se za tříkorunovou bankovku dalo poměrně slušně nakoupit. Třeba kilo brambor stálo v letech 1953 až 1972 prakticky pořád stejně, pouhých 70 haléřů. Za litr mléka se v roce 1953 platilo 2,10 koruny, pak mléko ještě mírně zlevnilo a po řadu let stál litr jen 1,90 koruny. I pivo bylo velmi levné, půllitr desítky byl v obchodech zhruba za 1,80 až 1,40 Kčs. Pravda, v těchto letech se příliš nevydělávalo.

Kupříkladu v roce 1953 si lidé v průměru vydělávali měsíčně jen 1 097 korun hrubého a v dalších letech dostávali přidáno jen mírně, každoročně jen o pár desítek korun. Do roku 1963 tak poskočily průměrné hrubé měsíční platy jen o pouhých 263 koruny a pan Průměrný měl na výplatní pásce hrubého 1 360 korun. Po dalších deseti letech, tedy v roce 1973, kdy už byla tříkorunová bankovka stažená z oběhu, si lidé vydělávali přece jen víc, v průměru 2 164 koruny hrubého měsíčně.

První tříkorunová bankovka byla vytištěná v Moskvě v roce 1953 podle návrhu Jurije Ivanoviče Sokolova. Druhou emisi nové podoby tříkoruny se státním socialistickým znakem již vytiskla Státní tiskárna cenin Praha a do oběhu se dostala od 1. prosince 1961.

Zvolte nejkrásnější bankovku - soutěž

Vstoupit do soutěžního kvízu

Zkuste, co víte o českých a československých bankovkách, a vyhrajte. Abyste mohli soutěžit o ceny, musíte být zaregistrováni a přihlášeni na Peníze.cz. Do hry o mobilní telefon a další hodnotné ceny se pak můžete zapojit tak, že postupně vyplníte všechny kvízy, které budeme zveřejňovat spolu s profilem jednotlivých bankovek od 30. listopadu do 14. prosince, a odhlasujete ve všech anketách o nejhezčí českou a československou bankovku. Odměníme čtenáře, kteří odpoví správně na nejvíce kvízových otázek. Soutěžit můžete v průběhu celého prvního kola hlasování o nejhezčí bankovku, tedy od 30. listopadu do 14. prosince. Více informací o anketě a soutěži najdete zde. Pokud se stanete fanouškem Peníze.cz na Facebookumůžete na našich stránkách na Facebooku najít každý den nápovědu k danému kvízu.

Použité zdroje:
Peníze v českých zemích, autor Jaroslav Staněk
Papírová platidla Československa 1919 – 1993, České republiky 1993 – 2003, autor Jan Bajer
Lidé a peníze, autoři František Vencovský, Ladislav Kopecký a kol., ČNB
Vývoj papírových platidel od roku 1918, Vladimír Kudlík
Česká národní banka
Český statistický úřad

Poděkování:
Redakce děkuje České národní bance za laskavé poskytnutí fotografií všech prezentovaných nominálů bankovek a odbornou spolupráci Vladimíra Kudlíka z ČNB při přípravě hlasovací ankety o nejkrásnější bankovky naší měny.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+93
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 12. 2009 14:26, Olda

prátele a nebyla uváděna 3 Kč bankovka náhodou státovka?

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 12. 2009 7:55, Fana

Vždyť to je jedno, ne?

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

nejkrásnější bankovka

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zvolte nejkrásnější bankovku: I jednokorunovka byla papírová

30. 11. 2009 | Eva Sovová

Zvolte nejkrásnější bankovku: I jednokorunovka byla papírová

Československé a české peníze slaví letos devadesátiny. Ukážeme vám, jak se jejich podoba měnila, a vy budete moci zvolit nejkrásnější sadu, s níž byste chtěli platit. Dnes můžete vybírat... celý článek

Kolik dostanete za roztrženou bankovku

13. 6. 2008 | Eva Sovová | 27 komentářů

Kolik dostanete za roztrženou bankovku

Poškozené bankovky vyměňují banky. Pravidla, zda za ně vyplatí plnou hodnotu, nebo ji stáhnou z oběhu bez náhrady, určuje vyhláška. Přijmout poškozené platidlo může odmítnout každý... celý článek

Bankovky, které uchvátily i arabské šejky

28. 3. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Bankovky, které uchvátily i arabské šejky

Když se řekne numismatika, každému v uších začnou zvonit staré mince. Málokdo ale ví, že i sbírání bankovek je pořádná věda, která se nazývá notafilie. A že Česko má sběratele, kterého... celý článek

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

25. 3. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

Ukážeme vám, jak bude vypadat nová tisícikoruna, kterou od 1. dubna 2008 pouští Česká národní banka do oběhu. Ukážeme vám, jaké nové ochranné prvky bude mít a jak ji lze rozpoznat od... celý článek

Nová tisícovka: past na penězokazce

20. 2. 2008 | Eva Sovová

Nová tisícovka: past na penězokazce

Od 1. dubna budou v českých peněženkách kolovat nové tisícikoruny s lepšími ochrannými prvky. Rozpoznat padělky od pravých bankovek bude snadnější i pouhým okem. Kdo se přesto nechá... celý článek

Partners Financial Services