Ani paraziti, ani sůl země. Ať živnostníci platí podobně jako zaměstnanci

Populistické recepty ODS ani ČSSD nefungují. Možnou cestou k narovnání pokřivených pravidel je zrušit živnostníkům výdajové paušály a naopak dovolit úlevy i zaměstnancům.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 3. 2013 19:32, boris

Vážený pane, pletete si peníze, které platí firma za to, že máte práci (to je jádro pudla, o co jde). Tato daň přidaná ke mzdě, kterou musí firma zaplatit, protože Vám dala výplatu, je svinstvo, které ovšem bude na věky, protože stát rozhazuje, takovým způsobem, že se bez této zlodějiny neobejde. No a , protože jediní, které je možno ješte okrádat (aspoň si to rudí myslí), jsou OSVČ. Pokud by byla jen z 50% pravda o výhodách OSVČ, tak už všichni byli dávno podnikatelé. Jenže je jich stále méně.Bohužel. Vysvětlím to, OSVČ je mnohem levnější, než firma, té tudíž, při využití jejich služeb, zůstane více peněz na inovaci, mzdy atd. Pro stát je OSVČ nejlevnější obyvatel. Nečerpá sociálky, nemocenskou, nechodí zbytečně do nemocnice (kdo by ho živil), ale platí stejně sociální a zdravotní pojištění, jako Vy pane zaměstnanče, který můžete marodit,dovolenkovat,čerpat socíální poplatky a těšit se na důchod a ztěžovat si jak je hrozné, když máte pracovat v sobotu. OSVČ drží hubu a modlí se, aby dostal zaplaceno a nevtáhl rodinu do dluhů.Mám spoustu známých z okruhu zaměstnanců i OSVČ. Zaměstnanci mají úplně zkreslené představy o vytváření zisku, o neprospaných nocích se jim ani nezdá. Vše platí zaměstnavatel a je toho plně zneužívano.Já dělám v IT jako OSVČ, platby mám paušálně, a jestli projedu benzín za 4000,- nebo 15000,- je firmě jedno, hlavně musím být okamžitě na místě, jedno zda v ČR, či PL. Pokud se mi to nelíbí, jsou další, ochotni podepsat ortel. Ne, ne nemáte vůbec šajnu o životě OSVČ (těch normálních).

+2439
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 3. 2013 10:28, RZ

souhlasím absolutně s Mládkem , mrzí mne, že odvolal . rozdíl mezi OSVČ a zaměstnancem je nemravý , z toho plyne že jsou to parazité !!! Stav takové extrémní daňóvé nerovnosti je prostě nemravný a všichni OSVČ být nemohou ....

-446
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 248 komentářů)

1. 4. 2013 8:43 | Martin Kozák

Ukažte mi, kolik OSVČ je nacucnuto na státní penězovody. Demagogie. Že si mohu koupit ranec stravenek? Ano, ale za své, ty stravenkyjsou stále peníze, které jinak jdou zaměstnavateli a nikoliv mně a totéž platí o dovolené. Přesvědčíte zaměstnavatele, aby mi místo dovolené a stravenek radši platili o odpovídající sumu v penězích více? Ano, znám (naštěstí) i takové, ale převážně to nedělají, protože by to pak zase museli danit. A já se jim proto ani nedivím. Že si OSVČ shánějí vlastní práci? Autor asi není OSVČ. Jinak by tušil,že "sehnat si práci" ani trochu neznamená jen "týden nepřijít s tématem". Ani takhle málo. Opět demagogie nejhrubšího zrna.
Takže ano, můžeme postupovat i jinak. Zlevněme práci celkově. A zlevněme ji všem. Protože bude-li chtít stát víc, nedostane stejně nic a trh práce tím jen bude blokovat. To není víra, to je pragmatismus. A morálka národa, kde místo aby člověk A chtěl být stejně bohatý jako člověk B, chce člověk A, aby byl člověk B stejně chudý.
Když zlevníme práci, změny skutečně, jak píšete, dolehnou na drobnější OSVČ. A nebude pak tedy třeba, aby OSVČ byli a bude vládnout všeobecná spokojenost. A mimochodem, na to, aby si řemeslník platilt zdravotní pojištění dle svého vlastního uvážení nepotřebujeme nic liberalizovat. Nemluvě o tom, že já bych si ho klidně platil nejen dál, ale přinejhorším i ve větší výši protože smysl má.
Jo a že paušály stát staví dálnici do šedé ekonomiky? Ne, to je jen socialistická představa, že je potřeba regulovat pokud možno úplně všechno. Staví ji tam, kde ekonomika může fungovat bez problémů fungovat bez toho, aby do ní stát strkal svoje nenechavé pracky. A dobře tak. Bezpbřehá regulace ještě nikdy nic nevybudovala.Právě ona Margaret Tchatcherová také mimo jiné řekla, že když se něco hýbe, musí se to zdanit. Když se to ještě hýbe musí se to regulovat. A když už se to nehýbe, musí se to dotovat.
Děkuji, ale bezemně.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 4. 2013 8:21 | Pavel

