Do konce března lze žádat o hypotéku se starým daňovým přiznáním

Jan Lener | rubrika: Jak na to | 23. 2. 2009
Do konce března lze žádat o hypotéku se starým daňovým přiznáním
Na přelomu března a dubna může správné načasování žádosti o hypotéku živnostníkům a lidem kombinujícím zaměstnání se samostatně výdělečnou činností, výrazně zvýšit šance na získání úvěru.

Finanční krize a hospodářské problémy mohou výrazně snížit živnostníkům šanci na získání hypotéky. Pokud za loňský rok vykážou nižší zisk než za rok 2007, nebo dokonce ztrátu, banka se na ně nebude dívat, jako na příliš bonitního klienta. I když ve skutečnosti může mít žadatel dostatečné příjmy na splácení úvěru.

Do konce března ovšem mají živnostníci a lidé kombinující zaměstnání se samostatně výdělečnou činností šanci, jak se špatné známce od banky vyhnout. Mohou totiž s žádostí o hypotéku bance předložit jako doklad o příjmech daňové přiznání za rok 2007, tedy za dobu, kdy Češi o krizi slyšeli jen z médií. Je však třeba termín nepromeškat.

Od 1. dubna už bude banka vyžadovat daňové přiznání nové, a to i v případě, kdy ho za klienta vyplňuje daňový poradce, a finančnímu úřadu ho lze odevzdat na konci června. Banky tento posunutý termín neakceptují a v žádném případě nelze počítat s tím, že by žadatelům o hypotéku v období od dubna do června udělaly výjimku a vystačily by s předložením příjmů za rok 2007.

Pokud živnostník bance nemůže poskytnout přiznání za rok 2008, banka raději žádost odloží. Z uvedených skutečností vyplývá, že pokud byl pro žadatele rok 2007 finančně úspěšný a za rok 2008 počítá spíše s horšími výsledky, měl by si s žádostí o hypotéku pospíšit.

Bonitu žadatele banka hodnotí podle několika kritérií. U zaměstnanců se hodnotí především příjmy z hlavního a vedlejšího pracovního poměru. Bance se dokládá potvrzení zaměstnavatele o příjmech na speciálním formuláři banky a výplatními páskami. Problematické mohou být smlouvy na dobu určitou, kdy banky zpravidla vyžadují, aby byly alespoň jednou prodlouženy u téhož zaměstnavatele.

U smluv na dobu neurčitou neakceptují banky příjmy, pokud je zaměstnanec ve tříměsíční zkušební době nebo naopak ve výpovědní lhůtě. Relevantní jsou pro banku také rodičovské příspěvky. Naproti tomu přídavky na děti, ani peněžitou pomoc v mateřství vyplácenou prvních šest měsíců po narození dítěte bonitu neovlivní. Po sečtení banka příjmy porovná s výdaji žadatele, do nichž započítá všechny pravidelné platby, splátky úvěrů, půjček, hypoték, pojistného na životní pojištění a další pojistné produkty. Na základě rozdílu rozhodne, zda je klient schopen splácet další úvěr.


Pokud o hypotéku žádá podnikatel, je třeba, aby bance předložil minimálně jedno až dvě daňová přiznání z posledních období. V nich musí vykazovat zisk. Podnikatel, který začal podnikat až v roce, kdy žádá o hypotéku nebo jehož daňové přiznání z předchozího roku nebylo ziskové, má minimální šanci úvěr od banky dostat. V případě zisku banka přepočítá jeho výši na čistý měsíční příjem a dále pak postupuje v hodnocení podobně jako u zaměstnanců.

Autor pracuje ve společnosti Broker Consulting.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

V krizi dokáže ČNB ovlivňovat úrokové sazby jen obtížně

9. 2. 2009 | Petr Čermák

V krizi dokáže ČNB ovlivňovat úrokové sazby jen obtížně

Základní sazby ČNB mají poměrně velký vliv na úrokovou míru na peněžním trhu. Jeho prostřednictvím pak působí na dlouhodobou úrokovou míru, kurz koruny, akcie i dluhopisy. Poměrně těsná... celý článek

Jaké novinky se letos promítnou do daňového přiznání

5. 2. 2009 | Eva Sovová | 12 komentářů

Jaké novinky se letos promítnou do daňového přiznání

Přiznání k dani z příjmu se bude letos poprvé vyplňovat podle pravidel odstartovaných loňskou daňovou reformou. Přinášíme přehled nejpodstatnějších změn, které se promítnou do letošního... celý článek

Kunert: Při žádosti o hypotéku bude důležité i jméno zaměstnavatele

13. 1. 2009 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Kunert: Při žádosti o hypotéku bude důležité i jméno zaměstnavatele

Krize mění i české banky. Třeba u žadatelů o hypotéku se už nebudou zajímat jen o jejich příjem, ale i o perspektivu firmy, v níž pracují, říká Jiří Kunert, generální ředitel UniCredit... celý článek

Hypotéky 2009: dostat úvěr bude umění

22. 12. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Hypotéky 2009: dostat úvěr bude umění

Finanční krize letos docela výrazně zamíchala hypotečním trhem. Podívejte se, co se dělo s hypotékami v roce 2008 a přečtěte si, co se dá čekat v roce 2009. Výhled není podle expertů... celý článek

Partners Financial Services