Daň z nemovitosti: plaťme víc a s úsměvem

U všech daní můžeme zpochybňovat jejich existenci. Některé jsou nespravedlivé, jiné nadbytečné, další jsou vhodnější než jiné. Existuje ale jedna výjimka, daň z nemovitostí. Ta je logická, oprávněná a potřebná a v ČR by jako jediná měla být podstatně zvýšena. A my bychom ji měli platit rádi.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 8. 2005 18:20, Tom

Chci napsat jen k tomuhle:
"Daň 375 Kč ročně za luxusní stometrový byt v centru Prahy"
- nevim, odkud ma autorka informace, ale moje rocni dan
za panelakovy byt na sidlisti je 599,-, zadny luxus, zadne centrum.

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 8. 2005 18:44, Fredy

Dnes není mnoho šancí získat nějaký majetek zadarmo. Tudíž tento majetek musíte zaplatit většinou penězi. A ve většině případů se jedná o jednou již zdaněné peníze. Hlavně Vámi preferovanou daní z příjmů.
Daň z příjmů je podobným trestem za podnikavost a vůbec není spravedlivá. Nehledě na to, že největší část této daně tvoří daň ze závislé činnosti. Tady je podnikatel trestán dvojnásob.
Proč se Vám nelíbí daň ze spotřeby? V čem je nespravedlivá? Dejme tomu v podobě dnešní DPH, ale s jednotnou sazbou mezi 10 až 15%. Ale jednotnou, aby nedocházelo ke spekulacím a nejasnostem. Ve Vašem názoru je jeden velký omyl. V případě použití převážně nějaké formy daně ze spotřeby (třeba DPH) netrestáte podnikatele za jejich prodej, či jejich práci. Tato daň je pro ně většinou neutrální, neboť ji zaplatí konečný spotřebitel.
Pokud budete příliš preferovat daň z majetku, tak docílíte toho, že rozumní investoři odejdou jinam. Co je pro investora daň z nemovitostí? Zásah do tržních principů a zvýšení ceny majetku. Dnes není problém investovat stejné a mnohdy i levnější peníze do majetku v jiných státech EU, ale i jinde ve světě.
Jakákoliv „státní“ daň z majetku je podle mě nemravná a na tomto názoru trvám.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 106 komentářů)

5. 8. 2005 16:34 | Pavel

Znalče jezevče. Výhry ve Sportce jsou osvobozeny od daně, a to dokonce zákonem. A jackpot skutečně shrábně ten, kdo uhodne první pořadí, dělí se jen když je jich víc.
A v tom USA mají lidé dvě možnosti - buď si nechat výhru vyplácet postupně několik desetiletí, pak je osvobozena od daně, nebo si ji nechat vyplatit na ruku, a pak platí pořádnou daň (asi těch 50%). Kupodivu, většina výherců volí druhou možnost.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2005 14:12 | Jirka

Neptejte se jen, kde ty peníze končí, ale také odkud se berou? Mohou pocházet od obyvatel dané obce, jak navrhuje paní Kateřina, nebo třeba od obyvatel všech obcí v EU. To pak znamená, že Vaše daně v tomto systému přerozdělené, prošustrovávají starostové špatně vedených obcí v celé EU, i když budete mít náhodou to štěstí, že u vás máte vzorné a schopné zastupitelstvo. To Vám nevadí?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2005 14:03 | Jirka

