Starý signál vypnou do léta všude. Zájem o placenou televizi roste

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 6. 3. 2020 | 1 komentář
Na nový standard vysílání musí do června přejít celé Česko. Změna funguje bez větších problémů. Někteří lidé nicméně zjistili, že jejich televize nový formát neumí, přestože podle výrobce měla.
Starý signál vypnou do léta všude. Zájem o placenou televizi roste

Probíhající digitalizace televizního vysílání je v plném proudu, na nový signál DVB-T2 už přepnula zhruba třetina vysílačů v zemi. Přechod zatím funguje bez problémů, úřady neevidují ani žádný zvýšený výskyt podvodníků, kteří by se na digitalizaci chtěli přiživit.

Vedlejším efektem nuceného přechodu na nový signál je nárůst diváků placených digitálních či internetových televizí – přestože většina lidí dál volí klasický bezplatný příjem.  

„Nejrychlejší nárůst jsme zaznamenali v posledním čtvrtletí loňského roku. V krajích, kde již došlo k vypnutí vysílačů, jsme viděli, že lidé řešili situaci těsně před vypnutím starého vysílání a často právě pořízením internetové televize. Týdně jsme v těchto regionech evidovali tisíce nových aktivací,“ říká Lucie Jungmannová, mluvčí O2. Ke konci ledna zvýšila O2 TV počet zákazníků na 443 tisíc, což je největší meziroční nárůst v historii služby (o 106 tisíc).

„Počet lidí, kteří k nám přicházejí, se v poslední době téměř zdvojnásobil oproti stejnému období loni,“ potvrzuje i Andrej Čírtek, mluvčí Digi TV. Absolutní čísla ale firma nezveřejňuje.

„Pozemní vysílání v současnosti využívá zhruba 60 procent domácností, ale výhradně se na něj spoléhá pouze 45 procent domácností. Myslím si, že po přechodu na standard DVB-T2 se markantně sníží počet těch, kteří se budou spoléhat pouze na pozemní vysílání jako jediný zdroj televizního vysílání,“ říká Vladimír Tovarňák, vedoucí prodeje služeb společnosti Smart Comp, která provozuje internetovou televizi Kuki.

Řežeme náklady!

Neplatíte za energie zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

„Podle prvních informací většina domácnosti přechází na DVB-T2, což znamená, že lidé zůstávají u zemského televizního vysílání,“ dodává Štěpánka Filipová, mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu, které má digitalizaci na starosti.

Více programů a bez reklam

Placené televize lákají na širší nabídku programů za několik set korun měsíčně. Kdo chce například vidět fotbalovou Ligu mistrů, anglickou Premier League nebo třeba zámořské soutěže NBA, NFL nebo NHL, musí platit, protože na běžně dostupných stanicích už nejsou. Stejně tak se platí za filmové kanály, kde se hity z kin objevují rychleji než v neplacené televizi a navíc bez reklam.

Výhodou placených televizí jsou i nové funkce, které divák při klasickém příjmu přes anténu běžně nemá. Jde třeba o nahrávání pořadů, sedmidenní archiv vysílání umožňující pustit si oblíbený pořad v čase, který mu vyhovuje, možnost přeskakovat reklamy či možnost sledovat vysílání na více zařízeních, tedy kromě televizoru například i v počítači či na telefonu.

V době, kdy lidé řeší například nákup nové televize, jde o argumenty, které prodejcům placených televizí pomáhají. Kdo přejde na placenou televizi, ten přechod na nový signál DVB-T2 řešit nemusí. Vysílání totiž přijímá přes internet a nepotřebuje tak kupovat novou televizi ani levnější set-top box.

„Lidé by si vždy měli pečlivě zvážit, jaké televizní služby požadují a nenechat se v dobré víře či nevědomosti zlákat k něčemu, co třeba ani nevyužijí,“ dodává Filipová. Ministerstvo průmyslu ani Česká obchodní inspekce nicméně neevidují žádné stížnosti na nekalé postupy prodejců souvisejících s přechodem na nový signál.

Opouští vás signál?

Jedna dvě, telka jde

Průměrný Čech tráví s telkou čtyři hodiny denně. Ušetřete čtyři minuty a rychle přemýšlejte:

  • ocenili byste například možnost dívat se na pořady, které už šly?
  • ocenili byste možnost stopnout film, abyste s čuráním nemuseli čekat na reklamu?
  • nechtěli byste telku vůbec bez reklam, když můžete čurat, kdy chcete?

