Likvidace živnostníků: realita, či bulvární propaganda?

Od začátku roku slýcháme a čítáme, kolik živnostníků bylo nuceno ukončit svou činnost kvůli likvidační politice vlády. Ale jací podnikatelé pověsili živnost na hřebík? A když jsou od roku 2004 tak nevýhodné podmínky, proč tisícovky jiných s podnikáním začínají?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 6. 2004 8:33, SedivyJ

OK, mne se tenhle clanek taky nezda uplne spravedlivej, ale staci, ze jsem k nemu hodil nazor. Mne ho zatim nesmazali. ale dik za pouceni.

Mozna jste pro tenhle server prilis velka hvezda.

Zobrazit celé vlákno

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 6. 2004 22:13, Jan Kolda von Žampach

Protože server Peníze.cz, jak se objektivně jeví, ve svém článku z 27.05. 2004 "Jak pojišťovny (ne)dodržují informační povinnost" nekalými a bulvárními praktikami ovlivňuje veřejné mínění a poškozuje svoji konkurenci, resp. mate, ku svému komerčnímu prospěchu, veřejnost. Viz třeba příklad příspěvku dokonale zmateného pana Petra Krasíka !
Na žádost o vysvětlení server již několik dní programově neodpovídá a místo toho maže příspěvek, který vysvětlení urguje. To je také ze strany serveru velice podivné a sprosté jednání.
V konečném dopadu tak server TAKÉ POMÁHA vlastně LIKVIDOVAT podnikatele - své konkurenty. Tentokrát právě ty, kteří mají z prodeje životního pojištění svůj příjem. A o likvidaci podnikatelů ( živnostníků ) je přece tento článek !!! Nebo ne ?

A závěrem, za tohoto stavu je nevěrohodný, co se týče objektivnosti, přece i tento článek : ostatně, stačí si přečíst některé kritické připomínky ve zdejší diskusi. A ty jsem já přece nepsal.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 88 komentářů)

1. 6. 2004 9:10 | Leisha

Autor klouže po povrchu přesně ve stylu člověka padajícího z mrakodrapu, který si, jak míjí jednotlivá patra, lebedí: „Zatím je všechno v pořádku, tak co!“ Jak populistický je váš článek a vaše statistiky. Přesně v duchu „opatření“ soc. dem. vlády. Jsou živnostníci poctiví i nepoctiví. Nejde je házet všechny do jednoho pytle, ale to je zrovna to, co ČSSD dělá – uplatňuje presumci viny. Jsi živnostník = podvodník, tak zaplať minimální daň. Jistěže být dlouhodobě ve ztrátě je podezřelé, ale co bychom se namáhali oddělit zrno od plev, že? Škromach se Sobotkou přece potřebují peníze na svou rozhazovačnou politiku. Jak obratné je pro získání voličů z řad dělnické třídy prohlásit: „Zaměstnanec a OSVČ si musejí být rovni, proto sebereme živnostníčkovi ty dosavadní jakés takés výhody.“ Ale napadlo je, proč je asi živnostníček měl? Je sám sobě zaměstnavatelem a vytváří sám sobě pracovní místo se vším všudy! Shání zakázky, platí náklady. A že si o ně může snížit daňový základ nic neznamená – on ty náklady musí přece napřed zaplatit! Zaměstnanec takové výdaje nemá a krom toho disponuje dalšími výhodami. Zaručená řádná dovolená, zaměstnanecké benefity atd. K odvodům na ZP a SP - autor ve svém příkladu o snesitelnosti zátěže zapomíná, že základ pro výpočet minimálního pojistného se bude v příštích dvou letech stále zvyšovat z dnešních 40 % (dříve 35%) až pěkně k 50 %. A je nově vypočítáván z průměrné mzdy v tomto státě - to je pro mě naprosto nepochopitelné. Takže abych to shrnula - likvidace nebo bulvární nářky? Ne, ani jedno. Ale rozhodně jsme o notný kus blíže k likvidaci. Což se potvrdí teprve koncem tohoto roku a v dalších letech.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 6. 2004 9:08 | autor článku

Tak to je výstižné. Minimální daň to sice skutečně nevyřeší, ale možná trošičku narovná. Jinak jste to popsal přesně. Několik let účetně nejedl a nepil, teď vykřikuje, ale jinak má již třetí auto za posledních pět let.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 6. 2004 8:51

Podle mých zkušeností "vracelo" mnoho lidí ŽL z neznalosti. Domnívali se totiž, že pokud mají souběh zaměstnání a živnosti, budou muset platit daň z onoho minimálního základu jenom za podnikání. Ve skutečnosti zaplatí mnohem vyšší daň ze závislé činnosti (zaměstnání) a v "podnikání na vedlejšák" se jich tak minimální daňový základ již nedotkne, neboť jej naplní příjmy ze závislé činnosti. Bohužel to mnoho z nich netušilo a vraceli ŽL... Já osobně rozhodně nejsem příznivcem vládního přerozdělování peněz od pracovitých k nemakačenkům. Na druhou stranu si musíme na rovinu říct, že živnostník, který nemá jiný příjem než svoji živnost a vykazuje řadu let neustále ztrátu, by nutně musel bydlet pod mostem a chodit na polívku do Naděje. Jakmile si totiž z podnikání odebírám peníze pro osobní potřebu, vzniká mi daňový základ, který mohu snížit již jen odpočitatelnými položkami. Osobně znám docela dost podnikatelů, kteří účetně již několik let nejedli, nepili, atd. a ve skutečnosti si žijí více než dobře... Nicméně onem minimální daňový základ to asi nevyřeší ...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 6. 2004 8:49 | Andy

