Pozor na nové Maxkarty

Poštovní spořitelna od května vydává nové Maxkarty. Jejich bezpečnost je však nižší než u předchůdkyň, soudí klienti. A co na to říkají zástupci banky?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 8. 2004 8:33, Petr Šafránek

Včera jsem byl v Hornbachu - čip ani omylem, manželka kartou Maestro s PINem, já Maxkartou VISA bez PINu. Nemám co dodat, paní ing. Krůtová!

+75
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 7. 2004 22:37, Honza

Mam moc rad ty novy Maxkarty. Hezky a lepsi nez pretim.

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 57 komentářů)

21. 7. 2004 8:50 | KarelM

Pani inzenyrka to formulovala trochu jinak, konkretne "všechny čipové karty Visa Electron VYDANE ČSOB A POSTOVNI SPORITELNOU vyžadují zadání PIN, POKUD JIM TO TERMINÁL UMOŽNÍ". Jeji vyrok je asi pravdivy, nicmene klientovy je to stejne k nicemu, pokud to evidentne spoustu terminalu neumoznuje. Osobne moznost uskutecneni transakce bez zadani PIN vidim jako velke riziko a takovou kartu nechci. Nechapu, proc Maxkarta nezustala u Maestra - ze by spoluprace s VISA byla o tolik vyhodnejsi - asi jak pro koho (pro klienta zrejme ne).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 7. 2004 8:37 | Klient

Vážená paní Ing. Krůtová, Vaše stanovisko závání trochu DEMAGOGIÍ. Jednak tvrdíte, že Vísa přístupuje k transakcím jinak než MC a následně konstatujete, že všechny nové Maxkarty /čipová aplikace/ vyžadují PIN což je jasné, protože to jinak nejde a ani to dříve nešlo. Vůbec se nezmiňujete, že VISA na rozdíl od MC při magnetické aplikace v 90% nevyžaduje PIN!!!!! Dále nechápu poslední řádky, kdy tvrdíte, že jste nabídli nový produkt z čipem, když staré Maxkarty čip byl také, pouze nesplňoval EMV standard. Dále musím konstatovat, že jako jediná banka nereagujete z klienty na e-mailové dotazy na /reklamaceps@csob.cz/ viz. test časopisu OSOBNÍ Finance a vlastní zkušenost. Je to velmi zvláštní nemyslíte ???
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 7. 2004 21:23

Hodně mě překvapilo tvrzení, že terminalů pro čipové karty je většina, 74%.
Používám výhradně čipovou kartu VISA Elektron (ale od KB) a velmi zřídka po mě prodavači požadují PIN, v 90% po mě chtějí podpis.
Mimochodem, ten po mě chtějí i po zadání PINu, prý že musejí. Ale to už je jen drobnost, která zdržuje, ale nesnižuje bezpečnost.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 7. 2004 19:26 | KarelM

Pani Krutova, pokud vim, tak i nove Maestro karty podporuji aplikaci EMV. Proc tedy PS presla na mene bezpecne karty VISA Elektron? Pochybuji, ze je v tom zajem nespokojenych klientu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 7. 2004 19:14

Stanovisko Poštovní spořitelny k článku
Přechod ČSOB Poštovní spořitelny z karet společnosti Master Card = Maestro na karty společnosti VISA = Visa Electron neznamená pro klienty žádné snížení bezpečnosti, právě naopak. Platební terminály bank, které se zapojily do čipového programu zásadně a vždy vyžadují zadání PIN - vždy upřednostní čipovou aplikaci před magnetickou, těchto terminálů je v ČR již většina - asi 74%. Autor se tedy mýlí, když píše, že jich je menšina. Česká spořitelna a HVB bank v tuto chvíli čipovou technologii nepodporují, jejich terminály nereagují na čip, a proto umožňují využití pouze magnetické aplikace a podle konkrétního nastavení terminálu. Ten vyžaduje PIN nebo pouze podpis klienta. V tomto případě asociace Visa přistupuje k transakcí odlišným způsobem než-li Master Card. Lze tedy konstatovat, že všechny čipové karty Visa Electron vydané ČSOB a Poštovní spořitelnou vyžadují zadání PIN i u magnetického proužku, pokud jim to terminál umožní. Přechod na mezinárodní čipovou technologii je především vkladem do budoucnosti neboť do současné doby nebylo deklarováno rozkódování nebo padělání (klonování) čipu. Tato technologie tedy odstraní problémy jako např. kopírování dat z karty přímo v bankomatech apod. Poštovní spořitelna nabídla svým klientům jako nový produkt za stejnou cenu plnohodnotný čip - to je jediná objektivní a podle našeho názoru pozitivní změna, ke které po přechodu na EMV standard došlo.
Ing. Daniela Krůtová komunikace a vztahy k investorům ČSOB dkrutova@csob.cz
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 7. 2004 19:00 | KarelM

