Vaše peníze má počítač. Co až ho někdo vypne?

Technický pokrok způsobil, že jsme prakticky zcela závislí na počítačích a jejich sítích. Čím jsou ovšem systémy složitější, tím jsou zranitelnější. A čím propojenější jsou, tím osudovější můžou být následky zranění. Kolik máte doma pod polštářem pro případ selhání centrálních mozků?
Vaše peníze má počítač. Co až ho někdo vypne?

V uplynulých týdnech jsme mohli číst o dvou skandálech s únikem dat. Ten menší, domácí se týkal Penzijní společnosti Komerční banky: omylem „uveřejnila“ databázi klientů. Ti podle dostupných informací neutrpěli žádné konkrétní škody, ovšem jejich osobní údaje, včetně rodného čísla, byly nějaký čas víceméně volně přístupné uživatelům internetového bankovnictví. Chyba se prý stala už u dodavatele software, nebyla ale naštěstí fatální – ven se nedostaly údaje o bankovních účtech, včetně čísel a přístupových údajů. Samotné rodné číslo sice nabízí možností ke zneužití dost, ale přece jen je to něco jiného.

Dostupná prý byla i data exministra financí Kalouska. Je sympatické, že aspoň někde platí ono zprofanované padni komu padni. Tento pikantní detail snad může za to, že český šlendrián poněkud zastínil opravdový průšvih. Pravda – taky k tomu jistě přispělo i to, že průšvih se stal za oceánem.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden se v rubrice Co si o tom myslíte? psalo o vládě, která sice ještě nemá důvěru, ale už se do vládnutí pustila. Snažili jsme se uhádnout, čeho všeho se od ní můžeme dočkat v oblasti národního hospodářství a ptali se na váš názor.

Knížku za obzvlášť přínosné příspěvky do debaty pod článkem bychom rádi poslali pánovi, který se podepisuje jen iniciálami jp. S jeho pravicovými názory nemusíme souhlasit, ale oceňujeme, že jsou to názory. Promyšlené a zformulované. Ovšem při pohledu do historie... už jsme mu knížku posílali letos v dubnu.

Největší hackeřina všech dob? Druhá, třetí třída!

Minulý týden došlo k zatýkání členů hackerského gangu, který řádil ve Spojených státech. Tři Rusové a jeden Ukrajinec jsou obžalovaní z toho, že se podíleli na získání údajů o 160 milionech platebních karet a způsobili škody ve stovkách milionů až miliardách dolarů. Karty duplikovali a sami z bankomatů vybrali miliony. Údaje o kartách navíc prodávali dál. Mladým hackerům se pomocí důmyslného postupného pronikání do počítačových systémů podařilo během několika let dostat do sítí newyorské burzy, banky Citibank, PNC Bank, J. C. Penney a řady dalších.

Takové hromadné luxování účtů, to už je jinačí káva. Mluví se dokonce o největší hackerské akci všech dob, jenže národ Járy Cimrmana ví své. Ne že bychom chtěli velikánovi připisovat průniky do počítačových sítí desítky let před vznikem prvních sálových počítačů, máme na mysli jeho pronikavou práci detektivní. Největší hackeřina všech dob? Esa mezi lamači kódů? „Co je to za eso,“ říká Cimrman, „když se nechá chytit? V policejních kartotékách jsou kriminální živly podřadné, druhá, třetí sorta. Prvotřídní kapacity oboru žádná policejní kartotéka nemá.“

A tak tedy počítejme s tím, že o akcích skutečných es nemáme nikdo ani tušení. Dozvíme se o nich, až ráno cestou do práce uvidíme u každého bankomatu hlouček rozčilených lidí, kterým mašina bude zatvrzele odmítat vydat byť jen nejmenší bankovku.

Kybernetické války

A to pořád mluvíme jen o víceméně klasickém zločinu. O tom, který je vyhledáván a potírán státní mocí. Pak jsou tu ještě lidé, kteří obdobnou činnost vykonávají jako zaměstnání pro stát. V červnu si například izraelský premiér Netanjahu postěžoval na nekonečné internetové útoky Íránců, které prý ohrožují téměř všechny sektory izraelské ekonomiky. Není to ovšem žádná novinka, dobře v paměti můžeme mít třeba týdny ruské kyberofenzivy vůči jednomu z nejinternetovějších států světa – Estonsku. Je docela dobře představitelné, že úspěšný útok na páteř počítačové infrastruktury státu, dokáže takový stát výrazně hospodářsky poškodit.