Že to trvalo pár vteřin? Však ano! Zbytek ze čtyř minut můžete strávit vybíráním z nabídek dodavatelů satelitních i internetových televizí. Při sjednání přes Peníze.cz jsou pro vás připravené neveřejné nabídky až o 40 % nižší proti běžné ceně i jiné výhody. A všechno zařídíme, nainstalujeme, převedeme, zprovozníme, poradíme.

Problémy s kodekem

Na inspekci se obraceli ve větším množství jen lidé, kteří koupili novou televizi s předstihem a až v době přechodu zjistili, že nový signál přehrát neumí. A to přesto, že přístroj měl být podle výrobce schopný přijímat DVB-T2. Lidé si u České obchodní inspekce opakovaně stěžovali například na model Sony Bravia KDL-40W605B.

Jde o to, že starší přístroje sice pracují s pásmem DVB-T2, ale mají starší kodek (H.264). K příjmu nového signálu je přitom třeba kodek nový (H.265) označovaný jako HEVC. Problém je, že tyto televize jsou již po záruce, lidé je kupovali už před více jak dvěma lety a nelze je tak podle inspekce už reklamovat.

„Doporučujeme oslovit výrobce s žádostí o vyřešení této situace, často jde o technické řešení v podobě aktualizace software, avšak Česká obchodní inspekce výrobce k pozáruční opravě či spíše vyřešení problému donutit nemůže,“ říká Jiří Fröhlich, mluvčí inspekce.

Na zařízení se starým kodekem na konci minulého roku upozorňoval i Český telekomunikační úřad. Například Penny Market prodával takto nevyhovující set top box, po upozornění od úřadu ho ale stáhl z prodeje a klientům vracel peníze.

Hladký přechod

Technicky pak přepínání signálu běží bez problémů. „Přestože jde prakticky o největší jednofrekvenční sítě v Evropě, nebyly zaznamenány zásadní obtíže při přechodu na DVB-T2,“ říká Filipová. „Z pohledu České televize probíhá vše dle očekávání, žádné technické problémy jsme řešit nemuseli,“ potvrzuje i Karolína Blinková, mluvčí České televize.

Ani lidí, které by změna vysílacího signálu zaskočila, není mnoho. Například na poradní linky České televize se podle Blinkové obrací jen zlomek diváků „Naprostá většina je informována a o přechodu ví. Volající zajímají přesná data vypnutí v jejich lokalitě nebo potřebují poradit se zapojením set top boxu či laděním TV signálu,“ říká mluvčí.

„Dočasným problémem mohl být nedostatek levnějších set top boxů, na druhé straně si podle dostupných informací hodně lidí dalo novou televizi, která už umí přijímat DVB-T2, jako vánoční dárek,“ doplňuje Filipová.

Na nový standard vysílání musí do června 2020 přejít celé Česko. Konkrétní harmonogram přechodu ze současného systému DVB-T na nový DVB-T2 stanoví nařízení vlády. Ministerstvo průmyslu a obchodu spustilo web TelevizeZadarmo.cz, na němž si můžete ověřit termíny přímo pro váš region.

První digitalizace televizního signálu proběhla už v roce 2006. Tehdy Češi měnili původní analogový signál za digitální. Také ta současná změna je vynucena technologií. Česko se spolu s ostatními členskými státy Evropské unie zavázalo, že dosavadní televizní frekvence předá mobilním operátorům, kteří na nich postaví nové rychlé sítě páté generace.

Změna se dotýká zhruba 60 procent českých domácností, které přijímají klasické zemské digitální vysílání. Ti musí pro příjem signálu DVB-T2 mít televizi nebo set top box, které podporují kodek H.265/HEVC. Kdo si platí kabelové, internetové nebo satelitní televize od poskytovatelů jako O2, Skylink nebo UPC, ten digitalizaci řešit vůbec nemusí.

Opouští vás signál?

Jedna dvě, telka jde

Průměrný Čech tráví s telkou čtyři hodiny denně. Ušetřete čtyři minuty a rychle přemýšlejte:

  • ocenili byste například možnost dívat se na pořady, které už šly?
  • ocenili byste možnost stopnout film, abyste s čuráním nemuseli čekat na reklamu?
  • nechtěli byste telku vůbec bez reklam, když můžete čurat, kdy chcete?

Že to trvalo pár vteřin? Však ano! Zbytek ze čtyř minut můžete strávit vybíráním z nabídek dodavatelů satelitních i internetových televizí. Při sjednání přes Peníze.cz jsou pro vás připravené neveřejné nabídky až o 40 % nižší proti běžné ceně i jiné výhody. A všechno zařídíme, nainstalujeme, převedeme, zprovozníme, poradíme.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Partners Financial Services