Jarmilo, nezlobte se, ale pletete do toho spoustu věcí, které s daní z nemovitostí nesouvisí.
Svoz komunálního odpadu platíme zvlášť. Přesto, že platíte za odpad stejně, ať sama momentálně třídíte, nebo ne, třídění se vyplatí. Město totiž za roztříděný odpad platí mnohem méně, někdy dokonce i něco utrží. Potom obecní poplatek za svoz může být menší. Budete-li třídit sama, pak se nic opravdu nezmění. Změnit se musí přístup většího počtu lidí. Mně osobně nedělá třídění žádný problém. Papíry dávám na jednu hromádku, PETky na jinou, sklo jinam a zbytek jde do koše. Vždy, když jdu ven, něco popadnu a hodím to do správného kontejneru.
Bavíme-li se o budoucím daňovém systému, nemůžeme ho stavět na akcích Z, které patří minulosti, stejně jako přivlastnění Vaší práce obcí nebo státem. Ta debata se týká budoucího uspořádání věcí.
V jakém stavu jsou věci ve Vaší obci, to je (jak píše Fredy) otázka lidí. Někteří se o to zajímají, jiným je všechno fuk, kromě jejich vlastního majetku. Bude-li příjem obce pocházet od jejích obyvatel, nebude jich tolik lhostejných. Budou za tu daň také chtít něco vidět.
Za návštěvu kulturní akce budeme (předpokládám) platit i v budoucnu, a sice provozovateli kulturního zařízení. A ten bude za svůj kulturní stánek odvádět daň z nemovitosti. Pes sice, jak se říká, patří k baráku, ale není nemovitostí. Ani jeho žrádlo. Do psích poplatků nevidím, ale tuším, že budou asi za to, že mnozí psi běhají i po veřejných plochách, tu a tam si uleví, obtěžují okolí štěkáním (a tím mohou snižovat cenu okolních pozemků - i když na vesnici je pes u každého baráku, takže to může znít absurdně) a sem tam se nějaký stane přítěží a následně toulavým. Obec pak musí takového psa nechat odchytit. I když rád věřím, že se o svého psa staráte vzorně, je těžké uhlídat ty špatné majitele. A pak je to jako s tím tříděním odpadu. Protože na to většina lidí kašle, těch pár vzorných z toho nemá nic - jen poplatky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2005 7:09 | ppetr

vy jste totalne mimo realitu !!!!!!!!!!!!! chodim poctive ke vsem volbam a reknu vam jak to v tech obecnich volbach chodi. na kandidatce do becniho zastupitelstva je treba na 10-20 miste seriozni clovek,ktery se necha politiky umluvit,aby byl na jejich kandidatce.ve volbach pak ziska v preferencnich hlasech nejvic hlasu a po volbach dotycny rekne,ze se mista vzdava,vite jak to pak dopadne???? a to je bohuzel realita. ne vase ninerikajici placani do vody.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2005 13:27 | Jirka

Máte rozhodně pravdu, že stav obce a způsob její správy záleží na lidech. A nejen na těch zvolených. Jak to ale souvisí s daní z nemovitostí? Chtěl jste tím příkladem o úspěšném starostovi snad říci, že je lepší financovat konkrétní obce z anonymních daní (dotace, granty)? Měl jsem pocit, že přerozdělování nefandíte. Granty by měly sloužit IMHO např. k údržbě památek. Jsou obce, kde na historický objekt nenarazíte, jiné jich mají spoustu a přitom třeba málo obyvatel. Proto by mi nevadilo přispívat na památku v jiné obci. Proč bych ale měl financovat výstavbu nových objektů, sportovní zařízení či MHD jiné obci?
Budou-li obce financovány hlavně ve formě daní z nemovitosti - tedy vlastně nájemného - bude to obdobná situace jako na trhu s bydlením. S tím rozdílem, že majitele činžáku a správce si nemůžete zvolit hlasováním. Když Vám místní daň z nemovitostí nebude připadat přiměřená kvalitě správy obce a neprosadíte nápravu formou voleb, přestěhujete se jinam. Nebude-li útěk obyvatel z obce vzrušovat zastupitele, bude vadit obyvatelům, kteří se stěhovat nechtějí, protože budou muset ufinancovat údržbu obce v menším počtu. A jednoho dne se začnou starat. Až půjde skutečně o jejich peníze, myslím, že si nedovolí několikrát po sobě zvolit starostu, který si za obecní peníze postaví luxusní vilu, přihrává obecní zakázky svým známým a i přes několik soudních žalob se lidem směje do tváře. Dnes mu většina lidí jen závidí, co si takto napodnikal. Ale protože to financoval převážně z anonymních daní, málokoho to pálí natolik, aby uvažoval o volbě jiného. Dokonce jsou slyšet hlasy, že on už si nakradl, tak dá pokoj. Nový starosta - nová chuť okrádat občany? Asi nikdy neslyšeli přísloví, že s jídlem roste chuť. Protože největší daň z nemovitostí by platili ti bohatší a podnikavější, mělo by zastupitelstvo také ostřejší a kvalifikovanější dozor, než nyní. Nejmenší chuť k opuštění obce budou mít ti, kteří na ní mají největší majetek. Dnes je mnohý z místních podnikatelů se starostou jedna ruka. A řadové obyvatelstvo z panelových přihrádek se moc o změny k lepšímu nezasazuje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2005 12:44 | Jirka

