Daň z nemovitosti: plaťme víc a s úsměvem

U všech daní můžeme zpochybňovat jejich existenci. Některé jsou nespravedlivé, jiné nadbytečné, další jsou vhodnější než jiné. Existuje ale jedna výjimka, daň z nemovitostí. Ta je logická, oprávněná a potřebná a v ČR by jako jediná měla být podstatně zvýšena. A my bychom ji měli platit rádi.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 8. 2005 18:20, Tom

Chci napsat jen k tomuhle:
"Daň 375 Kč ročně za luxusní stometrový byt v centru Prahy"
- nevim, odkud ma autorka informace, ale moje rocni dan
za panelakovy byt na sidlisti je 599,-, zadny luxus, zadne centrum.

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 8. 2005 18:44, Fredy

Dnes není mnoho šancí získat nějaký majetek zadarmo. Tudíž tento majetek musíte zaplatit většinou penězi. A ve většině případů se jedná o jednou již zdaněné peníze. Hlavně Vámi preferovanou daní z příjmů.
Daň z příjmů je podobným trestem za podnikavost a vůbec není spravedlivá. Nehledě na to, že největší část této daně tvoří daň ze závislé činnosti. Tady je podnikatel trestán dvojnásob.
Proč se Vám nelíbí daň ze spotřeby? V čem je nespravedlivá? Dejme tomu v podobě dnešní DPH, ale s jednotnou sazbou mezi 10 až 15%. Ale jednotnou, aby nedocházelo ke spekulacím a nejasnostem. Ve Vašem názoru je jeden velký omyl. V případě použití převážně nějaké formy daně ze spotřeby (třeba DPH) netrestáte podnikatele za jejich prodej, či jejich práci. Tato daň je pro ně většinou neutrální, neboť ji zaplatí konečný spotřebitel.
Pokud budete příliš preferovat daň z majetku, tak docílíte toho, že rozumní investoři odejdou jinam. Co je pro investora daň z nemovitostí? Zásah do tržních principů a zvýšení ceny majetku. Dnes není problém investovat stejné a mnohdy i levnější peníze do majetku v jiných státech EU, ale i jinde ve světě.
Jakákoliv „státní“ daň z majetku je podle mě nemravná a na tomto názoru trvám.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 106 komentářů)

3. 8. 2005 22:15 | Kateřina

Ještě podpis.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2005 22:13

Myslím, že zavádět úplně nový daňový systém nám asi neprojde. Fredy, každá daň má plusy a minusy jak sama o sobě, tak v porovnání s ostatními. Nemá smysl mít zbytečně moc druhů daní, protože je to drahé, ale na druhou stranu není dobré mít pouze jednu, protože pak je zátěž jednak nespravedlivá, jednak podvazující nějakou aktivitu více nebo méně. Navíc podívejte se jen v této diskusi: Jeden preferuje daň z příjmu, druhý ze spotřeby, třetí z majetku, čtvrtý z hlavy... Lépe mít jakési portfolio, které zátěž rozloží. V rozumném rozsahu. To se snažím právě vyzkoumat - rozumné rozložení, celková zátěž nízká, výběr jednoduchý, úniky obtížné - něco jako kvadratura kruhu :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2005 22:07 | Kateřina

Některé služby můžete zpoplatnit přímo a je to vhodné. Některé nelze -jak stanovíte poplatek za udržování veřejné zeleně? Asi nechcete mít na náměstí vzrostlý plevel, předpokládám. Chodníky, místní komunikace atd. Ty se pak platí z rozpočtu. Placení z rozpočtu versus poplatky je samo o sobě téma na článek. Má např. smysl vybírat poplatky za něco, co užívá přes 90 % lidí? Není jednodušší hradit to z rozpočtu a ušetřit na administrativě při výběru? Tady je spousta věcí k zamyšlení.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2005 21:59 | Kateřina

