Televize může zčernat už za týden. Starý signál končí

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 20. 11. 2019 | 6 komentářů
Nová fáze digitalizace je tu. První vysílače vypnou starý systém už na konci listopadu, v celé republice skončí do června příštího roku.
Televize může zčernat už za týden. Starý signál končí

Jestli televizní signál přijímáte přes klasickou anténu a máte starší televizi, už to začněte řešit: Do jeho vypnutí zbývá v některých regionech týden, jinde maximálně půl roku. Jako první přepnou na digitální televizi druhé generace, tedy na DVB-T2, televizní vysílače v Praze a Středočeském kraji. Stane se tak ve středu 27. listopadu.

Více než 92 procent lidí už má o změně signálu povědomí, potřebnou techniku pro příjem nového signálu ale má zatím jen 56 procent domácností, kterých se změna signálu dotkne. Vyplývá to z průzkumu, který si nechalo na konci října zpracovat ministerstvo průmyslu a obchodu. Zúčastnilo se ho 2038 respondentů.

První digitalizace televizního signálu proběhla už v roce 2006. Tehdy Češi měnili původní analogový signál za digitální. Také ta současná změna je vynucena technologií. Česko se spolu s ostatními členskými státy Evropské unie zavázalo, že dosavadní televizní frekvence předá mobilním operátorům, kteří na nich postaví nové rychlé sítě páté generace.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

V Česku jsou desítky vysílačů pro různá území a navíc ještě různé vysílací sítě pro státní a komerční televize. K vypínání starého signálu na nich dojde postupně. Změnu vůbec nemusí řešit lidé, kteří mají placenou kabelovou nebo satelitní televizi.

Konkrétní harmonogram přechodu ze současného systému DVB-T na nový DVB-T2 stanoví nařízení vlády. Ministerstvo průmyslu a obchodu spustilo web TelevizeZadarmo.cz, na němž si můžete ověřit termíny přímo pro váš region. V mapě kliknete na konkrétní kraj a dostanete výpis všech termínů, které se týkají právě vás. Web poradí i s úpravou antény či nastavením televize nebo set top boxu. Nabízí také přehled kanálů, které lze po přechodu na novou generaci vysílání zadarmo naladit.

Nejdřív na nový signál přejde Česká televize, až pak ji budou následovat volně dostupné komerční televize, jako jsou třeba kanály od Novy, Primy, Barrandova nebo Óčka.

„Přechodu se diváci určitě nemusí bát. V mnoha případech si nemusí kupovat novou televizi, stačí si pořídit set top box v ceně několika stovek korun. Na druhou stranu získají diváci více televizních programů a kvalitnější HD obraz, a to zdarma. Na moderní vysílání postupně přechází celá Evropa,“ říká Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu.

Ministerský průzkum ukázal, že aktuální televizní vysílání sledují na klasické obrazovce častěji starší lidé, naopak mladší skupiny jej sledují častěji na noteboocích či chytrých telefonech. Mezi mladými je také víc lidí, kteří televizi nesledují vůbec. Televizní vysílání také méně sledují vysokoškoláci. Satelit a individuální anténu nejčastěji využívají lidé v menších obcích a vícečlenné domácnosti. Naopak obyvatelé větších obcí nejčastěji využívají společnou anténu či kabelovou televizi.

První Praha, poslední Morava

S vypínáním starého signálu DVB-T začne už 27. listopadu Česká televize, a to na vysílačích Praha-Žižkov a Cukrák. Lidé, kteří přijímají televizní signál přes klasické zemské vysílání, tak od konce listopadu nenaladí žádný program ČT, pokud nebudou mít novější televizi nebo set top box, který umí přijímat systém DVB-T2.

Anketa

Jak přechod na nový signál řešíte?

Po středních Čechách, kde přechod na novou technologii začne, budou následovat západní Čechy a skončí to Moravou. Poslední DVB-T vysílač České televize přestane fungovat na konci května 2020, a to na jižní Moravě.

Vypínání starého signálu pro komerční televize bude následovat od začátku roku 2020. „První vysílače DVB-T multiplexu 2, kde vysílají například programy Novy, Primy a Barrandova, vypneme 8. ledna, opět Prahu-Žižkov a Cukrák. Potom budeme pokračovat ve vypínání DVB-T sítě, které bude dokončeno 29. června 2020,“ říká Marcel Procházka, ředitel regulace Českých radiokomunikací, které zajišťují televizní signál na drtivé většině území Česka.

