Stát prodlouží dotace hypoték, lidem už dal 10 milionů

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 8. 1. 2010 | 1 komentář
Stát prodlouží dotace hypoték, lidem už dal 10 milionů
Lidé do 36 let věku mohou také letos žádat o státní dotaci k hypotéce na nákup staršího bytu nebo domu.

Průměrná úroková sazba hypoték v roce 2009, která je pro pokračování státní podpory rozhodující, totiž překročila hranici pěti procent, stanovenou příslušným nařízením vlády. Vyplývá to ze statistik odborného webu Hypoindex.cz i z vyjádření ministerstva pro místní rozvoj.

Úrokovou dotaci hypoték začalo ministerstvo pro místní rozvojposkytovat po čtyřleté přestávce od února 2009 právě kvůli růstu úrokových sazeb.

Stát vloni přispěl na hypotéku celkem 2388 žadatelům, z toho 1162 smluv bylo nově uzavřeno po únorovém obnovení podpory (zbytek v předchozích letech).

"V roce 2009 jsme na úrokových dotacích vyplatili celkem 9,495 milionu korun. Průměrná výše příspěvku na jednu hypotéku činila 397 korun měsíčně," sdělila online deníku Aktuálně.cz Jiřina Peřinová z ministerstva pro místní rozvoj.

Letošní rozpočtové škrty by se systému dotací hypoték neměly dotknout. "Očekáváme, že pro letošní rok bude přidělen objem finančních prostředků v obdobné výši jako loni," dodává Peřinová s tím, že podrobný rozpočet zatím není k dispozici.

Na novostavby podporu nedostanete

Stejně jako dosud budou moci o státní příspěvek žádat jen lidé do 36 let věku nezávisle na rodinném stavu, u manželů však věkovou podmínku musejí splnit oba partneři.

Úroková dotace činí jeden procentní bod z úrokové sazby. Je však poskytována jen k hypotečnímu úvěru nebo jeho části, která nepřekročí 800 000 korun v případě koupě bytu nebo 1,5 milionu korun v případě rodinného domu s jedním bytem.

Byt či dům musí být starý nejméně dva roky. Kromě nemovitosti, na kterou požaduje dotaci, nesmí žadatel vlastnit žádný jiný byt či dům. Podpora hypotečních úvěrů poskytovaných na novou výstavbu zůstává i nadále nulová.

O dotaci budou moci žádat jen lidé, kteří zahájí čerpání hypotéky v období od 1. února 2010 do 31. ledna 2011, nebo kterým v tomto období skončí fixační období.

Písemnou žádost o podporu lze předkládat jednotlivým hypotečním bankám, nikoliv přímo ministerstvu.

Výše dotace platí vždy po dobu platnosti úrokové sazby sjednané mezi klientem a hypoteční bankou ve smlouvě o úvěru, maximálně však po dobu pěti let. Po uplynutí této doby bude výše dotace nově stanovena. Státní podpora je poskytována maximálně po dobu deseti let, neskončí-li splácení hypotéky dříve.

Přestože procentní úroková dotace vypadá na první pohled lákavě, šéfredaktor webu Hypoindex.cz Petr Zámečník upozorňuje, že státní dotace znemožní klientům případný přechod k jiné, levnější bance. "Chce-li zájemce čerpat dotaci k úrokové sazbě i po změně fixace úrokové sazby, nesmí opustit svou původní banku," upozorňuje.

ČSSD chce masivnější podporu

Nehledě na už existující systém dotací hypoték pro mladé lidi chce ČSSD prosadit mnohem rozsáhlejší podporu ze státního rozpočtu.

Skupina sociálnědemokratických poslanců totiž navrhuje, aby si lidé, kteří přijdou o zaměstnání, mohli na splátky hypotékynebo stavebního spoření půjčit od Státního fondu rozvoje bydlení.

Žádost by mohl podat každý, kdo je bez práce alespoň tři měsíce a současně evidovaný na úřadu práce. Stát by mohl takovému člověku mohl půjčit maximálně 150 tisíc korun s jednoprocentním ročním úrokem a nejvýše desetiletou splatností.

I kdyby návrh prošel, začaly by se půjčky poskytovat až od ledna 2011, plánují poslanci Stanislav Křeček, Jan Hamáček a Jiří Petrů.

Celý článek a další odkazy si přečtete na aktuálně.cz na adrese:
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/bydleni/clanek.phtml?id=657125

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

dotace, hypotéky, vláda

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Nepovolené přečerpání účtu vás přijde pořádně draho

7. 1. 2010 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Nepovolené přečerpání účtu vás přijde pořádně draho

Jestliže se na běžném účtu dostanete do mínusu a nemáte zřízen kontokorent, může vás to přijít zbytečně draho. Počítejte s tím, že za svou nepozornost bance zaplatíte minimálně pár... celý článek

Proč mají mít nejen Češi dražší hypotéky

20. 10. 2009 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Proč mají mít nejen Češi dražší hypotéky

Za nynější finanční krizí stojí nezodpovědné poskytování hypoték, myslí si Evropská komise. Proto přišla s nápadem, jak hypotéky zdražit v celé Evropě, a půjčování na nákup nemovitosti... celý článek

Báča: Refinancování hypoték je v krizi jedním z nejbezpečnějších způsobů půjčování peněz

24. 9. 2009 | Věra Tůmová, Jan Stuchlík | 11 komentářů

Báča: Refinancování hypoték je v krizi jedním z nejbezpečnějších způsobů půjčování peněz

Po pádu Lehman Brothers si přestaly důvěřovat i české banky. Podílel se na tom také tlak a situace jejich zahraničních matek. Více to bylo patrné u těch bank, které mají matku jen s... celý článek

Spořitelna oživuje trh hypotékou, kterou se nevyplatí refinancovat

16. 9. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Spořitelna oživuje trh hypotékou, kterou se nevyplatí refinancovat

Česká spořitelna chce rozhýbat trh s hypotékami a přichází s hypotékou s úrokovým zvýhodněním. Problém je, že ji nelze refinancovat, aniž by klient musel toto zvýhodnění spořitelně... celý článek

Prodej domu s hypotékou vyžaduje pečlivý výběr kupce

8. 7. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Prodej domu s hypotékou vyžaduje pečlivý výběr kupce

Prodat byt s hypotékou není až tak velký oříšek, jak by se mohlo zdát. Kdo chce prodat dům i s úvěrem, musí pečlivěji vybírat kupce. Jeho „kvality“ nejdůkladněji prověřuje právě banka,... celý článek

Partners Financial Services