Černé na růžovém: společné zdanění manželů

Ministerstvo financí včera představilo základní principy nového zákona o daních z příjmů, díky kterému by rodiny měly od roku 2006 ušetřit na daních celkem šest miliard Kč ročně. Úprava zavádí společné zdanění manželů, roční slevu na dani 6 000 Kč na dítě a podnikatelům umožňuje zrychlení odpisování movitých věcí.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 1. 2005 18:48

Dobrý den. Provozujeme s manželem firmu, já jsem spolupracující osoba. V loňském roce jsme se dělili 70:30. Nevím jak to bude letos, budeme oba platit povinnou daň? Nebo se na nás vztahuje společné zdanění manželů?

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 6. 2004 16:48

Společné zdanění? Jen způsob, jak podpořit model rodiny živitele z příjmem 40-a více tis. měsíčně a tu šťastnou ženu, která už teď nepracuje a hlady nezmírá. Pro tu valnou většinu těch, co pracují oba za 10-15 se neřeší vůbec nic. Takže výborná lidovecká taktika preferující ženský životní model: najdi si schopného samce, budeš mít spokojenou rodinu a nehrábneš prstem. Je tu nějaká podpora a "alternativa" pro pracující ženy? Nemám na mysli veleambiciózní kariéry a kariéristky...Je to fakt řešení? Pro koho?

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 64 komentářů)

26. 5. 2004 10:21 | logik

Díky Martino za obsáhlou odpověď, nějak jste se do toho vložila. Já s váma v mnoha věcech souhlasím. Snad umím číst mezi řádky a manželka a dítě ve školce taky se mnou něco dělá. Já jen musel reagovat na rovnici= když bude chtít něco udělat on , budu za to taky něco požadovat. Ale zpátky k věci: V Německu, Francii, Anglii jsou školky přímo u zaměstnavatele ..pokud tedy nemá 10 zaměstnanců. A ten na ně dostává jak dotaci od státu tak samo platí i rodič. To by byla v ČR revoluce!!!!!!!!!! Jinak kvituju váš zájem něco dělat. Všechny ženský tento zájem opravdu nemají, to by se tady ozvalo asi hodně lidí. A blahopřeji k té harmonii= ať to vydrží!! Jinak se tady bavim...jak někteří počítají jak vzteklý, co by na tý manželce mohli odepsat. A vláda se směje: předhoďte davu kost a on se o ní popere!!! Volby se blíží, každý bod se počítá a ty sliby..chyby co se objeví. A stejně lidi půjdou k volbám!!! Je to nějaký pud nebo nacvičený reflex??? A proč se zapomnělo na účinek defenestrace???? Vrcholový manažer se chvástá, jak provedl hloubkový řez do firmy a jen to ji zachránilo a je za to odměněn a pochválen...a kdy to přijde na vládu???
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2004 10:06 | Honzajs

Musím s Tebou souhlasit.
Skutečná hrubá mzda všech zaměstnanců je o 35% vzšší nežli údaj uváděný na výplatní pásce. Vždyť zaměstnavatel odvádí za každého zaměstnanve dalších 35% jeho hrubé mzdy, což se na pásce ale neprojeví.
Potom některým lidem milostivě vrací část takto vybraných peněz zpět na dávkách.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2004 10:02 | Pavel

To je možné právě díky existenci těch sociálních dávek. Kdyby neexistovaly, stát by vám nesežral víc jak polovinu příjmu na daních a dalších poplatcích a to by vám umožnilo pohodlně z platu vyžít i bez těch dávek. Problém není v tom, že "polovina lidí má podprůměrný plat", to je normální. Problém je v tom, že je u nás příliš luxusně nastaveno životní minimum, které neodpovícá výkonnosti ekonomiky. A protože na jeho udržení stát potřebuje velké daně, které tu ekonomiku dále dusí, bude jenom hůř. A rozumné řešení (snížit životní minimum, zrušit všechny možné i nemožné sociální dávky a lidem v potížích zajistit jen holé přežití), které by umožnilo rozvoj ekonomiky a tím i zlepšení těch minimálních podmínek v budoucnosti, je bohužel neprůchodné. A to i proto, že i příjemci sociálních dávek mají volební právo, a ti samozřejmě budou volit toho, kdo jim slíbí větší dávky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2004 9:22 | Martina