Superhrubá mzda je velká kokotina stvořená chemikem Kalouskem. Již z logiky věci nemůže být "příjmem". protože ta její část- odvody placené zaměstnavatelem, není nikdy zaměstnanci k dispozici tedy není jeho "majetkovým prospěchem", který by měl být zdaněn. Nehledě na to, že se skládá ze dvou veličin - nákladu zaměstnavatele a příjmu (hrubé mzdy) zaměstnance.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 4. 2013 8:15 | Baterka

Pane Valdert, OSVČ se nemůže jen tak stát zaměstnancem. K tomu potřebuje někoho, kdo ji zaměstná. A to se hledá dost těžko, zvláště máte-li už vyšší věk. Zaměstnanec se ale může stát OSVČ, stačí si vyřídit živnosťák, což je v dnešní době snadné. Podnikat pak, to už snadné není.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 4. 2013 8:15 | daňař

Jsem účetní a "daňař" a vidím do ekonomiky OSVČ i zaměstnanců (dělám i mzdy). Nejhorší na tom všem "humbuku" je, že se všichni živnostníci hází do jednoho pytle - jsou i tací, kteří si opravdu vydělají málo. Ale většinově jsou opravdu OSVČ zvýhodněni a mají opravdu slušné příjmy ze kterých platí min.pojištění a žádné daně. Což je "nefér" proti ostatním. Jsem pro zrušení paušálů - to jsou totiž neopodstatněné výdaje, které většina OSVČ nemá - tak proč? Můžou si vést konkrétní daňovou evidenci - potom budou řádně platit odvody. Ať se zákonodárci při rozhodování o paušálech ptají také lidí z praxe (myslím účetních) - ti jim řeknou, jaký je stav.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 4. 2013 6:39 | Pavel

Ta agitka je hrozná. Proč si autor nevšiml, že odvody na zdravotní pojištění a soc. zabezpečení solidárně platí pouze zaměstnavateléa zaměstnaci. A co ti, kteří mají příjmy z nájmů, divident, úroků, prodeje akcií či "nahodilých" příjmů z prodeje nemovitostí a movitého majetku ze kterých tyto odvody nejsou. Výhody zaměstnace oproti živnostníkovi taky obsahují zákonný nárok na dovolenou, odstupné, náhrady za nezaviněné prostoje,čí pobírání příjmu v případě, že zaměstnavatel nemá dočasně práci. A živnostík ručí za své dluhy z podnikání celým svým majetkem. Jestliže živnostník zaměstnává zaměstnance platí prvních 14dnů nemocenské, jako každý zaměstnavatel, ze svého
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 4. 2013 2:22 | Anemari

Politici tady vidí šanci získat více peněz do státního rozpočtu, ale nějak zapomněli na švarc systém. spousta živnostníku se stalo OSVČ z donucení a znám i prodavačky atd, které dělají na živnost za minimální mzdu, zdaňte je vyšší sazbou a půjdou na pracovní úřad, mnozí opravdu nežijí, ale přežívají, pak je tu také dlouhá, 3 měsíční doba na placení faktúr, také znám moře lidi, kteří díky tomu krachují. Podle mne je jediné řešení v progresivní dani, ne v tom, že zvyším daň těm co tak tak vycházejí se mzdou, bez ohledu jestli je to zaměstnanec nebo živnostník. Na švarc systému vydělávají jen firmy které nechtějí platit daně, zrovna tak na DPP a DPČ, tyto firmy místo zaměstnanců neustále dokola nabírají brigádníky a vyhnou se tak odvodům. Těch problémů a řešení by bylo možné najít více, ale muselo by se chtít hledat vhodnější alternativy. Je evidentní, že naši politici žijí v jiných sférách a o skutečném životě a problémech řádových občanů neví nic a možná ani nechtějí, jsou moc pohodlní a skutečná budoucnost této země je ve skutečnosti nezajímá.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 4. 2013 0:18 | Milan

