Vláda přispívá k rychlému růstu hypoték

Patrik Nacher | rubrika: Hypotéky | 26. 7. 2007 | 31 komentářů
Vláda přispívá k rychlému růstu hypoték
Plánované zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty zdraží domy a byty. Tato vidina nejspíš ještě zrychlí růst objemu poskytnutých hypoték, a to i přes zvyšující se úrokové sazby.

Od počátku roku vzrostl objem hypotečních úvěrů o více než padesát procent. Ještě rychlejším tempem rostou i úvěry ze stavebního spoření. Jen stavební spořitelna Wüstenrot (profil, názory) zvýšila v prvním pololetí roku 2007 objem poskytnutých úvěrů o 61,5 procenta. Tento trend bude pokračovat do konce roku.

Banky jsou s těmito výsledky spokojené. Spolu s poskytnutými úvěry rostou i budoucí zisky z přijatých úroků, které jsou spolu s bankovními poplatky největší příjmovou položkou bank. Navíc hypoteční úvěry jsou poměrně dobře zajištěné, takže riziko pro banky je malé.

Mohou být však spokojeni klienti bank? Zcela určitě jsou spokojeni proto, že prostřednictvím úvěru získali vytoužený dům či byt do vlastnictví. Ovšem spolu se závazky, které na sebe lidé hromadně berou, je mohou čekat v budoucnu i horké chvíle.

Lepší dostupnost hypoték a jejich rekordní objemy nejsou způsobeny pouze růstem příjmů občanů. Průměrná mzda se za poslední rok zvýšila o necelých sedm procent. Růst objemu i počtu hypoték je především způsoben neustále se snižujícími nároky na bonitu klientů a výrazným snížením administrativní náročnosti vyřizování úvěru. Velkou roli hrají i zatím stále relativně nízké úrokové sazby.

Ty však mohou vzrůst, pokud ve čtvrtek Česká národní banka (profil, názory) zvýší základní úrokovou sazbu pro půjčky na mezibankovním trhu. Od výše této sazby se odvíjí úrokové sazby všech bankovních domů. Klienti bank, kteří se nyní bezhlavě zadlužují v souvislosti s nízkými úrokovými sazbami, a tedy i nízkými splátkami hypoték, by měli vědět, že tato výhoda jim bude zajištěna pouze na dobu fixace úrokové sazby. Ta se zpravidla pohybuje od jednoho do pěti let. Pokud sazby půjdou i nadále vzhůru, mohou po uplynutí této doby klienti očekávat zvýšení úrokových sazeb, a tedy i zvýšení splátek úvěrů.

Zvyšující se úrokové sazby s sebou nesou ještě jedno riziko. Objem hypotečních úvěrů se může začít snižovat, čímž se sníží poptávka po nemovitostech. Dosud rostoucí ceny bytů a domů mohou začít stagnovat či klesat. Lidem, kteří si hromadně na hypoteční úvěry koupili předražené byty, se sníží hodnota jejich majetku.

K růstu ceny hypotečních úvěrů může přispět i vláda svými kroky v reformě veřejných financí. Ke snížení zájmu o hypotéky by v budoucnu mohla kromě vyšších úrokových sazeb přispět i nižší výhodnost daňového odpočtu úroků z hypoték a zrušení daňového zvýhodnění hypotečních zástavních listů, které slouží bankám k financování hypoték. Na nové domy a byty navíc bude podle původních záměrů vlády uvalena od nového roku o čtyři procentní body vyšší sazba DPH, která zdraží nové bydlení o desítky až stovky tisíc korun. To je významný argument pro pořízení hypotečního úvěru do konce letošního roku.

Lidé, kteří si dnes berou hypoteční úvěr, jehož dostupnost jim umožňuje koupit domy a byty za ceny, které jsou vyšší než by byli ochotni v jiné situaci akceptovat, by si měli vážně rozmyslet důsledky takového kroku. V budoucnu je totiž třeba počítat s vyššími úrokovými sazbami, nižší výhodností hypoték z daňového hlediska, stejně tak jako se stagnací či pomalejším růstem cen mnoha nemovitostí.

Co si myslíte o růstu cen nemovitostí v Česku?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 7. 2007 11:15, Exekutor

Ok, to beru :-)

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 7. 2007 18:48, Jarin

Pokud se hlupaci bavi svou vlastni hlouposti, vy uz byste musel byt davno pocurany smichy.
Nechapu, co vas na me reakci tak podrazdilo, ze me musite hned urazet? Proste to co uvadi jezevec jako priklad z Britanie - ze "tisíce lidí splácejí hypotéky z boomu přelomu milénia, na baráky jejichž tržní hodnota je dnes podstatně nižší než když je kupovali", je proste nesmysl. Da se to jednoduse overit na http://www.nationwide .co.uk/hpi/historical .htm . Pokud vyberete v prostrednim dropdownu "UK House prices adjusted for inflation", uvidite graf, ktery jezevcovo tvrzeni vyvraci... o nicem jinem jsem tu nepolemizoval...

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Vyšší úrokové sazby zájem o hypotéky nezabrzdí

24. 7. 2007 | Věra Tůmová

Vyšší úrokové sazby zájem o hypotéky nezabrzdí

Ceny nemovitostí stoupají a s nimi i počet a průměrná výše hypoték. Tento vývoj nezabrzdí ani očekávané zvýšení klíčových úrokových sazeb ČNB, které hypotéky zdraží. Sazby ČNB by mohly... celý článek

Co dělat, když u hypotéky končí období fixace úrokových sazeb

19. 6. 2007 | Josef Janda

Co dělat, když u hypotéky končí období fixace úrokových sazeb

Na vyjednávání o nové výši úrokové sazby z hypotéky má klient před koncem fixačního období dva měsíce. Se snížením sazby, kterou navrhne banka, však zpravidla počítat nemůže. Určitou... celý článek

Úroková jistota u hypoték má řadu úskalí

5. 6. 2007 | Roman Scherks

Úroková jistota u hypoték má řadu úskalí

Úrokové sazby z hypotečních úvěrů začaly růst. Kdo nyní zvolí fixní úrokovou sazbu na celou dobu úvěru, mohl by za určitých okolností vydělat. Musí však počítat s tím, že splatit hypotéku... celý článek

Bydlení: jaký byl rok 2006 a co můžeme čekat v roce 2007?

28. 2. 2007 | Kateřina Boušová

Bydlení: jaký byl rok 2006 a co můžeme čekat v roce 2007?

Kolik bytů a rodinných domů bylo v České republice loni postaveno a s kolika můžeme počítat letos? Kolik peněz si v roce 2006 Češi na bydlení půjčili a porostou objemy těchto úvěrů... celý článek

Nejste schopni splácet hypotéku? Poradíme vám, co dělat!

8. 2. 2007 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Nejste schopni splácet hypotéku? Poradíme vám, co dělat!

Ze všech stran slyšíme, že nejlepším řešením bytové situace je koupit si nemovitost do osobního vlastnictví. Hypotečnímu boomu nahrávají nízké úrokové sazby, deregulace či hrozba zvýšení... celý článek

Partners Financial Services