Pavle, mně na tom všem vadí jen jedno: můžete mi vysvětlit, proč dva lidé (a je jedno, jestli jsou manželé nebo ne), kteří mají dvě děti a přitom jsou oba zaměstnaní, mají tak malé platy, že ještě musí pobírat různé sociální dávky, počínaje sociální příspěvkem, přes příspěvek na dopravu, na bydlení a konče přídavky na děti. Proboha, kde to žijeme, když dva pracující rodiče neuživí své dvě děti???
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2004 14:40 | logik

Vy jste přesně ten případ, kdy muž udělil ženě v dobré víře svobodu a ta na to mozkově a psychicky neměla!!!!!!!!!!! Pokud jste se dostala do fáze, že za vyžehlení "cizího" prádla náleží oprava "vašeho" auta, tak nezbývá než volat DOC. CHOCHOLOUŠKA!!!! Asi máte těžký život ...den co den poměřovat podvojné účetnictví "společné" domácnosti. Jen jedno mě zajímá: když se můžete vzájemně kdykoliv "pustit" k vodě ....jak řešíte problémy???? To je stále někdo z vás na ulici???? Doufám, že jste pořádně bohatá a toho submisivního sluhu máte na ukojení svých komplexů. Jedině tak by to snad mohlo mít logiku!!!!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2004 8:36 | Honzajs

3vindly v minulosti mne ale přece neopravňují podvádět i nyní (daňové úniky, načerno pronajímané byty, fiktivní stav...)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2004 9:15 | Martina

Protože se to nevložilo celé (mělo to přes 3000 znaků), tak ještě pokračuji: A my, abychom to ženám udělali jednodušší, tak jsme jim pozavírali školky (aby šly děti do první třídy rovnou z rodiny a nebyly zvyklé na kolektiv) a omezily školní družiny. Jo, kdyby s dětma byli doma chlapi, třeba by to bylo jiné. Ale přemýšlel někdo nad tím, že by děti mohly být třeba ve školce jen dopoledne (to někde bývá) nebo třeba jen odpoledne a matka byla v práci? Dítě si pohraje s vrstevníky, bude mezi nimi rádo a pak zas půjde domů. Teda, pokud snese být ve školce třeba tři hodiny. Pokud ne, bude ještě doma a půjde mezi děti později. Není tam proto, že ho rodiče MUSÍ nebo POTŘEBUJÍ někam nuceně odložit, ale aby se naučilo stýkat se s ostatními dětmi, dělit se, pracovat v kolektivu a taky různé dětské dovednosti, což bude za pár let potřebovat ve škole. A žena si mezitím odpočine od domácí práce i od dětí, přijde na jiné myšlenky, vydělá peníze a mimo jiné bude mít odpracovaná léta na důchod (nebo jí zajistí důchod manžel, když bude celý život v domácnosti?). Nezlobte se, je mi 46 let, mám VŠ a děti už taky na VŠ studují. MIDKO Z MÝCH DĚTÍ BY SI ALE NEPŘÁL, ABY V JEJICH BUDOUCÍ RODINĚ BYLA ŽENA JENOM DOMA S DĚTMI. Současní moderní kluci překvapivě preferují vzdělané manželky a dívky se holt musí snažit, aby z nich nebyly jen ty ukdákané domácí puťky, ale aby měly vzdělání a dalo se s nimi povídat i o něčem jiném, než že Pepíček má osypky a Janinka se včera třikrát počurala.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2004 9:14 | Martina