Nevim, co na to pani socinzenyri, ale jak jsme na te ceste do EU, ve ktere jsme jiz geopoliticky, tak bych jenom podotknul, ze jsme zeme s malym zadluzenim obyvatelstva v porovnani s vyspelou Evropou. O US nemluve. Proto zadluzovani bude pokracovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 6. 2004 8:17 | jk

Vážený pane, plete si pojmy. V ŽÁDNĚ zemi na světe (no Jiží Jemen asi zkoumat nebudeme), jensou drobní a malí podnikatelé tahounem ekonomiky! POdívejte se na situaci u nás. Nebýt několika desítek velkých zahraničních investorů, HDP by byl znatelně nižší než v roce 89 za soudruha Husáka, jinými slovy naši podnikatelé obecně nedosahují výkonnosti ani toho bolševického bordelu a ještě se tváří jako bozi. Padneli malí podnikatel, nastoupí za něj dva jiní, tak to je všude na světe, průměrná životnost malé firmy je EU cca 2 roky.tak si na nic nehrajte soudruzi....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 6. 2004 7:32 | bee

provokace nebo citace ze zurnalu socdem? nevim, co si mam o tom myslet.. s odkazem na clanek o zadluzovani ceskych domacnosti (250mld) je jasne, co v teto chvili tahne hospodarstvi CR. co se stane, az zadluzeni domacnosti i statu (1bil. v teto chvili) dosahne neunosne miry? co pak pani socialni inzernyri?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 6. 2004 7:26 | Fredy

Slovo "Podnikatel, živnostník" se stává skoro sprostým slovem. Je to něco nenormálního, výjimečného, závadného a tudíž špatného. Tento obraz vytváří socdemácké vlády za vydatné pomoci médií. Ano i včetně takových, jako jste Vy. Zdánlivě jste převzal jen něco ze státní propagandy a vůbec nad tím nepřemýšlel. Nebo to byl záměr? Pokud je to myšleno "provokačně", tak to beru zpět. V tom případě se Vám to povedlo.
Po nedávném Špidlově nešťastném, ale u tohoto člověka běžném, vyjádření o vzniku jednoho milionu nových živností za 1. čtvrtletí letošního roku, je třeba čísla trochu upravit, či užehlit. Trochu tomu pomohl další socanský expert na podnikání - odborář Štěch, se svým objevem století, že je u nás "cena práce" nejnižší v Evropě. Nemohu zapomenout dalšího nositele úžasných myšlenek, pana Škromacha, o tom, že podnikatel, který nedokáže vydělat alespoň 20 tisíc měsíčně, tak ať toho raději nechá, zbytečně zatěžuje náš stát, který na něj musí doplácet.
Ano, máte pravdu, je třeba s tím něco udělat. Je třeba ten malý a střední stav dorazit. Jak na to? Jednoduše. Kdo chce podnikat, tak mu přifařit ihned na Živnostenském úřadě několik „fiktivních“ zaměstnanců. Chcete podnikat? Tak musíte vydělat i na jednoho nemakačenka z Úřadu práce, dva státní úředníky a dva důchodce. Jste schopen měsíčně vydělat 100.000 Kč? Pokud ne, tak to ani nezkoušejte a běžte se zaregistrovat na pracák.
Vlastní postřeh na závěr. Kdo očekával, že začátkem roku praští se živností mnoho podnikatelů, tak o tomto způsobu obživy nic neví. V tom první, kole se jednalo skutečně jen příštipkáře. Nebo-li o OSVČ při zaměstnání a hlavně při mateřské dovolené. Rušit živnost není tak jednoduché. Skutečný dopad přijde až koncem roku a v prvním pololetí toho příštího. Znám mnoho podnikatelů, kteří zaměstnávají nemálo lidí a silně se na to připravuji. A co se týče nových OSVČ, kolik z nich představuje tzv. švarcův systém? Ve svém okolí znám případ 3 firem (přes 100 zaměstnanců), kteří takto právě realizují poslední díl daňové optimalizace.
Podnikání, je také životní styl. Je třeba rozlišovat podnikatele, kteří vytváří další pracovní místa, ale je i mnoho takových, kteří to místo vytvořili jen sobě a své rodině. Obě kategorie jsou pro společnost stejně cenné. Společnost, která tohle nechápe, tak si nezasluhuje lepší budoucnost. Zabít rozvoj malého a středního stavu je jednoduché, ale náprava je složitá a dlouhodobá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 6. 2004 4:47 | Eric

Ano. Váš text, pane autore, je přesný, ale o ničem. Problém není, zda podnikatelů přibývá nebo ubývá (z tohoto pohledu říkám, že je váš text zbytečný), ale například proč tedy nejsou v naší krásné zemi malí a střední podnikatelé oněmi tahouny ekonomiky, jako jinde? Aha? Vláda jistě chce svojí kasu zaplnit, je to její vlastnost, ale rozhodně tímto krokem nové tahouny nevytvoří. Uvědmte si, že růst české ekonomiky není tažen podnikáním všeobecně, ale spotřebou a zadlužováním. Pozor na to! Pokud chybí motivace, chybí zdroje. Nejlepší motivací rozhodně není obava, že když praštím s podnikáním, budu muset na pracák - tam se nikomu nechce. Ten kdo praští s podnikáním buď ruší spící ŽL nebo ruší ŽL, ale obvykle nekončí s podnikáním samotným. Pouze ho takto přesunuje do oblasti nedanitelné tudíž šedé. Takže vláda zase dostane houbelec a může si za to sama. Jistě by nebylo od věci také zjistit v jakých oborech ŽL končí a vznikají...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 5/5

5

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Matějček

podnikatel, Miton

Vladimír Pikora

ekonom

Tomáš Matějček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Vladimír Pikora
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services