Ten clanek je spis o tom, ze PS presla se svou vlajkovou lodi Maxkartou z (podle autora) lepe zabezpecene Maestro na hure zabezpecenou Visa Elektron. Dovod tohoto kroku ale jiste nebyla nespokojenost klientu se starou Maxkartou => od PS je to nezodpovedne, lec asi vyhodne.
Mate pravdu, u postovni sporitelny si muzu zvolit jinou kartu, ale a) je to drazsi b) nuti me to vybrat si embosovanou kartu, ktera je daleko mene bezpecnejsi a snadneji zneuzitelna c) ostatni karty PS (pokud vim) nemaji cipovou aplikaci
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 7. 2004 18:01 | Dave

Vážení, tenhle článek mi připadá dost o ničem. K účtům Poštovní spořitelny přece není nutné používat maxkartu (karta VISA s čipem EMV a s problémy asociace VISA), ale je možné používat další platební karty, které Poštovní spořitelna vydává. Například já spokojeně užívám kartu Poštovní spořitelny řady Eurocard/Mastercard.
Podmínky pro maxkarty jsou k dispozici na Internetu (www.postovnisporitelna.cz, menu Poštovní spořitelna, podmenu Podmínky) a samozřejmě na všech obchodních místech.
Takže o čem ten článek vlastně je? O tom, že VISA zatím nepožaduje na svých čtečkách karet PIN!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 7. 2004 15:56 | houska

bodejť by ji neměli rádi, když byla tak rozhazovačná. Dělala sice vítr na stojatém rybníce, ale silně to přefoukla. Celý článek je taky silně nafouknutý a mám silný pocit, že by si v celé problematice měl udělat jasno hlavně autor. Pravdu dí Žampach a přechodném období...holt pionýři to nikdy neměli snadné, jak dokazuje i tento případ...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 7. 2004 15:41 | Procházka, povoláním Tesař

Vážený pane, jděte diskutovat někam jinam, třeba na www.kajmany.cz nebo na web IPbanky. Tam Vám možná rádi uvěří, když budete vlastnosti šéfíků z vytunelované IPB přisuzovat jiným. Když si čtu takovéhle bláboly, pálí mne peněženka, z níž jsem tyhlety srandy všemi oblíbené IPB musel - jako ostatně každý z nás - nakonec financovat.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 7. 2004 14:26 | Jan Sladký řečený Kozačka

Ó ano, ano, plně s Vámi souhlasím... Pro větší bezpečí však nelze než počkat na čipování pod kůžičku, jako již nyní v zahraničí zhustě činí svým úřednickým šimlům. Takto ani čip nikdo nevytáhne z kapsičky rukou šátravou, jak často činí občané kdejakých etnik, ani jej nepozbydete na nočním stolku přelétavé známosti, na jednu noc najitou. Kartičku s čipečkem však i tak neodmítnu, magnetickým proužečkům jsem vale dal již před drahným časem, vyjma těm ve video a audio kazetkách užívaných.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 7. 2004 14:03 | Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

Samozřejmě, že ANO, že právě ONY mohou!
Mohou za to právě ty ROZHODUJÍCÍ banky nebo velké nebankovní firmy (vydávající karty), které včas nepřecházejí na nové standardy. Ale jde přece o slušný kšeft z poplatků kolem, tak se ze "starého" bez ohledu na bezpečnost a bez nároků na dodatečné další(fuj!) investice vytáhne, co se jen dá. Nač spěchat s něčím novým a z principu bezpečnějším? Omluví se to samozřejmě operativností nabídky, tedy "ohromujícím" počtem stávajících akceptčních míst, které, ano, v náběhu nového systému nebude možno v plném počtu zajistit, resp. na těchto místech bude, po jistou dobu, akceptována "nová" karta "starým" přežilým způsobem. Tak jak ostatně do tohoto "režimu" spadla nová Maxkarta. A JE ZCELA POCHOPITELNÉ, ŽE VISA NEBO KDOKOLI OBDOBNÝ NEZPŘÍSNÍ AKCEPTAČNÍ PODMÍNKY, DOKUD NEBUDE VůLE NA NOVÝ STANDARD BEZE ZBYTKU PŘEJÍT.
A hnilobou je, v tomto případě a první na ráně, zde v ČR právě Česká spořitelna : klidně si tam vybírejte mezi VISA a MAESTRO, stejně dostanete jen magnetický proužek, o čipu se Vám bude jen zdát! A o ten čip přece jde. S magnetickým proužkem se klidně a rád rozloučím, resp. se raději postarám, aby byl nefunkční.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 7. 2004 11:22 | Eric

