Dotace na opravy paneláků jsou díky krizi štědřejší

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 6. 3. 2009 | 6 komentářů
Dotace na opravy paneláků jsou díky krizi štědřejší
Letos stát vyčlenil na dotace na opravy panelových domů celkem 4,1 miliardy korun. Navíc bude vláda brzy jednat o změnách v poskytování dotací, které by ještě letos podporu na některé opravy zdvojnásobily.

Díky krizi se opraví více paneláků. Tak se dá přeložit rozhodnutí vlády, která v rámci opatření boje s finanční krizí navýšila pro letošní rok objem úrokových dotací na opravy a zateplování panelových domůo 600 milionů korun. Celkem mají letos společenství vlastníků a bytová družstva připraveno v dotačním programu PANEL 4,1 miliardy korun. To je dvakrát více než loni. „Umožní nám to poskytnout podporu na rekonstrukce domů s asi dvaceti tisíci byty,“ říká Jan Wagner, ředitel Státního fondu rozvoje bydlení, který program PANEL spravuje.

Dotace z programu PANEL v kostce

Na co se poskytuje

  • Na úroky z bankovního úvěru na rekonstrukci panelových domů (nyní 2 procentní body z úrokové sazby úvěru, nejvýše do výše sazby uvedené ve smlouvě o úvěru)

Kdo může žádat

  • Společenství vlastníků bytů v panelovém bytovém domě
  • Bytové družstvo vlastnící panelový dům

Jaké opravy program podporuje

  • Předmětem opravy musí být nejméně oprava statických poruch a zateplení (např. zateplení pláště, výměna oken, oprava a zateplení střechy)

Kdy se musí žádost podat

  • Před zahájením stavebních prací
  • Před uzavřením smluv o dodávkách strojů a zařízení (např. nových výtahů)

Jaké doklady je třeba předložit

  • Výpis z katastru nemovitostí
  • Příloha k žádosti o dotaci vyplněná úvěrující bankou
  • Uzavřená úvěrová smlouva
  • Stanovisko poradenského a informačního střediska k poskytnutí podpory (potvrzuje, že provedené opravy splňují kritéria poskytnutí dotace)

U koho se žádá

  • Žádosti vyřizuje Českomoravská záruční a rozvojová banka

Zdroj: SFRB

Vlastníci bytů by se letos mohli dočkat ještě jedné dobré zprávy. Zhruba za měsíc bude vláda projednávat nové podmínky pro poskytování dotací. Pokud vláda nynější návrh ministerstva pro místní rozvojschválí, zvýší se ještě letos novým žadatelům u některých rekonstrukcí úroková dotace na dvojnásobek. Navíc na dotace dosáhnou i vlastníci bytů v nepanelových bytových domech. „Rodinných domů se dotace netýkají,“ upozorňuje Wagner. Dnes mohou vlastníci a družstva dostat od státu dotaci, která odpovídá dvěma procentním bodům z úroků, jež platí z bankovního úvěruna rekonstrukci. Ministerstvo navrhuje tuto dotaci odstupňovat podle rozsahu a kvality rekonstrukce na čtyři, tři a 2,5 procentního bodu.

Nejnižší dotaci by podle návrhu měli dostat ti, kteří provedou jen základní rekonstrukci a zateplení. Například opraví základy, statické poruchy nosných stěn, opraví balkony a lodžie, zateplí stěny a vymění okna. Pokud ovšem zateplení provedou tak, že dům bude splňovat požadavky na energetickou náročnost budov platné pro třídu B, jak ji stanoví vyhláška o energetické náročnosti budov (č. 148/2007), budou mít nárok na nejvyšší čtyřprocentní dotaci.

Vyhláška udává, že bytový dům ve třídě B může mít spotřebu energie od 43 do 82 kWh na metr čtvereční a rok. Panelový dům se do této kategorie může dostat vhodným zateplením a správným vyladěním otopného systému. "Doporučili bychom například okna se součinitelem prostupu tepla 1,2, zateplení stěn polystyrénem o tloušťce 14 centimetrů a zateplení střechy polystyrénem 16 až 20 centimetrů. Po dokončení stavby je třeba správně vyregulovat otopnou soustavu, aby její výkon odpovídal novým energetickým podmínkám budovy," vysvětluje Lukáš Staněk z poradenské společnosti Energ, s. r. o. Takto opravený typický panelový dům by se podle něj měl do skupiny B vejít, nicméně konkrétní řešení se musí přizpůsobit konkrétnímu domu.