Díky logiku, ale v mém případě nejak nemáte pravdu. Problémy MUSÍME řešit dohodou, opakuji: musíme. Jinak bychom žili oba v nejistotě, že jeden z nás skončí na ulici. A střídat partnery je to poslední, co by nás oba napadlo. Ve skutečnosti to bylo tak, že jsem po několika letech od rozvodu potkala opravdového chlapa, se kterým jsem si rozuměla a který si mne váží. Já jeho taky. Akorát nemám potřebu se vdávat a podotýkám že to jsem já, kdo je k tomuto kroku naháněn. My jsme si jen plně rovnoprávní. Já odvedu svůj podíl práce na domácnosti, můj přítel také. Já mu nedělám služku, on mně zase nedělá žádného slouhu. Budete se divit, ale dokonce není ani submisivní, je stále přesvědčen, že je hlavou domácnosti, i když to není tak docela pravda. Je to jen taková trochu více rozšířená kooperace, jenom bez papíru a bumážky. Proboha, můžete mi vysvětlit, proč bych se měla vdávat? Jak říká starý bonmot, "když se chci napít taky si nekoupím celou hospodu". Za komunistů, pokud se dobře pamatuju, měli bezdětní, ale přitom ženatí a vdané, nižší daň z příjmů. Pokud měli děti, tak daň zohledňovala počet dětí a podle jejich počtu se snižovala. Svobodní lidé, starší 25 let, měli zvýšenou daň, říkalo se jí "volská". Pročpak asi? Když se oženili (nebo vdaly), aby měli(y) nižší daň, dalo se čekat, že se občas narodí i nějaké dítě. Po pádu komunismu se to zrušilo, tak čemu se divíte? To chcete zahnat ženské zpátky do domácnosti? Probuďte se vážený, asi jste nikdy tou ženou v domácnosti nebyl. Já ano, takže vím, o čem mluvím. Přemýšlel jste někdy o tom, co ta ta ženská bude v té domácnosti celý den dělat? Leštit nábytek nabo podlahu? Pochopte proboha jedno: před nějakými 150 léty ta žena doma být MUSELA. Někdo musel vymést kamna, naštípat dříví, zatopit, uvařit, ohřát na plotně vodu na prádlo, pak na valše to prádlo ručně vydrbat... Prostě práce v domácnosti byla pěkná dřina, a to měly střední vrstvy ještě služky. Dneska máte ústřední topení, elektrický nebo plynový sporák, automatickou pračku, jednorázové plenky (aby se nemusela použít ani ta pračka, navíc jsou hygieničtější), napařovací žehličku, lednici a mrazák. Toto všechno patří k ZÁKLADNÍMU vybavení každé normální současné domácnosti. Takže obsluha domácnosti už není tak složitá. Je to většinou o dohodě, kdy kdo přijde domů a kdy kdo pohlídá děti a udělá jakou práci.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2004 8:32 | Roman, historik

Martina má pravdu. I za socialismu se lidi rozváděli pro byty, když měli děti a prakticky žádnou šanci získat pro ně bydlení normální cestou. A ve středověku zase zahnali stádo krav do lesa, když je přijela šacovat státní moc ohledně desátků, a tvářili se, že jsou chudáci a nic nemají. Je to zkrátka odvěký boj mezi nenažranou státní mocí a podřízenými lidmi. Někdy to vyšlo (to když to stádo zahnali dost daleko), jindy ne (když je někdo bonznul). Copak je to dneska jiné?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2004 17:40 | Honzajs

Mám jednu otázku ohledně odpočtu na manželku bez příimů.
Domnívám se, že pokud uplatním společné zdanění manželů tak mnaželka rázem bude mít zdanitelné přímy. Opravdu si tedy budu moci upltanit i v tomto případě oněch 21 720 Kč?
Děkuji za odpověď.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2004 17:33 | Honzajs

To by mne také zajímalo, řeším přesně stejný problém. Manželka je na mateřské a platí si 500 kč / měsíc. Po zavedení společného zdanění by mělo smysl tuto částku navýšit.
Očekávám ale následující postup: část pžíjmu v rámci společného zdanění se převed na manželku a od této částky byse potom mohlo odpočítávat penzijní připojištění placené manželkou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2004 17:32 | PlischkeS

