Navýšit cílovou částku kvůli spoření? Nesmysl!

Změnit starší smlouvu o stavebním spoření znamená také přistoupit na méně výhodné úročení. Je lepší cílovou částku navýšit, nebo uzavřít novou smlouvu? Pokusili jsme se spočítat, která varianta je výhodnější. Výsledky jsou rozhodně překvapivé.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 2. 2005 9:55, Petr

Nemohu souhlasit. Jsem líný počítat, ale stačí si říct, že v případě úvěru se úrok zpravidla počítá:
1. z vyšší částky než než při spoření (ůvěr je 50-60% cílové částky)
2. po delší dobu (splácení úvěrů trvá déle než spoření).

Tím pádem pokud snížím sazbu u spoření i u úvěru o stejné procento, vydělám na tom. Asi by se dalo i spočítat, že je to výhodnější i když se drobet zvýší marže - ale to už z hlavy nezvládnu.

Samosebou pokud si někdo vezme symbolický úvěr (třeba 10% cílové částky) nebo ho splatí velmi rychle tak to nefunguje. Je ovšem otázka zda takové počínání považovat za úvěrování.

Zkuste ještě jednou upozornit redakci měšce.
Nedejte se!
Pravda je s námi!!!


Zobrazit celé vlákno

+69
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 2. 2005 14:05

Při minimálním měsíčním vkladu 0,5% z cílové částky je nutno při 120000Kč vložit min. 600 Kč/měs, tj. 7200 Kč/rok. Úrok při 3% je 3600,-/r, státní příspěvek 4500,-/r, celkem 8100,-/rok. Takže i bez dalšího ukládání je minimální měsíční vklad překročen (při podmínkách "staré" smlouvy).

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 50 komentářů)

9. 2. 2005 11:45 | Mafter

Jenze to co Vam odpovi odpovida narizeni PR oddeleni a ne realne praxi! Ocekavate realisticky, ze Vam odpovi napr. "no, my s tim presporenim nemuzeme nic delat, tak drzte hubu a krok, nic neprihazujte a nechte si uspory vyhodne urocit!'. Spis cekejte marketingove bububu, ze v okamiku presporeni Vas prepadnou Martani a vsechny penizky z Vasi smlouve vezmou sebou....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 2. 2005 10:36 | Roman Scherks

Ta věc má několik rovin. 1)jde o to, u koho jste tuto úpravu sepisovala? - pokud to bylo v KB nebo přímo na nějakém pracovišti Modré pyramidy, tak asi bude nejlépe to medializovat, jak radil p. Šedivý - pokud to bylo u nějakého poradce, tak je třeba se obrátit na AFiZ, třeba budete mít kliku a ten člověk nebo jeho mateřská firma budou členem této organizace a něco se s tím dá dělat, i když si nedělám iluze, že by se úprava smlouvy dala vzít zpět 2)co se týká snížení úroků - úrok Vám byl snížen ze 3% na 2% a ne tak, jak popisujete Vy - u Modré pyramidy existuje formulář na změnu starých smluv, kde je výslovně napsáno, že se vzdáváte úrokového zvýhodnění ve výši 1,5% a rovněž souhlasíte s zvláštním poplatkem ve výši 1/3 dosud připsaných úroků. Tento formulář jste musela podepsat, takže jste ho buď podepsala a nečetla (CHYBA) nebo Vám ho ten člověk podstrčil k podpisu a to je od něj sprosťárna. Bude to však tvrzení proti tvrzení.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 2. 2005 7:40 | autor článku, jiri.sedivy@penize.cz

Dobrý den, i toto se dá řešit, nebo minimálně medializovat. Myslím si, že i první cesta je možná. Pošlete mi prosím e-mail, pokud možno, co nejdříve.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 2. 2005 0:32