Kdo si vzpomene na konec světa?

Částečně z pohodlnosti, částečně z donucení, částečně bůhvíproč se stále víc stáváme závislými na technologii a stále víc se jí odevzdáváme. Jenže čím jsou počítačové systémy složitější, tím jsou taky zranitelnější. A čím propojenější jsou, tím osudovější můžou být následky zranění.

Někdy se radívá, že by člověk měl mít pro každý případ doma v hotovosti aspoň deset tisíc. Jindy se radí mít tisíc padesát. To by se mohlo hodit, pokud by vám někdo vykradl účet. Pokud by byl ale průšvih pořádný, celostátní, celoevropský, globální, mělo by nejspíš deset i padesát tisíc stejnou hodnotu: nula. Pak se zdá případná rada mít pro každý případ doma železnou rezervu potravin a nějakou zlatou rezervu. Kdo ale myslí na konec světa? Varovné antiutopické příběhy už nevarují, stala se z nich pouhá zábava. Konců světa už jsme přečetli a viděli tolik, že kdyby jeden ve skutečnosti nastával, asi bychom si chvíli ani nevšimli...

Co si o tom myslíte? Věříte počítačům? Máte doma hotovostní rezervu? Železnou rezervu? Zlatou rezervu? Učíte se střílet? Své názory a postřehy pište do diskuze. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou od Grady. 

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Petr Syrový. Jak si spořit na důchod

Kniha řeší žhavou problematiku důchodové reformy z pohledu účastníka.

Milan Taraba a Lenka Veselá. Rádce nájemníka bytu

Komplexní přehled informací pro nájemce, pronajímatele, vlastníky nemovitostí, obce, bytová družstva a jejich členy. 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

19. 8. 2013 14:12 | Anonym

V případě, že ono "učit se střílet" znamená si pořídit domů nejen pistole, ale i samopal (i to v Česku legálně lze), pak se ubráníš i tomu davu :-) Tedy v případě, že máš strategicky vhodně zvolené bydlení, aby tě nemohli přepadnout ze zálohy.
A jistě si řeknou, že jim to nestojí za to a po prvních pár mrtvých rabujících se přesunou na nějakou snadnější kořist.
Já taky žádnou střelnou zbraň ani zbroják nevlastním, i když jsem si na střelnici devítku a samopal vyzkoušel. A do budoucna o devítce i kurzech střelby uvažuju.
V tomto století se dají očekávat války o zdroje, lidstvo je mnohonásobně přemnožený druh, takže budou války o jídlo a vodu. A když sem do Evropy napochoduje miliarda muslimů, toužících bezpracně po našem blahobytu, tak to bude ještě "sranda".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2013 13:50 | Soňa

Ke střelné zbrani doporučuji ještě dostatečně rozsáhlou a členitou zahradu, sekeru, lopatu a doforoty plány na bytelný altán, garáž, bazén (jak známo zloději v noci choději a často opakovaně a v houfech) jinak vám ta obrana bude na dvě věci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2013 18:03 | Likérek

V poslední větě jste zřejmě chtěl říct opak toho, co jste řekl.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2013 17:00 | eďa

Tady na penězích, drahý příteli, je dán ten prostý fakt, že pokud máte skutečný přehled o situaci kolem a okolo, a to vy máte, tak inkasujete mínusové body. Ovšem to ale neznamená, že máte pravdu a mou poklonu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2013 0:17 | Jack Limousin

...jestli admini nejsou rádi za každej klik.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2013 18:31 | tomas

Problém v takovém případě je, že pravděpodobně by pak byla otázka času, kdy narazíte na někoho "silnějšího" nebo rychlejšího.

