Hypotéky přísněji! Jak vysokou hypotéku smíte nově dostat?

Gabriel Pleska | rubrika: Co se děje | 14. 6. 2018 | 7 komentářů
Naše kalkulačka povolené výše hypotéky spočítá, jak vysokou hypotéku vám banka smí nabídnout podle nových doporučení ČNB. Rozhodující je výše vašeho čistého příjmu.
Hypotéky přísněji! Jak vysokou hypotéku smíte nově dostat?

Česká národní banka se obává, že si lidé půjčují moc a že si půjčují bez pořádného rozmyslu. Pokračuje proto ve vydávání doporučení, která mají za cíl (mimo jiné) snížit počet potenciálně rizikových hypoték.

V uplynulých letech centrální banka několikrát doporučila komerčním bankám, kolik nejvíc mají lidem půjčovat peněz v poměru k hodnotě pořizované nemovitosti (ukazatel LTV – loan to value, půjčka k hodnotě). Banky by podle posledního platného doporučení neměly poskytovat půjčky vyšší než 90 procent hodnoty nemovitosti, hypoték v rozmezí 80–90 procent by navíc nemělo být víc než 15 procent z celkového množství nových půjček, které banka poskytne.

Pro většinu lidí to tedy znamená mít aspoň pětinu hodnoty nemovitosti krytých jinak. Ideálně z vlastních úspor, nikoli další půjčkou.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Nový bič

Předevčírem Česká národní banka přitvrdila. Její nová doporučení říkají, že banka by od října měla prověřovat nejen to, kolik peněz mají lidé k hypotéce z vlastních zdrojů, ale také jaké mají příjmy. Banky to pochopitelně ve vlastním zájmu dělají už teď, mají ale svoje pravidla a svoje limity. Omezení, která nově stanovuje Česká národní banka, jsou taková:

  • dluh žadatele by neměl překročit devítinásobek jeho čistého ročního příjmu (ukazatel DTI)
  • na splátku dluhu by žadatel neměl vynaložit víc než 45 procent svého čistého měsíčního příjmu (ukazatel DSTI)

To znamená, že pokud máte řekněme dvacet pět tisíc čistého, banka by vám neměla půjčit víc než 2 700 000 korun a měsíční splátka hypotéky by neměla být víc než 11 250 korun.

Naše kalkulačka vám spočítá, jakou maximální hypotéku vám tedy banka na základě vašeho čistého příjmu podle doporučení ČNB může dát. Jediné, co jí musíte prozradit, je výše vašich čistých příjmů.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Výjimky existují

Pokud se vám bude zdát částka, kterou kalkulačka spočítala, příliš nízká, nevěšte hlavu. Pravidla platí až od října, takže si můžete pospíšit. Některé banky vám hypotéku schválí navíc i dopředu, dokonce i když ještě nemáte vybranou nemovitost, začít peníze vybírat můžete třeba až po roce od uzavření takové „předhypotéky“. A navíc i po prvním říjnu, odkdy mají nová doporučení ČNB platit, můžou banky dělat výjimky. Jednak přímo sama Česká národní banka říká, že limity je možné ve specifických případech překročit, i když jen u pěti procent úvěrů, které banka poskytne. A jednak jsou doporučení České národní banky jen doporučení. Banky je sice berou hodně vážně, ale na druhou stranu má Česká národní banka jistě dobrý důvod, proč by ráda změnila zákony tak, aby ze svých doporučení mohla udělat naprosto závazná a bez pardonu vymahatelná nařízení.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 6. 2018 7:51, Honza

Ještě nezapoměňte na 4% daň v případě staršího bytu a samozřejmě významné finanční prostředky na vybavení. Vlastní milion vám v případě 4-5 mil. bytu často stačit nebude.

+36
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 6. 2018 9:55, hook

regulace je dobře, nyní to byly žně pouze pro finanční poradce, kteří v honbě za nesmyslně vysokými provizemi pro klienty vyráběli "zprdukuličku", jen aby jim spřátelená banka hypotéku pro klienta schválila a poradce shrábnul tučnou provizi. Klient si leckdy neuvědomil, že jaký závazek to vlastně má a že při potížích to za něj finanční ppradce doplácet nebude.

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services