Určitě bude záležet na tom, zda se s danou lokalitou v územním plánu města počítá jako s novým sídlištěm (nebo již sídlištěm je), nebo zda si vyberete odlehlé místo, kam se obytná část obce (nebo průmyslová v případě provozovny) rozšiřovat neplánuje. Podle toho obec tuto oblast zasíťuje nebo ne. Cena zasíťovaného pozemku bude zcela pochopitelně vyšší o podíl na nákladech na zasíťování. Údržbu sítí budete pravděpodobně platit paušálem dodavatelům energií a vody. Ale např. kanalizaci už budete platit ve vodném a stočném jen za tekutý odpad z domu. Dešťovku z Vaší ulice a údržbu pouliční kanalizace bude platit město. Obdobně údržbu komunikací, pouličního osvětlení, zeleně na veřejných plochách, čistění komunikací atd. Majitelé domů mají sice povinnost udržovat chodníky v okolí domu schůdné (odklízení sněhu, posyp v zimě), ale jejich asfaltování nebo dláždění neplatí, pokud nejsou přímo na jejich soukromém pozemku. Je-li to někde jinak, pak je to nejspíš o tom, co si obyvatelé nechají od městských zastupitelů líbit. Neboť ti jsou tam právě na to, aby spravovali věci veřejné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2005 8:23 | Jarmila

Jen drobné doplnění k Fredymu: 700,- je docela vysoká částka, my jsme třeba letos platili 263,- Kč. Předtím jsme měli 15 let osvobození po kolaudaci a pak 5 let osvobození kvůli přechodu na ekologické topení. Letos poprvé po X letech platíme daň v plné výši. Jak chcete při takovémto daňovém výnosu říkat, že z toho může obec něco financovat?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2005 7:15 | ppetr

nebylo to mysleno na Fredyho,ale ke chronologii diskuze. pokud to nekdo pochopil jinak,tak se omlouvam. pokud by dane zustaly v teto podobe jake jsou dnes a zvedla by se dan z nemovitosti,tak se opet zvysi celkova danove zatez,nebo snad ne?!?!?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2005 7:04 | Fredy