Na tříprocentní dotaci by mohli mít nárok ti vlastníci, kteří kromě základních oprav a zateplení opraví výtahy či rozvody elektřiny. Na čtyřprocentní dotaci by mohli dosáhnout ty domy, u nichž se navíc vymění i vstupní stěny, opraví se bytová jádra, vzduchotechnika či na které se umístí termosolární panely. „Je ovšem třeba mít na paměti, že jde o návrh, který se projednáváním ve vládě ještě může změnit,“ dodává Jan Wagner.

Letošní dotace se vyčerpají celé, věří Wagner. Uspokojeni by měli být všichni žadatelé, kteří budou mít na státní pomoc nárok. Poptávce po rekonstrukcích, a tedy i dotacích, bude nahrávat i skutečnost, že banky, které na renovace poskytují úvěry, zatím kvůli finanční krizi podmínky těchto půjček nezpřísnily. Potvrzují to zástupci České spořitelny, Komerční banky, ČSOB a GE Money Bank.

U úvěrů pro společenství vlastníků, které se vejdou do limitu 300 tisíc korun na bytovou jednotku, banky zpravidla nepožadují žádné zajištění. Bytová družstva úvěr zajistí blankosměnkou. Společenství či družstva mohou mít jen určitý počet neplatičů příspěvků do fondu oprav a zároveň tento příspěvek musí být dostatečně velký, aby pokryl splátky úvěru a další běžné výdaje. Česká spořitelnaa ČSOBpodmiňují poskytnutí úvěru podílem neplatičů ve výši pěti procent z celkových plateb. Zároveň tyto banky požadují, aby platby do fondu oprav byly o dvacet procent vyšší, než činí splátka úvěru. GE Money Banktoleruje deset procent neplatičů z celkového objemu plateb, které by měly být o 10 procent vyšší, než je splátka úvěru. Komerční bankakonkrétní čísla neuvádí. „Obě kritéria se posuzují případ od případu,“ říká Monika Klucová, mluvčí Komerční banky.

Banky poskytují úvěry na rekonstrukce se splatností i více než dvacet let. Tak dlouhá splatnost je ovšem pro pobírání dotací z programu PANEL nevýhodná. Státní příspěvek na úroky se vyplácí nejdéle patnáct let. Úrokovou sazbu úvěru je zpravidla možné zafixovat až na celou dobu splácení úvěru. „Největší zájem mají klienti o pětileté a delší sazby,“ říká Milan Hašek, ředitel úseku komunálního financování České spořitelny.

Představa vlády, že opravy panelových domů pomohou české ekonomice v době krize, je pravdivá tak na půl. Na jedné straně vyčleněné čtyři miliardy podpoří za stávajících dotačních podmínek soukromé investice vlastníků ve výši kolem 30 miliard korun, odhaduje Jan Wagner. Na druhé straně většina z letošních žadatelů o dotace začne stavět nejdříve letos na podzim či v příštím roce. Takže tento stavební boom nejspíš Česku pomůže až zrychlit rozjezd po odeznění nynějšího hospodářského útlumu.

Je správné, že stát podporuje opravy panelových domů? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 3. 2009 9:35, PG

Je to klasika - paneláčníci, co dostali kdysi byt přidělený, odkoupili ho za pár tisíc a za pár let má hodnotu 3 miliony ještě dostanou z mých daní další prachy.
Já ze všeho zaplatím daně, dělám si na domě sám a dostanu prd.
Holt parasitismus se vyplácí.

+18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Paneláky: čím větší rekonstrukce, tím štědřejší státní dotace

19. 5. 2008 | Eva Sovová | 7 komentářů

Paneláky: čím větší rekonstrukce, tím štědřejší státní dotace

Státní program dotací úroků z úvěrů na opravy panelových domů by se mohl už brzy změnit. Ministerstvo pro místní rozvoj chce vyšší dotací zvýhodnit vlastníky, kteří provedou rozsáhlejší... celý článek

Rekonstrukce paneláku za méně než 1 800 korun na byt

31. 1. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Rekonstrukce paneláku za méně než 1 800 korun na byt

Komerční úvěry na opravy a celkovou revitalizaci chátrajících obytných domů jsou jedním z řešení, jak si nenechat spadnou panelák na hlavu. Platit za byt do fondu oprav zhruba 1 040... celý článek

Dotace na opravy paneláků budou nižší

15. 10. 2007 | Věra Tůmová, Jan Stuchlík | 3 komentáře

Žadatelů o dotace na opravy panelových domů je čím dál víc. Vláda pro ně ale pro příští rok chce vyčlenit méně peněz než letos. Dotace proto budou nejspíš nižší, říká Jan Wagner, ředitel... celý článek

Partners Financial Services