Jak nespálit peníze v dluhopisech. Varovné signály

Tomáš Kálal | rubrika: BrandInsight | 21. 6. 2021 | 1 komentář
Drtivá většina dluhopisů, které označujeme jako high yield, česky vysoce výnosové, se dočká splacení. Že čtete o těch, jejichž vydavatelé krachují a nesplácejí, je spíš povahou zpravodajství než čímkoli jiným.
Jak nespálit peníze v dluhopisech. Varovné signály

Zdroj: Shutterstock

Není dluhopis jako dluhopis. High yield dluhopisy jsou takové, kterým by agentura S&P přidělila rating BBB a agentura Moody’s rating Baa3. Těm českým ovšem většinou nepřidělí – naše firmy jednoduše nebývají tak velké, aby si o rating u nich zažádaly, a ten se tedy často nahrazuje nějakým ustáleným modelem analytiků. O korunové dluhopisy s ratingem v tomto investičním pásmu, případně lepším, je extrémní nouze. Naopak těch „prašivých“ je na našem trhu až dost.

Pravděpodobnost, že vysoce výnosový dluhopis nebude splacen, je asi pět procent. Z dat agentury Moody’s o americkém trhu vyplývá, že i v době největších propadů v letech 2000, 2009 i 2020 jich nebylo zcela splaceno maximálně 15 procent. V klidných dobách je počet nesplacených i hluboko pod pěti procenty. Pokud jste tedy nezapomněli na diverzifikaci, velkých ztrát se nemusíte bát.

O autorovi

Tomáš KálalZdroj: Conseq

Tomáš Kálal je ředitel Investičního bankovnictví Conseq Investment Management.

Varovné signály

Co když ale máte dluhopisy jediné firmy? Pak je pár ukazatelů, které by vás měly na blížící se průšvih upozornit:

Cena

Když to zjednoduším, vztah ceny dluhopisu a základní úrokové sazby v ekonomice by měl být reverzní. Když jsou sazby na historických minimech, dluhopis by neměl stát méně, než když jste ho kupovali. Jenže průběžnou cenu většiny českých korporátních dluhopisů investor sledovat nemůže. Zkuste zavolat tomu, kdo vám dluhopis prodal, za kolik by ho koupil zpátky. Jistě, v dobách paniky na trzích klesá cena prakticky všech dluhopisů, jde ale o míru poklesu.

Pokud je dluhopis zajištěný kvalitním aktivem – nemovitostí, vodní elektrárnou, pozemkem –, může být naopak pokles ceny příležitost pro nákup. Strach investorů je mnohdy větší než ohrožení dluhopisu.

Vlastní kapitál

V emisních podmínkách kvalitního dluhopisu najdete podmínku na udržování minimálního poměru vlastního kapitálu vůči celkové hodnotě aktiv. Opravdové minimum je 15 procent. Emitent by měl minimálně jednou ročně doložit, že závazek plní. Snadno to najdete i v jeho účetních výkazech, jen dejte pozor, jakým způsobem ohodnocuje svůj majetek. Aby nebyl uměle nadhodnocovaný, jen „aby to vyšlo“.

Klesající nebo záporný hospodářský výsledek nebo zisk před započtením úroků, daní a odpisů. Emitent by si měl na splacení dluhopisu vydělat nebo aspoň udržet výchozí pozici, aby při splatnosti mohl emitovat dluhopisy nové. Pokud je emitent součástí skupiny, stačí, když požadavek splní na mateřské společnosti na konsolidované bázi.

Změny managementu, akcionářů a předmětu podnikání

Důvěřujte, ale prověřujte. Je opravdu firma, které jste půjčili peníze, ještě developer, nebo už někde zoufale těží bitcoiny? Kvalitní emise mají v podmínkách klauzuli, která vás v takovém případě opravňuje chtít dluhopis splatit hned.

Než se ale třást, lepší je diverzifikovat, koupit další dluhopisy, z jiných podniků, jiných sektorů, například prostřednictvím fondu, a riziko tak rozředit.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Tomáš Kálal

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services