Za zdaňovací období roku 2004 nebude moci manželka odpočet uplatnit, protoře nemá zdanitelné příjmy. Jednoznačně to vyplývá z ustanovení § 15 odst. 12 zákona o daních z příjmů (zákon č. 586/1992 Sb, ve znění platném pro rok 2004).
Za rok 2005, pokud bude schválen vládní návrh novely výše uvedeného zákona a dále pokud oba manželé uplaní v tomto návrhu zaváděný institut společného zdanění manželů, bude moci manželka uplatnit nejen nezanitelnou část základu daně ve výši zaplaceného příspěvku na penzijní připojištění sníženou o 6 000 Kč (maximlně však může odpočet činit 12 000 Kč - viz § 15 odst. 12 zákona o daních z příjmů), ale i základní nezdanitelnou část ve výši 38 040 Kč. Přitom manžel, nebude-li mít manželka i nadále v roce 2005 zdanitené příjmy, bude moci snížit základ daně o nezdanitenou část základu daně na manželku ve výši 21 720 Kč. Je to tak proto, že podlle výše uvedeného návrhu se rozděluje základ daně až po snížení o uplatnitelné nezdanitelné částky.
V praxi se společný základ daně vypočte na příloze daňového přiznání, která bude mít čílo 5. Každý z manželů si pak z této částky do svého daňového přiznání uplatní jednu polovinu a od ní odečte slevu na dani, což bude v daném případě sleva ve výši 6 000 Kč na každé dítě u manžela
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2004 17:30 | PlischkeS

Mám manželku na mateřské dovolené, bez vlastního příjmu. Jak to bude v případě, kdy si manželka platí penzijní připojištění s možností snížit si základ daně. Budu si moci o tuto odečitatelnou položku snížit základ daně já a poté zbylou částku rozdělit mezi nás a zdanit, nebo si bude moci manželka snížit základ daně z na ní převedené částky? Dá se vůbec v tomto případě její odečitatelná položka uplatnit?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 5. 2004 10:48 | Jarmila

Hele, Chrochte, pak budeš vypadat jako můj brácha. Ten má dětí šest. Když přišel z práce domů, chtě si odpočinout a lehl si na kanape. Okamžitě na něj naskákalo pět dětí (poslední byl půlroční kojenec, ten ještě neseděl) a "tatí, hyjé!". Skákaly pa něm jak na trampolíně a brácha přitom vypadal jako lochneska na pouti. První mu seděl na krku, poslední na lýtkách. Stačí jedno odpoledne a optimalizace pomocí manželky v domácnosti a více děti Tě okamžitě přejde!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2004 15:36 | Jája

Mám poznámku k té poznámce v rámečku: je sice pravda, že řada prací je v domácnosti nekvalifikovaných nebo jen málo. Nekvalifikované je třeba žehlení, praní prádla, vytírání, luxování, málo kvalifikované je vaření. Jenže bez těchto činností se bohužel nikdo neobejde. Atomový fyzik nebude chodit jako prase jen proto, že je atomový fyzik. Když bude mít na prádelnu a na denní večeře v restauracích, může tam chodit. Za první republiky existovaly služky, Západní Evropa používá na stejné činnosti dívky au-pair a maskuje to možností naučit se jazyk (jinými slovy je dívka au-pair služka za stravu a byt). Proč nemůže být domácnost tzv. dvoukariérová, kdy pracuje jak muž, tak i žena, dítě je ve školce (pokud ji psychicky zvládá) nebo ve škole a večer, když se sejdou, jeden uvaří, druhý vyluxuje a dítě zaleje kytky? Na to se muselo školkám napálit školné (eufemisticky nazvané příspěvek na neinvestiční náklady), pak je pozavírat, školní družiny jakbysmet a poslanci diskutují o zákazu potratů a zdražení kondomů. Proboha, kde chlapi žijete? Každá domácnost má dneska automatickou pračku, napařovací žehličku, vysavač, sporák a další vymoženosti, takže je to všechno jen o dohodě, kdy kdo přijde domů, kdo dohlédne na děti a kdo udělá jakou práci. Nebo už jste líní si ohřát večeři v mikrovlnce? Pokud nevíte, co to je starat se o domácnost, tak jděte na týden do lesa a zkuste ručně připravit dva valníky dříví, jako to dělali naši dědečkové ještě před 50 lety! A pěkně ručně, pilou břichatkou a sekyrkou. On by vás za týden ten humor přešel. Nezlobte se, ale zkusili jste být měsíc doma sami s vlastními dětmi, např. ve věku 1 a 4 roky? Každá normální ženská ty děti miluje, ale musí si od nich taky chvíli odpočinout. No, a to dělá v práci, když po mateřské začíná na půl úvazku. Proboha, místo sponzorování Diag Humanů a televize NOVA djem ty peníze na děti, na školky, školy a družiny. A nemusíme vymýšlet další a další blbosti!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 5. 2004 15:12 | Martina

