Spořitelna láká na „speciální hypotéku“, půjčí na první bydlení

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 25. 4. 2019
Nový produkt nazvaný Prvobydlení cílí hlavně na mladé lidi. Podobné možnosti sice nabízí i konkurence, ale ČS to dokázala marketingově zabalit jako svou výhodu.
Spořitelna láká na „speciální hypotéku“, půjčí na první bydlení

Česká spořitelna nabízí výhodnější podmínky všem, kdo žádají o hypotéku na své první bydlení. Zatímco standardně ji teď může poskytnout jen do 80 procent odhadní ceny nemovitosti (LTV), u produktu nazvaného Prvobydlení posune hranici až na 90 procent.

Znamená to, že zájemcům stačí obstarat si z jiných zdrojů – vlastních úspor nebo jiných půjček – „jenom“ desetinu ceny bytu.

Spořitelna slibuje, že u zvýhodněného Prvobydlení nebude zvyšovat úrokovou sazbu ani omezovat možnosti fixace v porovnání se standardní nabídkou. Výše úvěru ale nesmí přesáhnout pět milionů korun.

Novinka sice míří hlavně na mladé zájemce, banka ale v tomto případě nemůže omezovat klienty podle věku. Místo něj bude rozhodující jiná podmínka: žadatel dosud nevlastní žádnou nemovitost určenou k bydlení, chce si tedy půjčit na svůj první byt. Klíčový má být výpis z katastru nemovitostí.

Česká národní banka v předchozích letech výrazně zpřísnila podmínky pro hypotéky. Podle jejího „doporučení“ mají banky mají v zásadě poskytovat hlavně úvěry do 80 procent odhadní ceny nemovitosti (LTV). Zájemci si tedy musí opatřit alespoň pětinu ceny nemovitosti jinak než hypotékou.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

ČNB ale připouští výjimku: Hypotéky s LTV ve výši 81 až 90 smějí banky poskytnout jen v 15 procentech případů z objemu nových smluv. Hypotéky nad 91 procent LTV už nemají poskytovat vůbec.

A právě tuto výjimku, kterou může využívat i jakákoliv z konkurenčních bank, teď Česká spořitelna šikovně marketingově zabalila a prodává jako svou výhodu. Nejde přitom o nic jiného než přesměrování oněch 15 procent z objemu nových smluv právě pro zájemce o první bydlení.

Spořitelna předpokládá, že pod hlavičkou Prvobydlení půjčí každý rok okolo šesti miliard korun. „Průměrná výše hypotéky se u našich klientů pohybuje okolo dvou milionů korun. Většina klientů, kteří budou žádat o úvěr v rámci Prvobydlení, tak nejspíš nevyužije maximální výši úvěru pět milionů korun. Předpokládáme, že budeme schopni uspokojit poptávku pro tisíce klientů ročně,“ říká Radek Vachulka, manažer bydlení České spořitelny.

Na druhém z důležitých omezení, které loni zavedla Česká národní banka, se ani u Prvobydlení nic nemění. Zájemci o zvýhodněnou hypotéku tedy nesmí mít (po jejím započtení) celkové dluhy vyšší jak devítinásobek ročních čistých příjmů a současně na jejich měsíční splátku nemají dávat víc jak 45 procent měsíčních čistých příjmů.

Výhodnější pravidla by mohli lidé do 36 let získat přímo ze zákona – pokud ovšem poslanci schválí návrh, na kterém se dohodlo ministerstvo financí s Českou národní bankou.

Kdy se dočkáte?

ČNB našla způsob, jak získat víc pravomocí pro regulaci hypoték. Poslance, kteří budou o klíčovém zákoně rozhodovat, chce obměkčit zmírněním pravidel pro lidi do 36 let. 

Mladí získají hypotéku snadněji. Rodí se výjimka z přísných pravidel

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services