Předpověď: Jaké budou zisky firem na burze

Petr Hlinomaz | rubrika: Analýza | 30. 7. 2010
Předpověď: Jaké budou zisky firem na burze
Ekonomické oživení se může zadrhnout v souvislosti s finančními problémy některých zemí. Investoři by měli být opatrnější a vyčkat, jak se bude trh v druhé polovině roku vyvíjet, a využít případných poklesů k nákupu, říká analytik Petr Hlinomaz z investiční společnosti BH Securities.

Firmy z pražské burzy budou brzy ohlašovat výsledky za uplynulé čtvrtletí. Investorům to napoví, do kterých titulů investovat a kterým se naopak vyhnout.

Největšími propadáky budou developeři. Orco, jak všichni víme, bojovalo s režimem ochrany před věřiteli. U ECM klesla hodnota aktiv, společnost se silně zadlužila a došlo k porušení podmínek u sérií dluhopisů.

Finanční sektor si vede poněkud lépe než zmínění developeři, nicméně vývoj je kolísavý, jedná se o velmi volatilní sektor.

Nejlépe je na tom v tuto chvíli energetický sektor, kde u Unipetrolu narůstají zisky a NWR se v poslední době může pochlubit dobrou kondicí a popularitou, čemuž nasvědčuje i zvýšení cílové ceny. Tento sektor mi přijde rámci SPADu pro tuto chvíli nejzajímavější.

ČEZ

ČEZ vykázal v prvním kvartálu až nečekaně dobré výsledky a vysoké tržby, čímž pozitivně překvapil trh. Celkový výhled pro tento rok je na úrovni roku 2008, zejména kvůli poklesu cen elektřiny. Zisk předpokládám o 10 % nižší než minulý rok. Do nákladů společnosti se mimo jiné promítnou odkupy elektřiny v rámci rozmachu fotovoltaiky, jelikož dotace od státu s ní spojené ČEZ obdrží se zpožděním v roce 2012. Finančně náročné bude také rozšíření stavby Temelína.

Aktuální vývoj kurzu akcií ČEZ sledujte zde

CME

V prvních dvou kvartálech jsme byli pozitivní na vývoj reklamního trhu v České republice. CME vstoupila do nového roku růstem, avšak tento start byl ovlivněn negativními pocity z USA. Tam totiž internetoví giganti v prvním kvartálu vykazovali rostoucí tržby a zisky, což pochopitelně nemělo na trh s televizní reklamou příznivý vliv. Jako férový kurs vidím pro tuto chvíli 30 USD. Z hlediska vývoje reklamního trhu jsem optimista a myslím si, že by do konce roku mohla CME dosáhnout hranice 40 USD.

Aktuální vývoj kurzu akcií CME sledujte zde

Erste Bank

Souhlasím s hodnocením prvního kvartálu samotnou společností, že do nového roku vstoupila pravou nohou a zaznamenala 6-7% meziroční růst. Ocenění akcií této společnosti by mohlo být proto vyšší, jenže je zde mnoho nevyjasněných otázek, které představují riziko pro kurz akcií. Jednak to je riziko výkonnosti regionu Střední a Východní Evropy, kde je banka aktivní. Dále je zde stále aktuální hrozba regulací ve finančním sektoru, které by přinesly požadavek na větší kapitálové navýšení bank.

Ze zátěžových testů vyšla Erste Bank se ctí. Krátkodobou cílovou cenu doporučujeme kolem 28 EUR na akcii. V horizontu delším než jeden rok si myslím, že banka bude mít mnohem vyšší hodnotu, konkrétně kolem 40 EUR.

Aktuální vývoj kurzu akcií Erste Bank sledujte zde

Komerční banka

Komerční banka je populární titul ve finančním sektoru, a to například z důvodu, že nebyla zatížena investicemi do rizikových cenných papírů. Přičteme-li k tomu fakt, že působí výlučně v České republice, která je odolnější proti turbulencím v okolí, dostává od trhu určitou prémii. Jestliže u Erste Bank se poměr ceny akcie a vlastního jmění pohybuje okolo 1, tak u Komerční banky kolem 2. To znamená, že kurz na trhu vlastně dvakrát převyšoval poměr vlastního jmění na akcii i více. Z důvodu takto vysoké prémie se trochu obávám, že může dojít k určitému poklesu kursu. Ve chvíli, kdy cena převýšila 4 000 Kč, jsme doporučovali redukovat. Cílovou cenu udržujeme na 3 250 Kč.