Pane Svobodo, to záleží také na občanech. Koho si zvolí, jestli vůbec chodí k volbám. Také jestli se o obecní rozpočet a jeho doržování zajímají. Jestli využívají svého práva vyjadřovat se k rozpočtu i na schůzi zastupitelstva. Prostě je to o lidech. Když si zvolím starostou syčáka, mám ho. Leckde to funguje docela dobře. Třeba tam, kde bydlím já.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2005 17:29 | jezevec

hmmm, pán je znalec. výhry se daní 20% podle §36 odst 2.písm b. DZP navíc jackpot ve sportce je celková částky na všechny výhry, nikoliv jen první cena
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2005 16:16 | Toleda

Daň z nemovitostí jako majetková daň je vlastně přežitek z dob "zemědelského věku." V té době se bohatství generovalo z držby půdy případně z držby určitého oprávnění provozovat nějakou činnost - ve městech to příslušelo vlastně jen měšťanům... Tito lidé tedy platili daně, které se stanovovaly zpravidla z hodnoty jejich majetku, přičemž ovšem hodnota majetku byla odrazem příjmu, který majetek generoval. Systém byl totiž praktický. Se čtením a psaním to nebylo zrovna vždy valné, účetnictví teprve vznikalo... Jak se však státy "zprůmyslovávaly", stále větší část lidí byla závislá nikoliv na příjmu z majetku, ale na mzdě. Proto také v době, kdy stát hledal další prostředky (zpravidla na války a podobné vymoženosti), začel postupně zdaňovat příjem. Zdůvodňovat prospěšnost daně z nemovitostí pouze na základě rozpočtového určení, které může být kdykoliv změněno? Není lepší raději jen jedna daň než 3-4 pididaně? Zmiňovanou "motivaci" pro užívání majetku je možno dosáhnout i přes daň z příjmů - prostou fikcí příjmu z majetku... Jenom nevím, jak to budete těm zemědelcům vysvětlovat... Ono prostě nelze vystavět fabriky úplně všude...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2005 15:35 | Jirka

Pokusím se ještě stručně zopakovat podstatu toho, co jsem o stránku dál odpovídal Fredymu:
Když platíme daň silniční, dálniční známky nebo mýtné, také nejde o daň z našeho majetku. Naším majetkem je auto, kterým tu silnici opotřebováváme. Zkusme se tímto způsobem podívat na daň z nemovitosti.
Na katastru nemovitostí jsme zapisováni jako vlastníci pozemků či staveb. V prvním případě je to špatně, neboť ve skutečnosti dále stát nebo obec určuje, co s pozemkem smíme a nesmíme dělat. Ve skutečnosti tedy nekupujeme území ale právo nakládat s ním způsobem, který reguluje stát. Daň z pozemku je pak vlastně nájemné.
Stavby jsou sice naším majetkem, ale současně věcným břemenem na pozemku, kde jsme v nájmu. Je to obdoba toho auta na silnici. Platíme za změnu povahy pozemku k horšímu (byť z našeho pohledu se to zdá lepší, než bydlet pod širákem). Neplatíme za to, že vlastníme dům, ale za to, že zabírá místo, zhoršuje životní prostředí, stíní pozemky jiných atd.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2005 14:56 | Jirka