Paní Kateřino, znáte dobře život na vesnicích? Pokud ano, tak fandím Vaší naivitě. V mnoha obcích je vůbec problém, aby sestavili kandidátku a šli do voleb. Když už se dohodnou, kdo by to byl ochotný dělat, tak k tomu ještě potřebují další kandidátku, jakoby opoziční. Něco jiného je ve městech. Tam jde, kromě jiného, i o lukrativní zaměstnání. Jenže kolik je měst a kolik obcí, kde mají obecní úřad?
Pohybuji se po různých obcích a městech a tak mohu srovnávat. Jsou obce tzv. "mrtvé", kde chcípnul pes a naopak velice "živé" obce, které usilují o titul vesnice roku .... V žádném případě to není v tom, kolik která obec vybere na dani z nemovitostí, nebo kolik jim z centra přijde na počty obyvatel. Je to v lidech a hlavně v tom, kdo je starostou. Rozhodující jsou pro tyto obce různé dotace a granty. Pomoci těch se dělá obecní politika. Nedaleko mého víkendového bydliště jsou dvě obce stejné velikosti. Jedna byla každým rokem vždy v popředí soutěže o titul vesnice roku na Vysočině. Jednou to dokonce vyhrála. Byl tam starosta, velice průbojný člověk, který vyběhal snad všechny možné dotace, o které mohou obce žádat. A to nejen z ČR ale i EU (tehdy Phare). Tu obec dobře poznáte, když přes ni pojedete. Jako byste najednou nebyla u nás, ale v sousedním Rakousku. Místo staré školy, nové byty. Vedle obce na svou místech nová sídliště. Nádherné parky, sportovní zařízení, vlastní mikrobus, zdravotní středisko, kde se střídají lékaři, zubaři, a další zařízení a vybavení. Pomalu každý měsíc byla v obci nějaká akce. Sportovní, kulturní, či náboženská. Kdysi usilovali i o výstavbu penzionu pro seniory. Jak to dopadlo nevím. Vím jen to, že tehdejší leader obce již nekandidoval a nyní to vede nějaký náhradník a obec začíná skomírat. Prostě se v obci našlo pár lidí, kteří začali podezřívat starostu z toho, že si hrabe do své kapsy. Dlouho těmto tlakům odolával, až to vzdal. Dnes řídí obec jeden z jeho kritiků a je to znát.
Vedle je obec, kde starostu nikdo dělat nechce, ale také nechtějí zpět k městu. Tak vždy přesvědčí nějakého důchodce, který to jen proúředničí. Maximálně jednou za volební období opraví kus asfaltky. Trávníky sem tam poseče nějaký dobrovolník a jinak vše ostatní (obecní) chátrá. Jednou za rok mají pouť, ale o tom ani nevíte. Jen to, že je ten den v obci nějak více aut. Tzv. „mrtvá“ obec. Státní finanční příděl mají přibližně stejný. Zrovna tak počet obyvatel a baráků. Když je dnešní průměrná daň z nemovitostí na jeden barák přibližně 700 Kč, tak to u 100 baráků dělá 70.000 Kč. To je tak část poplatku na veřejné osvětlení. O kolik byste tuto daň zvýšila? Dvakrát, či třikrát? Či desetkrát? Jak vysoká by mohla být tato daň, aby ji obyvatelstvo bylo schopno platit? A co by to řešilo? Kdysi v dávných dobách býval na obci nejváženějším občanem nejúspěšnější sedlák. Ten také pro obec většinou nejvíce udělal a do obce nejvíce platil. Tehdy se ještě nosila úcta k úspěchu druhých.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2005 7:04 | ppetr

naprosto stejne poznatky jako ma Jarmila a Fredy. bohuzel se to stava obecne platnou zasadou,jelikoz lide chteji bydlet trochu kulturneji a obce toho nalezite zneuzivaji.bez tech urednickych razitek to totiz nejde. leda,ze by nam Katerina sdelila jak ty uredniky s razitkama obejit.ja bych vedel jak,ale to by se ty mista musely zrusit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2005 0:45 | Kateřina

To, že to někde funguje špatně, není obecně platný argument. Skutečně je na občanech, aby se zajímali, navrhovali, žádali vysvětlení - a především rozumně volili. Nicméně všem, kdo se rozčilují, že obec si "všechno" nechácá zaplatit doporučuji, aby si šli rozpočet prohlédnout. Je spousta věcí, za které se poplatky prostě nevybírají, protože to buď nejde nebo by to bylo zbytečně složité. Už jsem uváděla třeba údržbe veřejné zeleně a další. Je to třeba doprava - na vesnicích dotace na autobudsy či vlaky (dopravní obslužnost), ve městech MHD. Chce to být trochu aktivní a zajímat se. Ostatně - ty zbytečnosti, za které případně špatně fungující obec peníze rozhází, stejně financuje z daní. Jestliže je to z daní z příjmu, to vám nevadí?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2005 0:34 | MaX

Nelze než konstatovat, že autorka je skutečně buď úplně mimo realitu nebo absolutně naivní, případně opravdu hloupá. Daň z nemovitosti je naprosto nedůvodnou daní. Za své x-krát zdaněné peníze pořídím nemovitost a pak již jen platím a platím... Argumenty o zatížení infrastruktury obce jsou velmi slabé, zvláště např. v případě, že u svého domu mám čističku odp. vod, příjezdovou komunikaci jsem si nechal postavit na své náklady, taktéž vodovod, atd. Článek je opravdu velmi nízké úrovně, ani se mi nechce dále s autorkou polemizovat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 8. 2005 16:59 | daflik