Aktuální vývoj kurzu akcií Komerční banky sledujte zde

NWR

V prvním kvartálu se společnost potýkala se ztrátou větší, než očekával trh, zato druhý kvartál bude nepochybně ziskový. Je potřeba říct, že NWR je likvidní titul, který v poslední době sklízí úspěchy a investoři mu věnují dost pozornosti. To však někdy způsobuje, že přeceňují některé efekty. NWR prožilo obrovský boom související s cenami uhlí, které absorbovaly stejný meziroční nárůst, jaký jsme mohli vidět ve smluvních ujednáních v Austrálii, což bylo poměrně překvapivé pro region Střední Evropy. To samozřejmě podpořilo růst akcií. S postupem času se pozoruje, že ceny sice narůstají, ale s poptávkou po oceli to nemusí být tak růžové nebo jednoznačné, protože zde máme otazníky nad ekonomickou situací, která s poptávkou po oceli nesporně souvisí.

Zkrácení intervalu na 3 měsíce, kdy se jedná o cenách, svědčí o tom, že ceny uhlí mohou docela fluktuovat. Lze tedy předpokládat zvýšenou volatilitu u NWR. Doporučenou cenu jsme zvýšili z předchozích 5 EUR na nynějších 8 EUR, tedy nižší než je aktuální kurz.

Aktuální vývoj kurzu akcií NWR sledujte zde

Pegas Nonwovens

Pegas měl ze začátku roku smůlu, jelikož byl porovnáván s předchozím rokem. Zatímco v předchozím roce těžil z toho, že náklady vstupů byly nižší a výrazně se zpožďovaly za prodejními cenami, v současnosti je tomu naopak. To vyvolává velké tlaky na marže, související s růstem cen petrochemického průmyslu, a to Pegas tlačí trochu ke zdi. Otázkou je, jak se bude vyvíjet hospodářství v následujícím kvartále, protože ceny sice rostou, ale jsou již na úrovni roku 2008.

Situace by se tedy mohla pro společnost uklidnit a stabilizovat. Myslím si, že číselné výsledky z prvních dvou kvartálů by se měly do konce roku vylepšit. Prostor pro růst je také spojen s investicí do výstavby deváté linky, která začne v létě, a první produkce nekomerčního rázu by měla proběhnout koncem roku nebo na začátku toho příštího. Celkově předpokládáme pokles jádrového zisku, který se shoduje s výhledem společnosti, ale neměl by klesnout více než o 10 %.

Aktuální vývoj kurzu akcií Pegasu Nonwovens sledujte zde

Jak na tom budou Telefónica O2, Unipetrol a VIG? Přečtěte si ve zbytku článku na serveru investicniweb.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, hospodářské výsledky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak vás zruinuje sedm smrtelných hříchů

28. 7. 2010 | Andrej Rády

Jak vás zruinuje sedm smrtelných hříchů

Lenost a lakomství vás mohou zničit. A co pýcha, závist, hněv nebo nestřídmost? Všechny tyto hříchy mohou být smrtelné i pro vaše portfolio.

Akcie: Banky šly nahoru i před zveřejněním zátěžových testů

27. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Banky šly nahoru i před zveřejněním zátěžových testů

Index PX v průběhu týdne osciloval kolem hodnoty 1 150 bodů. Na nejvyšší úrovni zavíral ve čtvrtek, celkově si za týden připsal zisk 1,15 procenta a pražská burza tak navázala na mírný... celý článek

Na jaká rizika by si investoři měli dát pozor

15. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Na jaká rizika by si investoři měli dát pozor

Analytici serveru Morningstar se zeptali několika finančních poradců, na jaká rizika nyní připravují své klienty. A dali dohromady seznam. Hrozí mizerný růst, nezaměstnanost, deflace... celý článek

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

14. 7. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

Nejistota nahrává zlatu. Jeho cena může dál překonávat rekordy, často ale kolísá. Ani nákup tohoto drahého kovu tedy není bez rizika. Víte, které investice jsou nejbezpečnější a jak... celý článek

Partners Financial Services