Jen cenové mapy stačit nemusí. Co vše může způsobit špatný odhad nemovitosti?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 9. 3. 2020
Zjistit hodnotu nemovitosti není snadné. Pokud prodejce cenu podhodnotí, na prodeji prodělá, v opačném případě zas může ztrácet čas dlouhým čekáním na kupce. Pomoci s určením tržního odhadu nemovitosti mohou cenové mapy, avšak ani ty nejsou dokonalé. Proč se nespoléhat pouze na ně?
Jen cenové mapy stačit nemusí. Co vše může způsobit špatný odhad nemovitosti?

Komerční spolupráce

Cenové mapy pracují s již uskutečněnými prodeji, které jsou evidovány na katastrálním úřadu. Při stanovování ceny tak zcela ignorují řadu faktorů, jako jsou například:

  • technický stav nemovitosti,
  • občanská vybavenost,
  • dopravní dostupnost,
  • orientace na světové strany.

To vše hodnotu bytu či domu výrazně navyšuje i snižuje. Prodejce pak může na prodeji tratit, a to ať už peníze, či svůj čas. O nadhodnocenou nemovitost totiž mnohdy není zájem, vysoká půjčka na bydlení řadu kupců odradí, raději si počkají na levnější nabídku, kvůli které se nebudou muset tolik zadlužit.

Při odhadu ceny nemovitosti je vhodné vycházet z více zdrojů a pracovat s kombinací nástrojů. Spoléhat jen na cenové mapy se nemusí vyplatit, a to jak u bytů či domů, tak i u pozemků. Kromě cenových map pro veřejnost je proto dobré pracovat také s těmi určenými pro odborníky, které vychází z více relevantních zdrojů. Přístup k nim mají ale pouze makléři a developeři.

Špatný odhad nemovitosti může ublížit i kupci

Správný odhad nemovitosti je důležitý i pro samotné kupce, kteří mnohdy až v bance zjistí, že cena pořizovaného bytu nesedí s odhadem znalce. Poté jejich prvotní výpočet hypotéky se zcela neztotožňuje s finančními plány.

Pokud si totiž kupec pořídí nemovitost za 5 milionů a banka odhad poníží na 4,5 milionů, výrazně se to projeví i na půjčce. Hypotéka nebude tak vysoká a dlužník bude muset mít více vlastních zdrojů. Správný odhad nemovitosti je tudíž alfou omegou celého procesu, špatné stanovení ceny může výrazně uškodit jak prodejci, tak i kupci.

Odhad nemovitosti se může od skutečné ceny lišit v řádech desítek procent, v praxi se rozhodně nejedná o nic výjimečného, naopak u mnoha prodejů je takto vysoký rozdíl běžnou záležitostí. Nemovitost nekupujete a ani neprodáváte každý den, proto klaďte důraz na správný odhad, ať už z pozice prodávajícího nebo kupujícího.

Co dělat se špatným odhadem nemovitosti?

Při prodeji lze většinou se špatným odhadem ještě pracovat, buď cenu navýšit, nebo ji snížit. Při koupi nemovitosti je to ale mnohem těžší. Pakliže s přemrštěnou cenou nelze už nic dělat, je vhodné hned na začátku pamatovat na refinancování hypotéky, které se špatně nastavenou půjčkou dokáže udělat divy.

Díky refinancování můžete získat nové podmínky pro splácení, tudíž i ušetřit nemalé peníze, které vám mohou alespoň částečně vykompenzovat špatný odhad nemovitosti. Refinancování vám přinese výhodnější úrokovou sazbu, lepší poplatky a samozřejmě i nižší měsíční splátku.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Partners Financial Services