Vymazáno redakcí PCZ kvůli nefér způsobu vedení diskuze.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 8. 2005 16:11 | Jarmila

Jsem na tom podobně. Kanalizaci jsme si jako občané budovali svépomocí. Po asi 5 létech si ji zadarmo přivlastnila obec a dneska za ni platíme stejně jako ti, co jim ji vybudovala obec ve své režii. Odpadky jsme kdysi platili podle vyvezeného množství. Takže papír, sklo, železo končilo za drobný peníz ve sběru, větve v kotli, tráva na kompostu. Dneska platíme paušál na hlavu a já se časem naučila odpad netřídit, neb z toho nic nemám, jen náklady za vyvezení do příslušného kontejneru. Kousek od nás byl kdysi v akci Z vybudován kulturní dům. Před nějakým časem byl v privatizačním záchvatu zprivatizován, dneska je tam truhlářská výrobna. Takže na co platím tu daň z nemovitostí? Na následné privatizování obecního majetku? Pokud vím, tak prakticky za všechny služby obci platím. Cesta k nám je mizerná, uklízet si ji musíme sami. Chodník naštěstí nemáme, přibyla by nám povinnost udržovat ho ve schůdném stavu. Veřejné osvětlení jsme dostali jako dárek k posledním volbám. Koupaliště a sportoviště nemáme, to už nám slibují přes 20 let, takže děcka pořád hrají fotbal na ulici. Pravda, za obcí u lesa bylo hřiště, ale přístup na něj je jen přes silně frekventovanou silnici, takže se na něj děti nedostanou. Před 20 léty jsme obec žádali o vybudování přístupu k němu, dodneška není, prý jsou jiné priority. Pokud chtějí děti sportovat, musí chodit na zpoplatněná sportoviště nebo jezdit na kole po lese. Za návštěvu kulturní akce platím. Pes žere MOJE žrádlo a běhá po MÉM dvorku, za co platím obci poplatek, když už je zpoplatněno i povinné očkování (bývalo v rámci poplatku zdarma)? Můžete mi teda říct, na co mi celá slavná obec je?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2005 15:12 | Roman

Kde jste přišel na těch 250 000 hlav? Počítáte v to i kraje a obce, tj. samosprávu, nebo pouze jenom státní správu? A co se týče Vašeho názoru, že obce hospodaří líp, než stát, neviděl bych to tak růžově. Znám fungování několika státních úřadů a několika městských a obecních úřadů, tak můžu porovnávat. Na obcích je mnohem větší... nepořádek, chaos a přezaměstnanost...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2005 14:06 | Fredy

Pan Peetrson mě předešel. Chtěl jsem napsat něco podobného. Nějaký čas jsem působil v samosprávě a trochu znám i tvorbu rozpočtu města. Skutečně mnoho služeb si nechá obec zaplatit. Těch, které jsou jaksi mimo naše peněženky, zase tolik není. I když jsou třeba finančně významné.
PS: Rozhodl jsem se postavit si dům v dosud neobydlené části obce. S tímto záměrem obec souhlasila, ale s podmínkou, že od ní nebudu nic požadovat. Jediné, co mi dovolila, je napojení na kanalizaci (za své) a zhotovení přípojky vody (za své). Pak souhlasila s tím, že si mohu k parcele vybudovat příjezdovou komunikaci (za své) s tím, že se pak, asi podle kvality cesty, rozhodnou zda mi tam budou jezdit popeláři. Pokud tam neprojedou a nebudou moci otáčet, tak budu muset popelnice dovážet na náves. Zimní prohrnování si budu muset zaplatit sám. Přípojka elektriky také nebyla žádný problém. Musel jsem dodat množství podpůrné dokumentace se souhlasem vlastníků sousedních pozemků a pak mi to pánové z energetiky přiklepli. Ovšem realizace celé přípojky od posledního sloupu ve vsi zase za své. Pak se mohu rozhodnout, že jim to předám, zdarma. Telefon je něco podobného. Jo a veřejné osvětlení mi obec také neposkytne. Tak přemýšlím, k čemu mi ta obec je? Že by proto, abych jim mohl platit třeba daň z nemovitostí? Nebo proto abych měl kde nadávat na volně pobíhající zvířata, hlavně slepice? Možná je můj případ trochu výjimka, ale podle zkušeností některých známých z jiných lokalit, asi moc ne.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2005 10:17 | Peetrson

