Musí pronajímatel zařídit signál DVB-T2? Na co máte nárok

dTest | rubrika: Jak na to | 22. 11. 2019 | 11 komentářů
Blížící se konec televizního vysílání ve stávajícím formátu DVB-T přináší vedle otázek čistě technických také otázky právní. Jde třeba o to, zda má nájemník bytu v domě se společnou anténou právo požadovat po pronajímateli zajištění příjmu televizního vysílání v novém standardu DVB-T2 a co pro to musí udělat.
Musí pronajímatel zařídit signál DVB-T2? Na co máte nárok

V domech se společnou anténou může nastat trojí situace. První možností je, že nájemník nemá s pronajímatelem v nájemní smlouvě upraveny takzvané nezbytné služby, které je pronajímatel povinen po dobu nájmu zajišťovat. „V takovém případě má pronajímatel ze zákona povinnost zajistit příjem rozhlasového a televizního vysílání,“ říká Petr Šmelhaus, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

„Má se totiž za to, že nezbytnými službami jsou dodávky vody, odvoz a odvádění odpadních vod včetně čištění jímek, dodávky tepla, odvoz komunálního odpadu, osvětlení a úklid společných částí domu, provoz a čištění komínů, případně provoz výtahu a právě také zajištění příjmu rozhlasového a televizního vysílání,“ dodává Šmelhaus.

Druhou, obvyklejší situací je, že nájemník má s pronajímatelem uzavřenou smlouvu, kde jsou upraveny podmínky poskytování služeb spojených s nájmem bytu, a to včetně zajištění příjmu rozhlasového a televizního vysílání.

Anketa

Jak přechod na nový signál řešíte?

Třetí, méně pravděpodobnou situací je, že nájemník s pronajímatelem se smluvně dohodli tak, že pronajímatel příjem rozhlasového a televizního vysílání nezajišťuje. „Pak je situace jasná, je na nájemci, aby si sám zajistil příjem televizního vysílání, pokud ho chce. Ovšem pouze takovým způsobem, aby nezasahoval do práv pronajímatele, například nedovolenou montáží antény na budovu nebo souvisejícím poškozováním bytu,“ uvádí Petr Šmelhaus.

V prvních dvou případech platí, že pokud pronajímatel v rozporu se smlouvou nebo se zákonem nezajistí příjem rozhlasového a televizního vysílání po ukončení vysílání ve formátu DVB-T, měl by ho nájemce na tuto povinnost písemně upozornit a vyzvat jej ke zjednání nápravy.

Zákon přímo nestanoví, jakým způsobem má být služba příjmu rozhlasového a televizního vysílání pronajímatelem zajištěna. Je na něm, jaký technický a organizační způsob zvolí.

„Z rozhodování českého nejvyššího soudu ovšem plyne, že vlastník domu nebo bytu je povinen umožnit jeho uživatelům příjem televizního vysílání za podmínky, že v daném místě je signál přiměřené kvality. Stejně tak je povinen umožnit zřízení vnitřního telekomunikačního rozvodu, včetně koncového bodu. Dojde-li mezi vlastníkem domu nebo bytu a jeho uživateli ke sporu o rozsah této povinnosti, rozhodne stavební úřad,“ říká Šmelhaus.

V upozornění pronajímateli lze stanovit přiměřený termín pro nápravu situace. A informovat jej, že pokud nápravu nezjedná ve stanovené lhůtě, podnikne nájemce další právní kroky, včetně možnosti ukončení nájemní smlouvy.

Hlavní vlna vypínání vysílačů DVB-T sice bude probíhat až od ledna do června 2020, ovšem v Praze a jejím okolí odstartuje už 27. listopadu 2019, a to vypnutím DVB-T vysílání České televize. Po červnu příštího roku již nebude možné naladit vysílání ve stávajícím formátu nikde na našem území. Přesná data naleznete na webové stránce www.televizezadarmo.cz, kterou provozuje ministerstvo průmyslu a obchodu.


K povinnostem vlastníka domu ohledně příjmu televizního vysílání se podrobně vyjádřil také Český telekomunikační úřad. Odpovědi na konkrétní otázky z praxe najdete na jeho webu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 11. 2019 18:56, MildaS

Velký problém STA ( společných antén) je fakt, že nyní přijímají DBV-T2 na provizorní frekvenci. Po vypnutí signálu pak vysílání přejde na stabilní signál a bude nutné STA přeladit. Takže i když dnes má dům nový formát vyřešen po vypnutí stávajícího vysílání bude nutné STA znovu přeladit. Jedná se o stovky až tisíce domů a tolik techniků není k dispozici. Lidé budou bez signálu

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 11. 2019 8:09, Pavel

Abyste nenarazil. Už při zavádění DVB-T se rozhodlo, že se musí platit i za televize, které ho neumí přijímat. Zdůvodňovali to tím, že stále můžou být někde lokální převaděče, které převádí DVB-T na analog a ten by pak šel chytat.

Koneckonců při schalování zákona o poplatcích zaznělo, že poplatky musí platit i ten, kdo tu televizi (tenkrát to byly velké bedny) vykuchá a udělá z ní králíkárnu.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2024. Přehled a kalkulačka

27. 12. 2023 | Gabriel Pleska

Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2024. Přehled a kalkulačka

Dosáhnete i v roce 2024 na příspěvek na bydlení? Normativní náklady klesly, takže nárok bude mít méně lidí. Máme přehled podmínek a aktuální kalkulačku.

Partners Financial Services