První změny si diváci České televize mohli všimnout už od začátku letošního září. Veřejnoprávní televize od té doby vypnula programy v HD kvalitě pro signál DVB-T. Až do úplného vypnutí starého signálu pak ČT bude vysílat v režimu DVB-T jenom programy v SD rozlišení. V něm zatím vysílají i komerční stanice.

V režimu DVB-T2, který už teď lze chytit v takzvaných přechodových sítích, ale zůstanou programy České televize dál dostupné v nejvyšší kvalitě. Zatímco ČT bude vysílat v novém signálu ve FullHD kvalitě, komerční stanice sice nabídnou lepší obraz než nyní, ale ne tak kvalitní jako veřejnoprávní televize.

Otestujte si televizi

Změna se dotýká většiny populace. Klasické zemské digitální vysílání totiž přijímá zhruba 60 procent českých domácností.

Kdo si není jistý nebo to ještě neřešil, může si jednoduše vyzkoušet, jestli jeho přijímač umí přijímat DVB-T2 vysílání. „Stačí, když spustí automatické ladění, a to najde programy v přechodových sítích, kterými už pokrýváme oblasti s více než 99 procenty obyvatelstva. DVB-T2 poznají podle označení T2 v menu,“ vysvětluje generální ředitel Českých radiokomunikací Vít Vážan.

Hlídáme změny

K rozšíření elektronické evidence tržeb na prakticky všechny zbývající podnikatele dojde od května 2020. Rozhodl o tom termín zveřejnění ve Sbírce zákonů.

EET se rozšíří až od května, zkomplikuje to čtvrtletní DPH


Za možnost investovat třeba do drahých kovů, fondů soukromého kapitálu nebo infrastruktury by nové fondy mohly vybírat vyšší poplatky než dosavadní účastnické fondy. U nich ministerstvo se změnou poplatků momentálně nepočítá.

Důchod ze zlata. Stát zvažuje nové možnosti pro penzijní fondy

„Pokud by měli s laděním jakékoliv potíže, mohou využít služeb servisních firem. My sami jsme jích proškolili ve všech regionech přes 170 a jejich seznam diváci najdou na www.dvbt2overeno.cz,“ dodává Vážan.

Kdo má starou televizi, která nový signál nechytí, musí si pořídit novou nebo si koupit levnější set top box. Vhodná zařízení jsou v prodejnách i v e-shopech označena kulatým zlatým logem „DVB-T2 ověřeno”. Další alternativou je zaplatit si kabelovou (internetovou) nebo satelitní televizi.

Pozor na společné antény

Příspěvek od státu na nákup nové televize či set top boxu nebo na úpravu antény nečekejte. Dotaci dostanou jenom zařízení sociální péče zřízená státem nebo samosprávou – jde například o domovy důchodců nebo speciální zařízení pro hendikepované. Příspěvek můžou čerpat přes kraje, těm to pak zaplatí ministerstvo průmyslu. Vláda dala k dispozici 20 milionů korun.

Zvláštní pozornost by přechodu na nový signál měla věnovat společenství vlastníků v bytových domech. V některých případech totiž budou muset upravit společnou televizní anténu. „Vzhledem k tomu, že v současnosti již probíhá souběžné vysílání v obou standardech (DVB-T i DVB-T2), je vhodné zkusit, zda na patřičně vybavených přijímačích lze programy v DVB-T2 řádně naladit a sledovat,“ říká Miluše Trefancová, mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu.

„Servisní firmu na úpravu společné televizní antény je třeba objednat v těch případech, kdy příjem vykazuje jakékoliv vady obrazu či zvuku. Samozřejmě pro jistotu a kontrolu je možné servisní firmu objednat rovnou; dojde k odbornému proměření verze a kvality signálu, na jehož základě bude možné určit případné nutné další úpravy,“ dodává mluvčí.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 11. 2019 2:41, Jakub Horák

Odpověď doplněna.

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

26. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

Energetický regulační úřad vylepšil funkci srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services