České důchody v angličtině. Úřad poradí pracujícím cizincům

jih | rubrika: Aktuality | 19. 11. 2019

Lidé ze zahraničí pracující v Česku budou mít ve středu 20. listopadu možnost probrat své důchodové nároky ze zdejšího systému penzí v angličtině přímo s pracovníky České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Ta registruje zvýšený zájem zahraničních pracovníků o informace a proto zítra v době od 9:00 do 16:00 hodin poprvé nabídne poradenství s tlumočením do angličtiny.

Poskytovat jej budou odborníci z ČSSZ ve spolupráci s akreditovaným tlumočníkem v klientském centru při pražském ústředí ČSSZ na adrese Křížová 25, Praha 5.

„Využít této mimořádné příležitosti mohou především lidé, kteří v České republice pracovali či pracují, aby se informovali o svých nárocích z českého systému důchodového pojištění,“ říká Jana Buraňová, mluvčí ČSSZ.

Jak se změní důchody?

Výpočet důchodů má být srozumitelnější díky tomu, že se státní systém rozdělí na dvě části. Potřebujeme však i reformu daní, říkají odborníci.

Změny v důchodech: Vznikne nultý pilíř, stejný pro všechny


Antimonopolní úřad upozornil na možné negativní dopady na oblast hospodářské soutěže a veřejné podpory.

Státní penzijní fond nesmí ohrozit konkurenci. Chceme ho, potvrzuje ministerstvo

Lidé se dozvědí například to, kdy a za jakých podmínek jim vznikne nárok na důchod z českého pojištění, jak a kde o důchod žádat, jaké doklady jsou k žádosti o důchod potřeba nebo jakým způsobem se český důchod do zahraničí vyplácí. Mohou si také ověřit, jaké české doby pojištění u nich ČSSZ eviduje.

„Klienti se mohou informovat nejen na záležitosti týkající se starobních důchodů, ale i na vše, co souvisí s důchody invalidními či pozůstalostními,“ říká Buraňová.

Pro konzultaci ke konkrétnímu nároku je potřeba předložit osobní doklad totožnosti a číslo českého pojištění (rodné, případně evidenční číslo).

Zájemci se mohou předem objednat v době od 8.00 - 15.30 hodin na těchto telefonních číslech: +420 251 553 923, +420 257 062 860.

„Odmítnuti nebudou ani klienti, kteří přijdou bez objednání. Klienti, kteří se však předem objednají, budou mít při konzultacích přednost. Poradenství včetně tlumočení je samozřejmě poskytováno zdarma,“ dodává Buraňová.

Zkušenosti z prvního poradenského dne k důchodům v angličtině ČSSZ vyhodnotí a rozhodne zda tyto služby bude nabízet pravidelně. ČSSZ již řadu let organizuje se svými zahraničními partnery česko-německé, česko-rakouské a česko-slovenské poradenské dny k důchodům, které se pravidelně těší velkému zájmu klientů, kteří pracovali v ČR a sousedních zemích.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Partners Financial Services