I já jsem byl donedávna odpůrcem daně z nemovitostí. Vadí nám na tom (a nejen nám dvěma) fakt, že máme platit daně z něčeho, co jsme si pořídili za zdaněný příjem. Jinak mi ovšem argument, že daň z pozemku je poplatek za to, že využívám část zemského povrchu, připadá logický a správný. Dá se to dokonce chápat jako spotřební daň, a tu se snažím sám prosazovat. Problém vidím v tom, že se s pozemky obchoduje. Chce-li mi stát, či obec de facto pozemek za poplatek pronajímat, neměl(a) by mi ho prodávat. Pak se stává skutečně mým majetkem a z toho platit nájemné je proti logice. Stát či obec mi navíc mluví i do toho, jak s takovým pozemkem mohu naložit - musím mít stavební povolení, chci-li na něm něco stavět apod. Je pak na místě mluvit o vlastnictví a koupi majetku? Myslím, že celá věc by vypadala jinak, kdybychom to nenazývali vlastnictvím pozemku, ale právem nakládání s pozemkem. Kupujeme si totiž skutečně právo ohradit určité místo a použít jej jako základy pro stavbu, pole pro zemědělskou činnost nebo les pro provozování lesního hospodářství.
Daň ze staveb lze chápat také jinak, než jako daň z mého majetku, který jsem si postavil, nechal postavit, nebo koupil již hotový od předchozího majitele. Stavba je něco, co změní povahu propůjčeného území státu z živé přírody na neživou plochu. Ať už je tou stavbou dům, silnice nebo letiště. Zvyšuje prašnost, přispívá k zahřívání planety, snižuje retenční schopnost krajiny atd. Kromě toho, že je užitečná majiteli jako příbytek či provozovna, je tedy kazem na životním prostředí. Čím větší stavbu si pořídím, tím více škodím všem. Dokonce jsem si takto odpověděl i na další otázku, která mi vrtala hlavou. Proč platit nejen za půdorys, ale i za každé podlaží? Protože se tím zvyšuje povrch stavby - souvisí s prašností a ohřevem vzduchu od slunce i únikem tepla z vnitřního vytápění.
Souhlasit nemohu ani s tím, že na svém území si mohu dělat co chci, jak se praví v jednom z příspěvků níže. Zanedbaná parcela je zdrojem plevele a škůdců, jež ohrožují zájmy uživatelů okolních pozemků, zejména zahrádkářů. Je také estetickým kazem, který snižuje malebnost krajiny v okolí cizích pozemků a snižuje tak jejich hodnotu. Pochybuji, že by se majitelé vil v luxusní čtvrti zdrželi zásahů do cizích "práv", kdyby si některý vlastník pozemku usmyslel, že si na svém postaví silážní jámu a vepřín. Regulace možností využití konkrétního území je tedy dle mého názoru jednou z mála skutečně potřebných regulací.
Daň z nemovitostí by navíc neměla ty škodlivé aspekty, které popisujete v části o tržním chování obcí. V tomto případě by obce inkasovaly úměrně tomu, jak se kdo na jejich území "rozloží" a jak cennou lokalitu si zvolí. Musely by se snažit, aby bydlení či podnikání na jejich území bylo atraktivní a aby měla příjmy z celého svého území. Jinak by si obyvatelé zvolili "nohama" jinou obec. Tímto skládám paní Kateřině svoji kapitulaci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2005 13:19 | Jirka

Potom zřejmě je za trest osvobození od daně, resp. odčitatelná položka na dani, když nemůžete. Považujete za správné, aby Vás někdo trestal za to, že nemůžete pracovat?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2005 11:54 | Fredy

Doporučuji vyndat z kanonu patrony. Vy totiž nejdřív střílíte, než míříte a lidská jatka, prosím, nemusím :-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2005 11:35

Tak ke Švýcarsku má naše vlast hodně daleko. Třeba už jen tím, že v zákoně o referendu je výslovně uvedeno, že referendum není možné uspořádat k otázce ve věci daní (není možné referendem schválit snížení či dokonce zrušení daní). Rozumíte?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2005 10:41

soucasna situace na trhu z nemovitostmi soucasne vladni garniture velice vyhovuje, proc? - na levne hypoteky jsou a jeste budou nalakani ti zodpovedni a poridi nemovitost - v budoucnu budou "uvazani" pekne na miste a stanou se z nich rukojmi socialnich inzenyru - totalni bezbrannost vuci cemukoliv - nasledne bude drasticky zvysena dan z nemovistosti s odkazem na zapadni evropu, bla bla bla, ble ble ble - bezbrannym zodpovednym pak budou zvyseny dalsi dane a odvody s odkazem na vzrustajici potreby socialne potrebnych... NIC z tohoto se typickeho volice socdem zdaleka nedotkne..oboustranna spokojenost socdem volic - socdem strana..pohadka ma pro ne happy end..:-)))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2005 10:33

musím přiznat autorce odvahu mluvit o zvyseni jakekoliv dane za situace, kdy - počet statních úředníků stoupl od r.97 2x na současných 250 000!!! hlav - socanska ministerstva hodlaji pokracovat - viz. Zdenek potrebuje kvuli par desetikorunam prekopat software pro socky a prijmout dalsi uredniky za 3 000 000 000,- kc!!! - kdy mzda statnich zamestnancu roste rychleji nez v soukromem sektoru atd atd mohl bych pokracovat dal.. kazdemu pepikovi s iq>delfin je snad jasne, ze nejhorsim hospodarem je stat, u obci bych to mozna videl trochu lepe (kontrola cinnosti od obcana je "blize")...:-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2005 10:29 | Dušan D.