Admini, nemůžete aspoň ošetřit, aby člověk nemohl klikat na Líbí / Nelíbí opakovaně? Amatéřina...
+47
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2013 15:00 | Timy

Za nejlepší investici považuji střelnou zbraň (i když žádnou nevlastním). Je to v podstatě pojištění majetku proti zcizení i pojištění ochrany zdraví v jednom. Při hodně extrémním scénáři se může projevit i jako investiční nástroj, kdy se dá použít k navýšení kapitálu (resp. k obstarání čehokoli nutného k přežití).
Každopádně věřím, že střelnou zbraň nikdy potřebovat nebudu a dožiju svůj život v klidu a míru.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 8. 2013 13:15

No, tohle je něco jiného. To byly jednotlivosti, dneska může přijít globální požár, jak je svět maličký.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2013 8:48 | Tomáš

Myslím si, že největší rezervu potravin mají doma důchodci. Jak tak pozoruji své okolí, hltající různé reklamní letáky nejlépe všech obchodních řetězců, pevně věřím tomu, že ještě několik měsíců po skončení akce se mohu stavit u kteréhokoliv sudého občana ČR staršího 60 let a najdu u něj železnou zásobu daného výrobku. No kdo by se nezásobil, když je to tak levné? Já osobně řeším konec světa spíš po duchovní stránce. Bez jídla přeci jen nějaký ten pátek člověk vydrží.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 8. 2013 7:29 | Pavel

To snad není nic nového. Dnes jsme závislí na počítačích, předtím to bylo na papíru. Když vyhořel archiv banky (či jiného podniku či úřadu), měli lidé také smůlu a hodně práce s prokazováním jejich nároků.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 8. 2013 6:42 | cml11

V první řadě je třeba říct, že dlouhodobý globální kolaps finančího systému bez šance k rychlému návratu zpět obnovením záloh je hodně utopistický scénář. Počítacích strojů je všude habaděj a zálohování je v IT denní chleba. Zdroje k rychlé obnově tedy jsou a osobně obavy ze článku nesdílím.

Pokud by ale kolaps přesto nastal, první náhradou bude bezpochyby barterový obchod. Něco za něco, věc za věc. Kdo nebude schopen nabídnout zboží nebo službu, kterou je jiný ochoten směnit, má smůlu. Tím padá smysl rezerv ve zlatě. Zlata se nikdo nenají a jeho hodnota bude v podobné situaci minimální.

Učit se střílet je možná reálnější varianta než se na první pohled zdá. Že v první vlně podobného kolapsu dojde přinejmenším v místech s vyšším zalidněním k bouřím a rabování je téměř jisté. Takže pro obranu vlastního majetku se zbraň může hodit. Ozbrojené složky budou mít dost práce jinde a osamoceným jedincem se zabývat nebudou. Problém je ale v tom, že zatímco jednomu útočníkovi a ojedinělému útoku se člověk se zbraní jistě ubrání, dav ale stejně nezastaví a jen si podepíše ortel.

Nejvhodnějším řešením pro podobnou situaci je maximálně soběstačný život v ústraní civilizace. Ale vzhledem k (ne)pravděpodobnosti nastíněného katastrofického scénáře považuji přípravu na něj za čekání na Godota.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 11 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pavel Krčma: Největší fáma? Počítačové viry vyvíjejí antivirové firmy

21. 1. 2012 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Pavel Krčma: Největší fáma? Počítačové viry vyvíjejí antivirové firmy

Rozhovor s Pavlem Krčmou, šéfem vývojářů světově úspěšného antiviru AVG, jsme přerušili ve chvíli, kdy byla řeč o spamu. Věřili byste, že lidé často opravdu kupují „zboží“, které hromadná... celý článek

Nová zábava bytařů: vykrádačky podle Facebooku

27. 6. 2011 | Petra Dlouhá | 11 komentářů

Nová zábava bytařů: vykrádačky podle Facebooku

„Kocour není doma, myši mají pré…“ Pro bytaře je období letních dovolených vrcholem lovecké sezóny. Podělili jste se o radost z blížící se dovolené na Facebooku? Pak se připravte, že... celý článek

Webové podvody: držte si šrajtofli, v síti sítí není bezpečno!

9. 5. 2011 | Irena Ševelová | 4 komentáře

Webové podvody: držte si šrajtofli, v síti sítí není bezpečno!

V tlačenici si držíte peněženku, ve vlaku berete peníze a doklady s sebou na toaletu, netouláte se v noci temnými uličkami. Mnoho lidí se muselo spálit, než se vytvořily obecně sdílené... celý článek

I vaše finance ohrožuje kyberzločin!

9. 4. 2011 | Lukáš Hoder

I vaše finance ohrožuje kyberzločin!

Internet používají asi dvě miliardy lidí. Stala se z něj džungle. Vznikl černý trh s produkty pro počítačové zloděje nebo s čísly kradených kreditních karet. Počty útoků „zlodějných“... celý článek

Partners Financial Services