Dekuji za Vas clanek, ktery vnasi trochu svetla do teto problematiky a jen lituji, ze tento, jako i dalsi clanek tykajici se nevyhodnosti navyseni cilove castky, jsem mohla cist az 2 tydny pote, co jsem se k navyseni cilove castky upsala. Bohuzel musim potvrdit mou spatnou skutecnost s Modrou Pyramidou KB. Ano, byla jsem upozornena, ze se uroky snizi o 1/3, a to ze 4,5% na 3%, coz mi pripadalo stale jako docela dobry urok, avsak nebylo mi sdeleno, ze toto snizeni se tyka i jiz pripsanych uroku (a v zivote by me nenapadlo, ze by to bylo mozne). Dale ani zminka o tom, ze za navyseni je treba zaplatit dalsi jednorazovy poplatek ve vysi 1% z navysene castky (po detailnim prostudovani smlouvy to tam clovek malickymi pismeno napsane najde, avsak kdo ma cist detail cele smlouvy a obchodnich podminek) a teprve po podepsani smlouvy jen tak mezi reci byl zminen poplatek za vedeni uctu ve vysi 300 Kc/rok, coz mi pripada rovnez nehorazne vysoke, kdyz ma clovek za to narok na 1 vypis rocne a to az do konce 1.ctvrtleti nasledujiciho roku. Kdyz jsem se pak snazila zpetne nasimulovat, co ktera varianta obnasi,ztravila jsem nad tim nekolik hodin, abych dosla k zaveru, ze to nelze spocitat, protoze rocni vypisy jsou velmi strucne a zcela tam chybi historie/kumulace. Takze me zkusenosti jsou opravdu spatne a podle meho nazoru by melo byt samozrejmosti ze strany sporitelen sdelit klintum vsechny podstatne udaje/podminky (vcetne vsech poplatku)jako minimum,a idealne i nazorne vycislit srovnani moznych variant. A nakonec jen zbozne prani, aby se stal nas bankovni trh konecne aspon trochu konkurencni a my klienti nebyli jen pouhym zdrojem lukrativnich zisku nasich peneznich ustavu. A vitam vsechny podobne ¨prispevky v mediich, ktere aspon trochu mohou napomoci narovnani trhu/omezeni nekalych praktik peneznich ustavu.
PH, Praha 6
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 2. 2005 17:50 | Jan

Abych byl konkrétnějčí: Stavební spořitelna České spořitelny, cílová částka 120 000 Kč. Již se rok nespoří, naspořeno za 5 let 120 095 Kč úrok 4 %, po připsání úroku nyní po roce bez spoření na účtu cca 124 000 Kč. Žádné upozornění ani výpověď smlouvy jsem nedostal. Čekají mě nějaké sankce pokud tam ještě nějakou dobu peníze nechám ležet. Děkuji za odpověď.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 2. 2005 17:01 | Mlaďas

Tuto problematiku řeší zákon o stavebním spoření a příslušné všeobecné obchodní podmínky(VOP),které jsou jakýmsi výkladem tohoto zákona jistou stavební spořitelnou v době uzavření smlouvy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 2. 2005 14:52

Jste agent spořitelny neb nějakej mlaďoch. Smlouvy z 90.let výpověď vůbec při přespoření neznají. Na to se ten člověk ptal.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 2. 2005 14:41 | Honza

Dobry den, vetsinou Vas sporitelny vyzvou, kdyz se blizite k cilove castce a doporuci Vam ji navysit. V pripade 5-ti leteho vazaciho cyklu po skonceni sporeni Vam sporitelna smlouvu vypovi a penize Vam posle. V pripade, ze castku neprekrocite, nebo se nebudete blizit cilove castce, nemuze Vam sporitelna vypovedet smlouvu, ale musi Vam urocit 3% rocne z vkladu cisteho, nebo 2%, podle toho za jakych podminek bylo sporeni uzavreno.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 2. 2005 12:38 | radar

Záleží na konkrétní spořitelně, nejlépe se zeptat přímo na konkrétní případ u Vaší stavební spořitelny.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 2. 2005 11:01 | Jan

Nemůžu najít nikde odpověď na otázku, jak je to v případě, že se cílová částka přespoří. Mám na mysli případ, kdy se na smlouvu sice už nespoří, ale po připsání úroků došlo k překročení cílové částky. Může mi někdo odpovědět? Děkuji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Kolik musíte spořit na?

let
%

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Mojmír Hampl

viceguvernér ČNB

Andrej Babiš

podnikatel, Agrofert

Mojmír Hampl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Andrej Babiš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services