Zvyšování celkové daňové zátěže tu přece nikdo nenavrhuje a už vůbec ne pan Fredy. Přečtěte si ty příspěvky trošku pozorněji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2005 10:24 | Selský rozum

Daň z nemovitosti se platí především proto, že je předmět zdanění pro výběrčího lehce prokazatelný. Z podstaty věci by však bylo podstatně správnější vybírat daně za to co občan navěky "probendil" formou "ojetí Poršete", "financování zisků honolulského hoteliera" resp. "nákupem ujetých modelů natržené kazajky od všemiuznavaného třebaitalského butikáře". My mu však pálení hodnot promineme a naopak budeme mu místo toho navěky-věků formou daně připomínat, že je blbec, když se místo okamžitého rozmrdání rozhodl upřít si užití části svého příjmu a věnovat ji třeba generacím příštím ve formě zakoupení bytu, zahrádky či menší latifundie. Že jeden nechal na Havaji za 10 dní s rodinou 200 tis. (reálně a nenávratně vyhozená část národního bohatství), to nikoho nezajímá - ale 20 hektárů horské louky koupené po koruně metr za stejnou částku (zakoupené dříve, než té šance všimli třeba naší holandští spoluevropané) - tož to nelze blbýmu tuzemci prominout - za to bude odvádět daně až se upotí .... AVOTOMTOJE ...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2005 10:12 | Dušan D.

No ano, daň z hlavy se mi taky zamlouvá. Vůbec bych dal přednost paušálním daním, na které stát nepotřebuje tolik ouřadů na výměr či složité dokazování úniků. Konkrétně daň z hlavy a daň z pozemků jsou tak jednoduché, že mohly být vybírány i ve středověku. ... Daň z hlavy je z hlediska výběru ještě o něco jednodušší než daň z nemovitostí. Má jistou logiku i v tom, že každý využívá služeb státu přibližně stejně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2005 10:06 | Pavel Svoboda

A potom se paní autorka probudila a byla zase v realitě. Tedy v takové, kde se s obecními prostředky hospodaří, jako kdyby rostly na stromě, kde stále rostoucí počty špatně fungujících úředníků ze společného koláče ukusují čím dál větší díl. A tak většina prostředků nekončí tam, kde by měla, ale někde úplně jinde a profit z toho má pár firem a jednotlivců, kteří "vědí" jak na to a mají ty "správné" kamarády. Můžeme si všimnout, že celou dobu po převratu celkové daňové zatížení roste, ale peněz na veřejné výdaje je čím dál méně? Táži se: kde ty peníze končí? Z obecními penězi je třeba daleko lépe hospodařit, to je celý problém. Stále větší odírání lidí bez změny celého systému hospodaření v obecní správy nikdy žádné prostředky navíc nepřinese, neboť tyto skončí opět v kapsách někoho jiného!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2005 9:43 | ppetr

proste se prestehujete o kus dal - ano u nas si domek nalozite na kolečko a proste si ho odvezete o kus dal. prosim vas nenechte se vysmat. USA je totiz podstatne jine teritorium,nez je ceska republika.zapiste si to za usi.az tu nebude takovy bordel jaky tady je, tak pak mozna. v USA plati za litr benzinu 15kc a u nas???? vam se ty dane u nas zdaji stale nizke ????
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2005 9:35 | Není úsměv jako úsměv

Článek lze číst skutečně pouze s úsměvem, asi dotyčná autorka neví o čem píše.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2005 9:31 | ppetr

vam zrejme nestaci,ze ze sveho platu odvzdavate statu 66%.vy proste musite platit 100%.ta doba tu ale byla a jak to dopadlo vime vsichni.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaroslav Starka

podnikatel, 1.FK Příbram

Eduard Kučera

podnikatel, Avast

Jaroslav Starka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Eduard Kučera
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services