K tomu příběhu dvou bratří. Řekněmě, že oba začli se svou prací v 1980. Jeden prožil 30 let stresu, nejistoty a neustálých úprav svého podnikání a druhý 30 let blahobytu, pracovního postupu, drahých dovolených a spalaceneé hypotéky na nový domek. Nicméně s krizí jsou v prdeli oba. Bankéř je bez práce, a taxikář bez rita, bo lidi štří a raděj počkaj na autobus nebo jdou pěšky.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 4. 2013 0:10 | jádro pudla

Velice správně,hlavně dvě první věty. OSVČ nejnižší možné sociální a zdravotní celkem cca 3500,-Kč. Zaměstnanec cca 1000,-Kč. Další peníze za zaměstnance odvádí zaměstnavatel,ne malé. Zvyšuje tak cenu svých výrobků a služeb. Co se zaměstnancem když není zrovna dost práce?Propustit s dvouměsíční výpovědní lhůtou a odstupným nebo platit i za dny,kdy je zaměstnanec doma bez práce. Stát přehodil své povinnosti na zaměstnavatele a nemůže se divit, že jsou potom zákony obcházeny. Kdyby nebyly odvody přerozdělovány, bylo by dnes dost peněz na důchody......
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2013 22:43 | komarek

jako matka 3 dětí ještě minimálně 10 let nebudu moci být zaměstnancem - čistě z technického důvodu pohybu dětí mezi školou a domovem. OSVČ jsem od půl roku věku prvního dítěte bez přerušení po celou dobu, abych si vybudovala pozici pro dobu, kdy děti odrostou a přestanu pobírat státní mzdu za to, že pečuji o děti - tedy rodičovský příspěvek (jak moc si stát cení mojí práce, víte všichni - nedostávám měsíčně ani minimální mzdu). V naší vsi je školka jen pro předškoláky (30 míst a nevzeme ani vššchny předškoláky - nevejdou se). Jsem OSVČ z rozumu a nutnosti. Nedaním paušálem, ale skutečnými náklady. Místo, aby stát ocenil, že nejsem a nebudu zátěží pro sociální systém, trestá mne daněmi, kde může... Proč např. není možné odečíst si nějaký paušál na dítě ve školce, pokud se nedostane do státem dotované školky? (a to by mělo platit i pro zaměstnance - v rodině, kde pracují oba rodiče).
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2013 21:59 | Johanka

Naprosto přesně řečeno. Po vyhazovu z práce jsem se stala OSVČ z donucení. Žádná výplata ke každému 10. dni v měsíci, prostě najednou nula. Na krku hypotéka a dvě děti. Ráda bych věděla, jak se ve svém oboru "nacucnout" na dotační struk, když dělám stavební dozor a geotechniku. Nechtěl by mi autor poradit? Z toho rudého článku se mi dělá špatně.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2013 21:52 | Vojtěch Groš

Problém hledejme jinde.Pokud se tzv. průměrná mzda (kterou má málo kdo z OSVČ i zaměstnanců mimo státní sektor finanční stává základem pro výpočet základu mezd státních zaměstnanců,soudců atd. ,s tím,že jejich mzdy jsou dány zákony a mají být cca 3násobkem ,této nedosahované ,ale deklarované mzdy,nebudou jakékoliv daně stačit pokrývat potřeby rozrůstajícího státního aparátu a potřeb na poskytování podpor nezaměstnaným.Stát vybírá stále vyšší daně ve formě daně z nemovitostí a majetku,který si poplatníci zakoupili za již zdaněné peníze.Pokud by daně nebyly tak zatěžující,a jejich zaplacením by si poplatník dělal menší problémy ,než sháněním daňových poradců,tak by je zaplatil.Důchodcům ,za které zaměstnavatelé cca 25-30 let odváděli do státního rozpočtu by se důchody měli počítat s ohledem na odvedené platby.V každém případě by měly být důchody vyšší než u těch ,kteří se pobíráním podpor tolik nepodíleli.Výjimku bycom mohli v rámci solidarity,zachovat pro zdravotně omezené spoluobčany.Bohužel těm je vypočten důchod, na základě té zase nedosahované průměrné mzdy .Může se někdo nad tím zamyslet?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2013 21:10 | Glosator

A porovnejte, kolik je minimální odvod OSVČ na zdravotní pojištění a kolik platí stát za "svě" pojištěnce, včetně nezaměstnaných.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2013 21:08 | Glosator

Ono je to totiž tak, že spoustu firem tady představuje to, čemu se říká PŘIROZENÉ MONOPOLY. N rozdíl od ODS, ČSSD dokonce dovolila jejich privatizaci do rukou zajraničních firem (Transdaz). Pak je tu nějaký veřejný sektor, který se sice omezuje, ale je pořád veliký, tam patří i České dráhy. Zaměstnanci tam mají práci relativně jistou. Pak jsou tu OSVČ a zaměstnanci malých firem, ti mají práci nejistou. A OSVČ opravdu jsou rádi, když vůbec dostanou za svou práci zaplaceno. Ti nemají jisté nic.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2013 21:06 | xxxxxxxx