Inu pane Koldo - zase mám pravdu. V ČR není banka, která by si zasloužila toho jména. Šajze jako šajze (útlocitní prominou). Ač jsem byl ochoten souhlasit s Vámi ohledně vašich minulých příspěvků ohledně PS, dnes se mi nějak nechce. Jsou to lumpové spořka jako ČSOB nebo jiní. Slamník má obrovskou výhodu - nikdy vás nemile nepřekvapí...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 7. 2004 10:27 | KarelM

Nemyslim si, ze za tohle muze Ceska sporitelna a ostatni banky. V prvni rade je na tahu asociace VISA, ktera podminky autorizace stanovuje. A pokud ma stanovene podminky tak slabe (jen podpis), nemela by seriozni banka jeji sluzby vyuzivat. => Pokud je banka neseriozni, nemel bych jejich sluzeb jako klienty vyuzivat. A prave PS se timto krokem bohuzel zaradila mezi neseriozni. Hodne si rozmyslim, jestli si v prosinci 2006 prijdu pro Maxkartu s aplikaci VISA. Mimochodem, ackoli jsem se nedavno se sluzbami CS rozloucil, tak musm uznat, ze Vami kritizovana CS dava klientovy vybrat bud VISA Electron nebo Maestro za stejnou cenu 200kc/rok.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 7. 2004 10:08 | Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

Ano, za daných okolností s názorem na aroganci ČSOB plně souhlasím! A já už si, žel naivník, myslel, že se zavedením internetbankingu spolu s rozšířením možnosti obsluhy účtu přes mobil na všechny hlavní operátory se ČSOB začala jaksi starat. Sice se zpožděním asi 2 hodiny po té symbolické dvanácté, ale alespoň tak. Nezakrývám, že i já jsem velmi spokojeným držitelem "staré" Maxkarty, kterou jsem si až dosud považoval, právě pro její větší bezpečnost (o rozšířené funkčnosti této roky již čipové karty ani nemluvě).
Po druhém vydechnutí z rozčilení (a po příznačně alibistickém vyjádření Poštovní spořitelny, hi, hi, hi) však vidím a musím upozornit na souvislosti, které by neměly uniknout : Nacházíme se v období přechodu karet na čipy. Navíc si myslím, že standard ještě není zcela konečný. Období přechodu by mělo být co nejkratší, neboť po tuto dobu se budou aplikace a provozní postupy překrývat za zvýšeného rizika pro klienty. Což, paradoxně, právě a na případě "nové" Maxkarty změnou asociace to může znamenat krok zpět v bezpečnosti stávajících klientů. Do té doby, než na čip konečně přejdou i další banky: především ty na trhu rozhodující, které také vybaví, či upraví, své terminály. Na své náklady. Banky to neudělají dříve, dokud samy nezačnou vydávat čipové karty! Ano, a zde musím prstem poukázat na LOTRA retailu, nebudu se již důvodně opravovat, neblahou to finanční "erste" skupinu ČESKÉ SPOŘITELNY : tam, ve vydávání čipových karet, ještě ani nezačali !
PS Žel, a jaksi by se nemělo zapomenout, že stav, který je nyní oprávněně kritizován jako krok zpět u "nové" Maxkarty ČSOB, je letitým standardem "spokojených" klientů ostatních, kteří ve svém počtu naprosto a zcela převažují. Tak co s tím uděláme, Česká spořitelno?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 7. 2004 10:00 | KarelM

Moje Maxkarta je jeste Maestro a je platna do konce roku 2006. Takze doufam, ze do te doby se to vyresi. Jinak s dostupnosti Maestro platebnich mist jsem maximalne spokojeny - v CR i po Evrope (i vychodni) naprosto bez problemu. Prechod na VISA povazuji z hlediska klienta za velmi nevyhodny - asi si nekdo z KBC pekne namastil kapsu. Pokud s tim do konce roku 2006 neco neudelaji, prejdu jinam.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 7. 2004 8:04 |

Je to arogance "slavné" mateřské KBC, která totálně zdevastovala předchozí dobré jméno IPB, kterou měli všichni klienti rádi. Co nyní provádí z ČSOB je nehorázné. Jejich zaměstnanci jsou většinou neprofesionální nefundovaní a arogantní jako celá ČSOB. To proč přešli na jinou asociaci bylo asi rozhodnutí některých vysokých manažerů /třeba těch co způsobili nedávné ztrátů v řádech mld. Kč/, který z toho asi dost profitoval....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 7. 2004 4:25 | Kamil

o jedné takové tunelářské partičce je psáno taky na http://apollon.holding.sweb.cz
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Kasa

podnikatel a investor, Ticketon.cz

Leoš Novotný

podnikatel, Leo Express

Martin Kasa
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Leoš Novotný
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services