Jakýpak podvod? Já jsem legální pronajímatel a mám legálního nájemníka. Příjem řádně zdaňuju, platím odvoz odpadků podle počtu osob v domě a další poplatky. Pořád je to levnější než manžel a když mně nakrkne, může jít (to platí i opačně). To s manželem to bylo horší. Ostatní služby jsou vzájemnou výpomocí. Já mu uvařím, on nakoupí, opraví mi auto a zaleje kytky. Kdybych neměla podnájemníka, opravoval by mi auto soused a nakupovala bych si sama. Pokud bych sousedovi za opravu dala peníze, taky by je nezdaňoval. A mně by za uvaření večeře a vyprání košile taky nikdo nic nedal, nebylo by tedy co zdaňovat. Takže stát o nic na daních nepřichází.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2004 11:10 | Honza

Tady jde o to, že Vy zakrýváte pravý stav věcí (to, že žijete spolu). To je taky podvod.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2004 11:08 | Pavel

Martino, argument "polovina pracujících má podprůměrný plat" je skutečně kouzelný. Vy snad víte, jak to zařídit, aby měli všichni nadprůměrný plat? To by bylo na Nobelovku za statistiku. Mimichodem, protože platy mají lognormální rozdělení, v každém normálním státě má podprůměrný plat více než dvě třetiny zaměstnanců.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2004 10:59 | Martina

A ty státní peníze jsou jinak určeny na děti a rodiny nebo na televizi Nova, Diag Humany, korupci ve fotbale a na dobrodružství v Afghanistánu a Iránu? Nezlobte se, ale když bude státní kasa méně rozhazovačná a my si vyděláme tolik, abychom uživili svoje děti a nemuseli žít před státem v ilegalitě, tak to jen uvítám! Ubezpečuji Vás, že nejsme sami. Jedni známí se kvůli přídavkům ani nevzali, ona je svobodná matka, žijí sice spolu, ale trvale jsou hlášeni u rodičů. Nemůžou totiž sehnat byt a jsou v tom podnájmu načerno. Takže mají aspoň víc peněz na ten podnájem. Podobných známých mám víc. Čemu se divíte? Ve státě, kde má polovina pracujících podprůměrný plat a je v něm víc než 10% nezaměstnaných, kteří nemají šanci najít práci a žijí na podporách, se řada lidí snaží hlavně přežít. A stát by jim měl pomoci normálními zákony, ne je zahánět do ilegaity.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2004 9:42 | logik

Chrochte, jen abys měl vůbec ještě chuť a sílu se na ně těšit. Než si vyděláš na toto zázemí ...to tě bude stát hodně. O dalším průběhu už nepochybuju: děti na tebe naskáčou (když budou ještě malý) nebo předhodí domácí úkoly, požadavky kapesného, co jim musíš povinně koupit (když budou větší) a pak přijde prozření: opravdu jsem to chtěl??? Každou noc na to myslel??? Manželka bude samo krásná, milá, veselá ...tak aspoň aby tohle vyšlo!!!! Ale jinak: ani ta ženská co jsi odpovídal není normální. Kvůli společnému zdanění přemýšlet tímto směrem???? Jak málo stačí nechat si nějakým politikem (stranou) fušovat do života!!!!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Šmejc

podnikatel, Home Credit

Petr Dufek

ekonom

Jiří Šmejc
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Dufek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services