Pouze krátká poznámka k vašemu příspěvku. Pokud si koupím pozemek v neobydlené části města, musím si já sám zafinancovat inženýrské sítě. To mi město neudělá. Pokud ovšem mi neprodá pozemek zasíťovaný. V tu chvíli ovšem cena za m2 pozemku je zcela někde jinde a já platím cenu nejen za m2 stavební plochy (pozemku), ale současně i za vybudování inženýrských sítí. A aby se toto městu vyplatilo, pravděpodobně bude tyto neobydlené parcely rozprodávat několika zájemcům, ne pouze jednomu případnému spekulantovi. Krátký příklad: pozemek bez sítí: 100,- Kč/m2, pozemek se sítěmi: 500,- Kč/m2. Nehoňte mě za ceny, je to pouze příklad, ceny nejsou reálné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2005 10:08 | Jirka

Nelze házet všechny daně a poplatky do jednoho pytle. Nechceme-li anarchii, z něčeho ten stát (byť nehospodaří dobře) živit musíme. Jakým způsobem platíte nyní za používání třeba chodníků, městské vozovky nebo veřejného osvětlení? Nebo byste raději chodila blátem a potmě? Placení údržby veřejně prospěšných zařízení obce z přerozdělených daní, jejichž výše s náklady té které obce vůbec nesouvisí, má za následek nerovnováhu. Pak jedna obec nemá ani na údržbu nejpotřebnějších zařízení, aby jiná měla na výstavbu třeba předražené a neužitečné architektury.
Když se někdo rozhodne postavit si dům v dosud neobydlené části města, kde si koupil parcelu, bude jistě chtít, aby mu město zřídilo a udržovalo osvětlenou komunikaci a aby do té oblasti byly zavedeny inženýrské sítě. Kdo to zaplatí? On sám těžko, protože by se mu barák za pár milionů o další desítky milionů prodražil. A dalším novým osídlencům by pak musel prodávat podíl. Údržbu potrubí, kabeláže a kanalizace platíme v paušálu dodavatelům. Ale údržbu veřejných zařízení musí platit město. Přímo přispíváme jen na svoz TKO (odpad). Náklady na údržbu města jsou přímo úměrné jeho rozloze a povaze využití jednotlivých územních částí. Proto mi daň z nemovitostí jako zdroj financování obcí připadá ze všech daní nejvhodnější. Máte pravdu, že bezdomovec na to nic nepřispěje. Ale také kvůli němu nikdo nepostaví silnici nebo chodník k jeho primitivnímu lesnímu přístřešku. Možná po sobě tu a tam zanechá vypitou láhev, ale narozdíl od nás civilizovanějších ty vratné láhve vrací i za některé z nás, aby měl na další plnou. Někteří bezdomovci jsou tak dokonce užitečnější, než bydlící nemakačenkové.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2005 9:03 | Jarmila

Z toho všeho mi vyplývá, že nejlepším klientem státu je člověk bez vzdělání, který nic nevlastní a je bezdomovec, takže stát musí na jedné straně jeho ostatní spoluobčany okrást na daních, aby měl na straně druhé na sociální dávky pro toho chudáčka nemakačenka, co nic nemá, má hlad a žebrá na ulici. To je cílem našeho rádoby sociálního státu? Děkuju, tak to radši nechci sociální stát.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2005 22:17 | Kateřina

Díky :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ondřej Trojan

producent

Petr Toman

advokát

Ondřej Trojan
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Toman
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services