Dividendu ČEZ dostanete snadněji. Novinka pomůže i zpětně

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 28. 7. 2023 | 4 komentáře
Dividendu ČEZ dostanete snadněji. Novinka pomůže i zpětně

Zdroj: Shutterstock

Státem ovládaná společnost ČEZ od letošního srpna zjednoduší výplatu dividend. Novinka pomůže hlavně drobným akcionářům, a to i za několik let zpětně. 

K dosavadním způsobům výplaty nově přibyde možnost požádat přes webovou aplikaci. K ověření své totožnosti akcionář využije službu Bank ID. Ta funguje stejně snadno jako přihlašování do elektronického bankovnictví. Klientům ji zatím nabízejí Česká spořitelna, ČSOB, Air Bank, Moneta, Komerční banka, Raiffeisenbank a Fio.

Nová služba, kterou ČEZ připravil společně s Českou spořitelnou, umí vyplatit i nevyplacené dividendy z minulých let, u kterých ještě neskončilo výplatní období. Jde o dividendy z let 2018 až 2021, přičemž výplata za rok 2018 končí letos v červenci.

Peníze přijdou bezhotovostně na bankovní účet (nemusí být v České spořitelně). „Žádosti doručené v pracovní dny zpracuje banka bez zbytečného odkladu a nejpozději do dvou pracovních dnů poukáže na účet,“ píše ČEZ. Po ověření přes Bank ID se porovnávají dodaná data akcionáře s daty z Centrálního depozitáře cenných papírů. Pokud se data liší, nárok na dividendu se nenačte.

Akcionáři, kteří neměli zajištěnou výplatu přímo přes obchodníka s cennými papíry (například Fio nebo Patria), dosud museli osobně zajít na pobočku České spořitelny s pokladnou. Loni na to navíc měli jen listopad a prosinec. Kdo nechtěl na pobočku nebo to nestihl, mohl požádat o bezhotovostní výplatu. To šlo sice i elektronicky například s elektronickým podpisem nebo přes datovou schránku – ty ovšem nemá každý a nejsou úplně zdarma. Další možností bylo třeba zaslání dopisu s ověřeným podpisem na adresu banky. 

„Je to další důkaz, že využití bankovní identity může lidem výrazně šetřit čas a ulehčit život. Věříme, že příklad ČEZu budou následovat i další společnosti,“ říká Tomáš Žďára, který se v České spořitelně věnuje vývoji digitálních řešení pro investory. 

Valná hromada ČEZ letos schválila rekordní dividendu (z loňského zisku) ve výši 145 korun na akcii. Rozhodným dnem byl 30. červen – nárok na dividendu získá den, kdo vlastní akcii v tento den. Výplata začne 1. srpna, vedle nové možnosti přes Bank ID zůstanou dostupné i dosavadní způsoby.

Vývoj ceny akcie ČEZ

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz 

Jak se bránit inflaci? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

Jak porazit inflaciZdroj: peníze.cz

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

A tohle už jste četli?

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

9. 5. 2024 | Jan Traxler | 5 komentářů

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

Nejvyšší dividendový výnos z akcií obchodovaných na pražské burze nabízejí pravidelně Moneta, Philip Morris a ČEZ. Kolik dostanou akcionáři letos a jaký je výhled do příštích let?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Partners Financial Services