S cizí měnou na termínovaný vklad?

Dana Chytilová | | 18. 11. 2005 | 4 komentáře
Neutratili jste na zahraniční dovolené všechny valuty? Vložte je do termínovaných vkladů. Ty nabízejí lepší úrok než běžný účet, nižší poplatky a vysokou likviditu. Je tu však zároveň jedno omezení, minimální vklad je dost veliký.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 4 komentářů)

21. 11. 2005 0:26 | xyz

Mám stejnou zkušenost, ale HVB taky nabízí Spořící účet. To mě a asi i Vám zatajili. Úroky jsou mnohem vyšší, dost velkou část můžete měsíčně vybrat bez výpovědní lhůty. a to 1 procento při výběru Vám sebere každá banka. Dolar neprodávat - je na vzestupu kvůli růstu úrokové míry, pokud máte dost korun
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 11. 2005 17:43 | z Vysocan

Rodice meli nastradano v supliku par desitek tisic dolaru a tak jsem jim "poradil" terminovany vklad. Jelikoz mam hypotecni uver s HVB, tak jsem se optal jake jsou poplatky spojene s vedenim terminovaneho uctu. Pry nic. Tak chudaci vzali balik penez do banky a dali do terminovaneho vkladu. Ackoliv to vim a bylo mi receno mnohokrat ze je nutno si precist podminky, tak jsem to opet neudelal a po vkladu zjistil, ze si vybiraji 1% manipulacniho poplatku pri vyberu (dalsi moznost je premenit na koruny a zaplatit "pouze" 40 CZK, ale kurs HVB je kriminalne nizky: 19.11. HBV nakupovala USD 1 za CZK 24.06 a exchange.cz stejny USD 1 za CZK 24.80 ). A to vse jeste po zaplaceni 15% dane z uroku. Pri rocnim uroku pod 2% tam penize musi lezet vice nez pul roku aby se vubec zaplatila dan a poplatky. Muj nazor je takovy, ze by HVB nemela nabizet terminovane vklady v USD na kratsi dobu nez 6 mesicu. V takovem pripade prinesete do HVB banky napr. USD 10,000 a dostanete za mesic asi USD 9916.12, coz zahrnuje dan USD 2.88 (+USD 10,000 +USD 19.77 urok, -USD 2.88 dan a -USD 100.16 poplatek za vyber). Banka vydelala, stat vydelal a vy jste vse zaplatili a financovali. Mne to nedava smysl. Hlavne ta dan z prodelku.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 11. 2005 12:45 | Jirka

Je fakt, že OPF peněžního trhu by měl za půl roku vydělat nejen na poplatky, ale i vyšší úrok, než termínovaný vklad. Navíc lze peníze vybrat kdykoli během pár dnů bez "pokuty". Minimální vklad přibližně odpovídá minimálnímu objemu prvního nákupu ve fondu, takže také žádný problém. Riziko ztráty na kurzu fondu je zanedbatelné. Nevím ale, zda naše banky nabízejí fondy peněžního trhu s možností nákupu a odkupu v cizí měně - navíc zrovna té, kterou chcete do dovolené zhodnotit. Případná konverze na CZK a zpět způsobí citelnou ztrátu, kterou by peněžák za půl roku asi nepřekonal. Vyšlo by to, pokud by při konverzi na CZK byla cizí měna silná a před dovolenou o pár procent slabší. Je to tedy otázka spekulace na vývoj té měny. Pokud si myslím, že ta cizí měna během doby spoření bude posilovat, volil bych vkladový účet v cizí měně. Pokud si naopak myslím, že cizí měna oslabí, nakoupím za ni koruny a za ně podílové listy peněžního fondu. Před dovolenou vyberu a za koruny nakoupím cizí měnu. U menších částek bych ale ve skutečnosti takovou složitou operaci nepodstupoval. Výnos je tak malý, že to za to riziko nestojí. Navíc je třeba počítat i s poplatky za převod peněz z běžného účtu nebo hotovosti do fondu a zpět. Vklaďáky mají (alespoň u České Spořitelny - jinde nevím) ještě jednu výhodu oproti fondům: Lze je zřídit přes internetové bankovnictví. Smlouvu s OPF je nutné uzavřít před prvním investováním na pobočce. Pak už je to celkem jedno - obojí lze ovládat přes Servis24.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 11. 2005 9:21

V případě, že peníze budu potřebovat nejdříve za půl roku v létě na dovolenou a jsem normalní konzervativní spořitel, tak si nevyberu ani TV ani účet,ale fond peněžního trhu. Howgh.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ondřej Trojan

producent

Vladimír Pikora

ekonom

Ondřej Trojan
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Vladimír Pikora
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services