Pan Kašpárek je od roku 2009 OSVČ na volné noze,a účetnictví má v krabici od bot. Pak se nelze divit,že píše tyto stupidity,podporuje ministra Mládka v jeho záměrně štvavých projevech účelově pro rozdělení společnosti a nalezení viníka za současný státní hnůj - živnostníka. Seberte tedy živnostníkům majetek nebo je pozavírejte do kriminálu za vykořisťování člověka člověkem a kapající kohoutky si opravte svépomocí za rady Přemka Podlahy.
+2303
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2013 20:40 | Valdert

Díky, ale nejsem nemocen, nepobírám sociální dávky. Ani na ně nemám nárok. Platím daně.A mohou kdykoliv zrušit divizi ve které jsem zaměstnán, jelikož zahraniční partner může výrobu, kdykoliv přestěhovat jinam. Tady je nepochopena jedna věc. Všichni nemohou být OSVČ z principu. Musí být i zaměstnanci. Zde vznikla pouze situace, že někteří mohou být sami na sebe a tuto výhodu využít. Pokud nechtějí zůstat OSVČ, mohou se stát zaměstnanci :-).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2013 20:40 | Valdert

Díky, ale nejsem nemocen, nepobírám sociální dávky. Ani na ně nemám nárok. Platím daně.A mohou kdykoliv zrušit divizi ve které jsem zaměstnán, jelikož zahraniční partner může výrobu, kdykoliv přestěhovat jinam. Tady je nepochopena jedna věc. Všichni nemohou být OSVČ z principu. Musí být i zaměstnanci. Zde vznikla pouze situace, že někteří mohou být sami na sebe a tuto výhodu využít. Pokud nechtějí zůstat OSVČ, mohou se stát zaměstnanci :-).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2013 20:37 | Michal Ernest

Pane vy vůbec nemáte přehled o tom co musí OSVČ odvést do státní kasy aby vůbec mohl v klidu podnikat. Co takhle aby jste si zašel na živnostenský úřad a nechal si vystavit nějaké živnostenské oprávnění a zkusil si to sám na vlastní kůži?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2013 20:29 | valdert

Díky, ale vím kolik odvádí jak můj zaměstnavatel , tak i já osobně. Také vím, jak mi zaměstnavatel platí mzdu, aby ušetřil na odvodu státu. Jsem rád za práci, která mne baví. Jako OSVČ ji vykonávat nemohu, jelikož si to zaměstnavatel sám nepřeje a já nevlastním tolik milionů jako on, abych vytvořil konkurenční podnik :-). Je vidět, že OSVČ mají krátkozrakost a nevidí si na špičku nosu.Rizika nesou všichni. Jinak s body souhlasím. Postavme samostatnost a odpovědnost každého pracujícího na něho samého.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2013 20:14 | Tomáš

Nejde mi o to, jestli hodně nebo málo, ale o to, že už poněkolikáte čtu tuto 2+ mil. cifru, ale zatím jsem nenarazil na jiný zdroj než odkazování na blogy, které uvádějí +- totéž.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 3. 2013 20:12 | Valdert

Zde je plno osočování.Přitom jde pouze o to, jak nás odírá tento stát a hlavně vládní politici. Rád bych věděl důvod, proč si myslí Nečas, že zaměstnanec je méně a že má menší riziko než OSVČ. Možná se jedná o ministerské byrokraty. Dle dnešních zákonů, zaměstnanec nemá žádné práva. Pokud se přihlásí o zbylé, vyhodí ho pod nějakou záminkou. Každé pracovní zařazení je důležité a tvoříme tím společnost. Bez zaměstnanců, nemáme teplo, světlo a nevozíme si zadky. OSVČ nám přinášejí jiné výdobytky a jsou kreativnější. Tudíž každá skupina má své výhody a nevýhody a neměli by být zvýhodňovány před ostatními. Zde se opět projeví stigmata komunistické nadvlády. V naší rodině byl jak živnostník, tak státní zaměstnanec. A nemohu ani o jediném říci, že byli flákači. Naopak byli okolím brány jako autority i po své smrti. Můžete naletět plkům z ODS, nebo buranstvím ČSSD, ale vždy to bude proti Vám !!!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miloš Endrle

podnikatel, Geewa

Kamil Vacek

podnikatel a investor

Miloš Endrle
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Kamil Vacek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services