Mýty stavebního spoření

Jak ukazují četné dotazy, naši čtenáři se mnohdy přesně neorientují ani v základních pojmech stavebního spoření. Jejich nevědomosti pak navíc využívají obchodní zástupci spořitelen. Co byste tedy určitě měli vědět?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 11. 2003 15:48, SedivyJ

ano, zaloha na statni podporu prijde na vas ucet u stavebni sporitelny.

Zobrazit celé vlákno

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 11. 2003 15:24, SedivyJ

ale co ti, kteri si nepujcuji. Tam je ten problem.. Maji dostat podporu nebo ne? Asi by meli prokazat ucelovaost, ale pak se mozna nebude dostavat pratelskych klientu.

Zobrazit celé vlákno

-22
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 48 komentářů)

10. 11. 2003 10:13 | Lady

Jenže on tam ty peníze reálně vložil na začátku spoření. Jediné, kdy by podle mého šlo podobné přesouvání realizovat bez problémů je, že na začátku spoření vložím 36 000 Kč, pak každý rok 18 000 až na poslední rok, kdy to není potřeba, převedou se peníze z předchozího roku. Tato varianta by byla podle zákona, ale vkad na začátku spoření úplně OK není.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2003 9:47

A ještě bych Vás rád upozornil, že prezident nemá v legislativním procesu ČR právo vznášet pozměňovací návrhy, může pouze zákon odmítnout. To ale považuji za málo pravděpodobné, tudíž znění zákona považuji za definitivní. A legislativní záměr vlády? Ten může být jakýkoliv, důležitý je text zákona....
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2003 9:42

Pokud čtete novelu zákona pozorně, zjistíte, že § 10 odst. 4 byl nejprve nahrazen novým textem a následně byl přečíslován na odst. 3 (došlo k posunu a přečíslování odstavců v rámci § 10). Ono to chce opravdu číst pozorně a netvrdit, že něco bylo zrušeno, když to bylo pouze přečíslováno....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2003 9:18

Kdyby zákon používal pojem "následujících let", nastalo by spoustu problémů, neboť by muselo být řečeno, jakým způsobem se má převáděná částka rozložit do blíže nedefinovaného počtu "následujících let". Takto je to mnohem jednoznačnější - prostě vše, co přesahuje 18.000 (po novele 20.000) se přesunuje celé do následujícího roku. A takto pořád dál. Kdyby zákonodárce měl v úmyslu umožnit tento převod pouze jedenkrát, použil by dle mého názoru jinou formulaci. Ale jistá nejednoznačnost tam opravdu je.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2003 9:14 | SedivyJ

Pane Šafránku, děkuji za připomínku, ale...
Pokud si přečtete ten odstavec a současný zákon ještě jednou, zjistíte, že:
výjimku tvoří vklady převedene z minulého roku. Takže zákon lze vyložit, "bez přivřených očí", také tak, že vklady z předminulého roku a tedy jednou převedené již nelze "vzít do základu státní podpory" z důvodu toho, že jsou vklady roku předminulého a nikoliv minulého. Toliko první připomínka.
Ke druhé, tedy ohledně novely, je situace podobná. k vaší citaci. podle zákona, který půjde k prezidentovi, (je k dispozici např. na internetu PSP, a obsahuje i úplné znění):
9¨. V § 10 se odstavec 4 zrušuje. tak nevím, co uvádí, když se zrušuje. Mimochodem to přeškrtnutí, znamená, že se zrušuje.
Novela zatím neplatí a ani nemá definitvní podobu, protože jí nepodepsal prezident. Tudíž je nutno vycházet nejen z aktuálního stavu legislatiního procesu, ale také z legislativního záměru vlády. Ten jasně deklaruje nemožnost převodu peněz. Pokud projde něco jiného, tj. podepíše prezident, je to důvodem k dalším změnám. Celkově to však považuji za nepravděpodobné.
Kde jsou tedy ty nepravdivé informace?
S pozdravem autor článku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2003 9:07 | svb

Nikoliv, je to jasne, staci uvazovat logicky: mame 90000 jako vklad v tomto roce, prebytek (tzn. 72000) se prevadi do nasledujiciho roku. Nyni si predstavme ze uz je o rok vice. Vklad v tomto roce (prevedeny z predchoziho) je 72000. Vklad v tomto roce tedy prevysuje 18000 a tudiz se jeho prebytek (54000) prevadi do nasledujiciho roku. Jak jednoduche. Nikde zadna "nasledujici leta", pouze "nasledujici rok".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2003 8:40 | Lady

Jesli ono nejde o ten následují rok. Cituji ze stávajícího zákona § 10 odstavec 4. "Částka úspor přesahující 18 000 Kč v jednom roce se z hlediska posuzování nároků účastníka na státní podporu převádí do následujícího roku spoření." Co potom znamená to, že střadatelé ještě donedávna (někde i nyní) uzavřeli smlouvu, dali na ní 90 000,- a více se o smlouvu nestarali. Není trošku divné, že ačkoliv v zákoně je, že vklad bude převeden do následujícího roku, převádí se do následujících let? Mimochodem se stejným názorem jako je v článku jsem se setkala i u dvou spořitelen (uzavírala jsem si novou smlouvu). Podle mého jde o přivírání očí, tak trochu spořitelen, ale hlavně státu, a ten se bude snažit ušetřit kde to jen půjde.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2003 7:22

V odstavci "Státní podprora" autor bohužel uvádí nepravdivé údaje. To, že se úspory přesahující nárok na státní podporu v daném roce převádějí do roku následujícího, není benevolence či přivřené oči staveních spořitelen, ale skutečnost, obsažená v zákoně (§ 10 odst. 4). A toto pravidlo zůstává v zákoně i po novele, cituji přímo z novely: 9. V § 10 odstavec 4 zní: "(4) Částka úspor přesahující 20 000 Kč v jednom roce se z hlediska posuzování nároků účastníka na státní podporu převádí do následujícího roku spoření v případě, že účastníkem uzavřená smlouva bude obsahovat prohlášení účastníka, že v rámci této smlouvy žádá o přiznání státní podpory. Toto prohlášení nesmí účastník po dobu trvání smlouvy změnit.". Novou podmínkou je tedy to, aby v případě, že na smlouvu dáváme jednorázový vklad, se jednalo o smlouvu s nárokem na státní podporu a abychom na ní tento nárok ponechali po celo dobu jejího trvání. Není tedy pravda, že novela zákona tento převod peněz do dalších let neumožňuje!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Kolik musíte spořit na?

let
%

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Václav Kočka

kolotočář a podnikatel

Luděk Sekyra

podnikatel, Sekyra Group

Václav Kočka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Luděk Sekyra
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services