Černé na růžovém: společné zdanění manželů

Černé na růžovém: společné zdanění manželů
Ministerstvo financí včera představilo základní principy nového zákona o daních z příjmů, díky kterému by rodiny měly od roku 2006 ušetřit na daních celkem šest miliard Kč ročně. Úprava zavádí společné zdanění manželů, roční slevu na dani 6 000 Kč na dítě a podnikatelům umožňuje zrychlení odpisování movitých věcí.

Cílem nové právní úpravy je podle ministra financí Bohuslava Sobotky podpora rodin s dětmi se zaměřením na pracující rodiny, podpora hospodářského růstu a posílení konkurenceschopnosti země. Zákon, jenž vzešel z koaličních jednání, má v rámci reformy veřejných financí rodinám s dětmi a firmám kompenzovat vyšší výdaje, které jim letos přineslo zdražení řady zboží a služeb v důsledku změn sazby DPH. Daňové úlevy ale lidé a podniky pocítí až za daňové období 2005, tedy v roce 2006.

Dvě ze tří rodin s dětmi ušetří

Společné zdanění manželů jde proti současným hodnotám

Na společné zdanění manželů lze nahlížet i kriticky. Jde totiž proti současným hodnotám a individualistickému životnímu stylu. Ze sociologických studií plyne, že v ČR má naprostá většina partnerských párů stejné vzdělání a víceméně podobné příjmy, jejich společné zdanění tedy nebude výhodnější než oddělené. Profit ze společenského zdanění bude doprovázen tlakem, aby žena v domácnosti zůstala či do ní odešla. Tento tlak bude pro ženy málo přijatelný, více se jich bude cítit mimo rodinu bezpečněji. Práce v domácnosti se již nikdy nebude těšit dostatečnému společenskému uznání, zdrojem uznání bude nadále placená práce bez ohledu na příjem z ní plynoucí. Navíc rodinný model, v němž jeden z partnerů je specializován na placenou práci na trhu a druhý na neplacenou v domácnosti, je pro dnešní nukleární rodiny z dlouhodobého hlediska rizikový. Pokud partner specializovaný na placenou práci nebude práci mít či nebude schopen pracovat, odejde či zemře, zbytek rodiny bude vážně ohrožen. Jsou vládní sociální inženýři s těmito důsledky srozuměni? Ptá se Klára Plecitá-Vlachová ze Sociologického ústavu AV ČR 6. 2. 2004 v Lidových novinách.
Zdroj: Klára Plecitá-Vlachová, Sociologický ústav AV ČR

Nová legislativa zavádí společné zdanění manželů, neboli výpočet daně ze společného základu daně obou manželů, pokud s nimi v domácnosti žije alespoň jedno dítě. V důsledku tohoto opatření se sníží daňové zatížení rodin s dětmi. "Společné zdanění manželů má tím větší efekt, čím větší je rozdíl v příjmech manželů, přínosné bude zejména v případě, kdy se jeden z manželů věnuje péči o dítě," říká ředitel odboru daně z příjmu fyzických osob na ministerstvu financí Petr Pelech. "Ze zhruba milionu poplatníku, kteří mohou uplatnit slevu na děti, vydělají na novém systému asi dvě třetiny," dodává.

Rodinám je také směřováno zavedení daňového bonusu na děti jako slevy z vypočtené daně. "Úprava nahrazuje dosavadní nezdanitelnou částku základu daně na dítě slevou na dani ve výši 6 000 Kč a má tak daleko vyšší význam pro snížení daňové povinnosti," říká Sobotka. "Pokud navíc sleva překročí vykázanou daň, obdrží rodina výplatu prostředků, tedy daňový bonus,“ dodává. Ten bude ovšem omezen výší 24 000 Kč ročně, podmínkou navíc je ekonomická aktivita poplatníka. Tento krok přispěje k poklesu daně u poplatníků s nižšími příjmy, jejichž příjem je zdaňován v rámci pásma daně se sazbou 15 %, respektive 20 %. U manželů s velmi nízkými příjmy ze zaměstnání nebo jiné výdělečné činnosti bude navíc umožněn daňový bonus i v případech, kdy odpočet od daně bude vyšší než vykázaná daň. To u poplatníků, kteří se nevyhýbají práci bude znamenat možnost dosažení výplaty prostředků z celostátního daňového výnosu, který má ve své podstatě charakter dávek na dítě, ale který se nebude započítávat do vlastního příjmu rodiny pro přiznání státních dávek podle zákona o státní sociální podpoře. "Systém tak motivuje k práci, protože lidé, kteří budou raději pobírat sociální dávky, žádné bonusy nedostanou," říká Sobotka.

Zda je pro manžele výhodné využít možnosti společného zdanění, či nikoliv, pomůže vyčíslit aplikace Daňová kalkulačka, kterou ministerstvo připravilo. Jejím výstupem je orientační daňový dopad nové úpravy ve srovnání se současným systémem pro konkrétního poplatníka, některé situace uvádí následující tabulka.
"Pro vysoko příjmovou rodinu s dětmi, v níž oba manželé vydělávají přes 33 000 Kč měsíčně bude společné zdanění bezvýznamné a sleva na dítě se u nich projeví negativně, řádově ve výši 2 200 Kč na jedno dítě," vypočítává Pelech.

