Starý televizní signál končí na Moravě

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 27. 8. 2020
Starý televizní signál končí na Moravě

Zdroj: Shutterstock

Minutu před půlnocí dnes na severní Moravě začne přechod na nový televizní standard DVB-T2.

Konkrétně dojde k vypnutí stávajícího DVB-T vysílání programů České televize z vysílačů Ostrava – Hošťálkovice, Ostrava – Hladnov, Frýdek – Místek – Lysá hora a Jeseník – Praděd.

Přechod komerčních stanic do nového televizního standardu bude následovat v říjnu.

Severní Morava patří mezi poslední regiony v Česku, které čeká přechod na nový televizní standard. Konkrétně jde o vysílače v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Vypnutí starého signálu pro programy České televize se dnes týká také vysílače Jihlava – Javořice z kraje Vysočina. Tam ale přechod na DVB-T2 podle harmonogramu přechodu na webu Českých radiokomunikací započal už na konci května přechodem komerčních programů v multiplexu 3.

Posledním krajem, kde k vypnutí starého signálu dojde, bude Zlínský. Tam přechod začne na konci září a bude pokračovat v říjnu.

Přechod na DVB-T2 pokračuje podle nově schváleného harmonogramu. Původně mělo být hotovo do začátku června, vláda ale v březnu po vypuknutí nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru termíny přechodu posunula. Poslední DVB-T vysílače tedy budou nakonec vypnuty ke konci října 2020, kdy bude současné televizní pásmo 700 MHz uvolněno pro nové mobilní sítě 5G.

Platformu pozemního vysílání, kterého se přechod na DVB-T2 týká, využívá pro příjem televize v Česku 60 % domácností. Ostatní mají placené televizní vysílání třeba od operátorů. Pozemní televizní vysílání pokrývá svým signálem více než 99 % domácností v ČR a pozemní televize je pro diváky jedinou bezplatnou platformou. Kmitočty pro pozemní televizní vysílání v DVB-T2 jsou státem garantovány nejméně do roku 2030.

Ve finálních DVB-T2 sítích jsou vedle programů České televize vysílány tyto komerční televizní stanice: Barrandov TV, Barrandov Kino, Barrandov Krimi, Noe TV, Nova, Nova CINEMA, Óčko, Óčko STAR, Prima, Prima COOL, Prima LOVE, Prima ZOOM, Prima MAX, Prima KRIMI, CNN Prima News, Prima +1, Seznam TV, Šlágr TV, Šlágr 2, Radio Proglas a Rádio Dechovka.

Kdo chce nový signál přijímat, musí mít televizi nebo set top box, který jeho příjem umožňuje. Společné antény v bytových domech by nejlépe měly prověřit specializované firmy, zda jsou na příjem nového signálu připravené.

Opouští vás signál?

Jedna dvě, telka jde
Zdroj: Shutterstock

Průměrný Čech tráví s telkou čtyři hodiny denně. Ušetřete čtyři minuty a rychle přemýšlejte:

  • ocenili byste například možnost dívat se na pořady, které už šly?
  • ocenili byste možnost stopnout film, abyste s čuráním nemuseli čekat na reklamu?
  • nechtěli byste telku vůbec bez reklam, když můžete čurat, kdy chcete?

Že to trvalo pár vteřin? Však ano! Zbytek ze čtyř minut můžete strávit vybíráním z nabídek dodavatelů satelitních i internetových televizí. Při sjednání přes Peníze.cz jsou pro vás připravené neveřejné nabídky až o 40 % nižší proti běžné ceně i jiné výhody. A všechno zařídíme, nainstalujeme, převedeme, zprovozníme, poradíme.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

digitalizace, DVB-T2, televize

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services