Zvolte nejkrásnější bankovku: Půl milionu v pětistovkách = kilo papíru

Eva Sovová | rubrika: Když se řekne | 9. 12. 2009
Zvolte nejkrásnější bankovku: Půl milionu v pětistovkách = kilo papíru
Československé a české peníze slaví letos devadesátiny. Ukážeme vám, jak se jejich podoba měnila, a vy budete moci zvolit nejkrásnější sadu, s níž byste chtěli platit. Dnes můžete vybírat nejhezčí pětistovku.

Zvolte nejhezčí pětisetkorunu

Prohlédněte si galerii bankovek

Anketa

Která pětistovka se vám nejvíce líbí?

První československá pětisetkorunapodle grafického návrhu Alfonze Muchy byla vytištěná knihtiskem na méně hodnotném papíře v roce 1919. Její kvalita tak značně pokulhávala za uměleckou hodnotou grafického návrhu. Není proto divu, že se stala terčem útoku mnoha padělatelů. „Existuje velké množství dokonalých padělků. V době její platnosti jich bylo zadrženo na 60 tisíc,“ uvádí přední český odborník na bankovky Jan Bajer ve své publikaci o papírových platidlech Československa. Proto tato bankovka zůstala v oběhu jen tři roky. Z oběhu byla stažená v roce 1922.

S další pětistovkou se začalo znovu platit až od roku 1924. Kdo byl autorem jejího grafického návrhu, již nelze zjistit. Neznámý autor na ní použil motivy několika umělců, bankovka se vytiskla v americké tiskárně ABNCo v New Yorku a podobnost s americkým dolarem tak není jen náhodná. S menšími úpravami byl grafický návrh této bankovky použitý i pro její následovnici – červenou pětisetkorunu, která šla do oběhu v roce 1931.

Během protektorátu Čech a Moravy byla v roce 1942 vytištěná pětisetkoruna s figurálním portrétem barokního českého malíře Petra Brandla. Po 2. světové válce se na další pětisetkorunové bankovceobjevuje portrét básníka Jána Kollára. S ní se platilo až do měnové reformy roku 1953. Po delší přestávce, kdy pětisetkorunový nominál na čas zmizel, byla v roce 1973 vydaná hnědá pětistovka s figurálnímu postavami ozbrojených vojáků.

Současná pětisetkorunová bankovkas portrétem Boženy Němcové prošla několika inovacemi. Postupně se na ní vylepšovaly ochranné prvky, aby si na nich padělatelé vylámali zuby. Naposledy prošla proměnou v roce 2009. V předchozích letech byla pětistovka hned po tisícikoruně druhou nejčastěji falšovanou bankovkou. Například v roce 2005 bylo zadrženo celkem 2 063 kusů padělků pětistovek. Posupně s jejím vylepšováním se počty padělků začínají snižovat, v roce 2007 bylo zachyceno 720 padělků a v roce 2008 celkem 869 kusů.

Pětistovka není příliš rozšířenou bankovkou, v oběhu je zhruba 21,3 milionů kusů pětistovek. Na jednoho obyvatele tak připadají jen dva kusy. Půl milionu korun v pětisetkorunových bankovkách příliš mnoho neváží, výherce by si odnášel svazek pětistovek o váze necelého jednoho kilogramu.

Zvolte nejkrásnější bankovku - soutěž

Vstoupit do soutěžního kvízu

Zkuste, co víte o českých a československých bankovkách, a vyhrajte. Abyste mohli soutěžit o ceny, musíte být zaregistrováni a přihlášeni na Peníze.cz. Do hry o mobilní telefon a další hodnotné ceny se pak můžete zapojit tak, že postupně vyplníte všechny kvízy, které budeme zveřejňovat spolu s profilem jednotlivých bankovek od 30. listopadu do 14. prosince, a odhlasujete ve všech anketách o nejhezčí českou a československou bankovku. Odměníme čtenáře, kteří odpoví správně na nejvíce kvízových otázek. Soutěžit můžete v průběhu celého prvního kola hlasování o nejhezčí bankovku, tedy od 30. listopadu do 14. prosince. Více informací o anketě a soutěži najdete zde. Pokud se stanete fanouškem Peníze.cz na Facebookumůžete na našich stránkách na Facebooku najít každý den nápovědu k danému kvízu.

Použité zdroje:
Peníze v českých zemích, autor Jaroslav Staněk
Papírová platidla Československa 1919 – 1993, České republiky 1993 – 2003, autor Jan Bajer
Lidé a peníze, autoři František Vencovský, Ladislav Kopecký a kol., ČNB
Vývoj papírových platidel od roku 1918, Vladimír Kudlík
Česká národní banka
Český statistický úřad

Poděkování:
Redakce děkuje České národní bance za laskavé poskytnutí fotografií všech prezentovaných nominálů bankovek a odbornou spolupráci Vladimíra Kudlíka z ČNB při přípravě hlasovací ankety o nejkrásnější bankovky naší měny.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+63
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

nejkrásnější bankovka

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik dostanete za roztrženou bankovku

13. 6. 2008 | Eva Sovová | 27 komentářů

Kolik dostanete za roztrženou bankovku

Poškozené bankovky vyměňují banky. Pravidla, zda za ně vyplatí plnou hodnotu, nebo ji stáhnou z oběhu bez náhrady, určuje vyhláška. Přijmout poškozené platidlo může odmítnout každý... celý článek

Bankovky, které uchvátily i arabské šejky

28. 3. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Bankovky, které uchvátily i arabské šejky

Když se řekne numismatika, každému v uších začnou zvonit staré mince. Málokdo ale ví, že i sbírání bankovek je pořádná věda, která se nazývá notafilie. A že Česko má sběratele, kterého... celý článek

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

25. 3. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

Ukážeme vám, jak bude vypadat nová tisícikoruna, kterou od 1. dubna 2008 pouští Česká národní banka do oběhu. Ukážeme vám, jaké nové ochranné prvky bude mít a jak ji lze rozpoznat od... celý článek

Nová tisícovka: past na penězokazce

20. 2. 2008 | Eva Sovová

Nová tisícovka: past na penězokazce

Od 1. dubna budou v českých peněženkách kolovat nové tisícikoruny s lepšími ochrannými prvky. Rozpoznat padělky od pravých bankovek bude snadnější i pouhým okem. Kdo se přesto nechá... celý článek

Partners Financial Services