Vliv společného zdanění na slevy na dani
Hrubý měsíční příjem v Kč Roční zvýhodnění v Kč
podle nového systému v případě, že mají
manžela manželky 2 děti 3 děti
6 700 6 700 7 155 13 155
16 000 16 000 3 300 5 460
16 000 0 10 035 12 195
- samoživitelka, 6 700 7 155 13 155
- samoživitelka, 16 000 3 300 -
18 000 12 000 3 315 -
Zdroj dat: Ministerstvo financí ČR

Polepší si i podnikatelé

Návrh upravuje i zkrácení doby odpisování v 1. až 3. odpisové skupině, tedy u movitého majetku. U první odpisové skupiny, kam patří mimo jiné počítače a kancelářská technika, je navrženo zkrácení doby odpisování ze čtyř na tři roky. U druhé skupiny (nákladní auta, obráběcí stroje, čerpadla, textil, nábytek apod.) ze šesti let na čtyři roky a u třetí skupiny (jeřáby, výtahy, elektromotory, apod.) z dvanácti na deset let. U osobních aut, autobusů a letadel zůstávají současné lhůty odpisování zachovány. V oblasti odpisování nehmotného majetku je zkrácena doba odpisování softwaru ze čtyř na tři roky. Toto opatření společně s postupným poklesem sazby daně z příjmu právnických osob až na 24 % v roce 2006 sníží tzv. efektivní zdanění firem, což České republice zajistí konkurenceschopnost v rámci evropského prostoru a podpoří zájem investorů. "Efektivní zdanění tak klesne z 24,18 % v roce 2003 na 16,85 % v roce 2006, kdy budou české firmy platit stejnou efektivní daň jako podniky na Slovensku," vypočítává důsledky Sobotka.

Snižuje se i sazba daně z příjmů právnických osob u penzijních fondů z 15 na 5 %, to koresponduje se snížením sazby daně u podílových a investičních fondů od roku 2004, a zapracovává se evropská směrnice o společném systému zdanění mateřských a dceřiných společností do české legislativy. Jde o část upravující výši majetkové účasti jako kriteria pro definici mateřské, resp. dceřiné společnosti a družstva. Od roku 2005 je navrženo snížení z 25 na 20 %, od roku 2007 na 15 % a od roku 2009 na 10 %.

Pokud zákon projde celým schvalovacím procesem, měl by začít platit od počátku příštího roku. Vláda by měla návrh zákona schválit ještě před parlamentními prázdninami. Sobotka věří, že zákon ve sněmovně najde podporu i u jiných než koaličních stran.

Co si o navrhovaných změnách myslíte? Vítáte společné zdanění manželů a transformaci daňového odpočtu na slevu na dani? Vítáte zkrácení doby odpisování?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 64 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 1. 2005 18:48

Dobrý den. Provozujeme s manželem firmu, já jsem spolupracující osoba. V loňském roce jsme se dělili 70:30. Nevím jak to bude letos, budeme oba platit povinnou daň? Nebo se na nás vztahuje společné zdanění manželů?

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 6. 2004 16:48

Společné zdanění? Jen způsob, jak podpořit model rodiny živitele z příjmem 40-a více tis. měsíčně a tu šťastnou ženu, která už teď nepracuje a hlady nezmírá. Pro tu valnou většinu těch, co pracují oba za 10-15 se neřeší vůbec nic. Takže výborná lidovecká taktika preferující ženský životní model: najdi si schopného samce, budeš mít spokojenou rodinu a nehrábneš prstem. Je tu nějaká podpora a "alternativa" pro pracující ženy? Nemám na mysli veleambiciózní kariéry a kariéristky...Je to fakt řešení? Pro koho?

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (64 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Špirakus: Skutečné pojištění jen od agentů a makléřů

19. 5. 2004 | Simona Ely Plischke

Špirakus: Skutečné pojištění jen od agentů a makléřů

"V USA se drtivá většina pojištění prodává přes agenty či makléře a všichni to berou jako samozřejmost. MLM firmy budou určitě hledat cesty jak novou legislativu obcházet. Podle způsobu,... celý článek

Ochrana osobních údajů: neznalost zákona neomlouvá!

18. 5. 2004 | Petr Šafránek | 1 komentář

Ochrana osobních údajů: neznalost zákona neomlouvá!

Finanční poradci, konzultanti či zprostředkovatelé běžně nakládají s osobními údaji svých klientů, a v mnoha případech i s údaji citlivými. Mají povinnost dodržovat určitá pravidla,... celý článek

Sobotkova ruka nás hodlá šacovat dál

14. 5. 2004 | Jiří Šedivý

Sobotkova ruka nás hodlá šacovat dál

Už je to tady, stát zase zdražuje své služby. Proč ne, vždyť je to přece tak jednoduché, lidé je prostě musejí zaplatit, a kdyby snad nechtěli, tak jim úřadníček placený z jejich daní... celý článek

Nové zákony: tak horké to není

14. 5. 2004 | redakce Peníze.CZ

Nové zákony: tak horké to není

Ministerstvo financí nám zaslalo reakci na nedávno vydané články Petra Čecha, ve kterých šel "s kůží na trh" a kritizoval nově platné právní normy upravující kapitálový trh. Ministerstvo,... celý článek

Nové zákony: zdánlivá idyla na sudu s třaskavinou II.

10. 5. 2004 | Petr Čech | 1 komentář

Nové zákony: zdánlivá idyla na sudu s třaskavinou II.

"Ani v nejmenším nepochybuji o tom, že nové zákony o kapitálovém trhu způsobí účastníkům kapitálového trhu vážné potíže. Předkladatel do poslední chvíle ujišťoval, jak jsou předlohy... celý článek

Partners Financial Services