Akcie mohou růst, ale od dluhopisů to investory neodradí

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 16. 8. 2010
Akcie mohou růst, ale od dluhopisů to investory neodradí
Po růstu akcií manažeři fondů a analytici doufají, že se drobní investoři ukládající peníze do dluhopisů, konečně vrátí na trh. Jejich víra je založena na tom, že akciové trhy předcházejí vývoj ekonomiky a že při dobrém vývoji lidé neinvestují tolik do bezpečných dluhopisů.

Přesto byly z historického pohledu dluhopisové trhy daleko přesnější v předpovídání ekonomických trendů.

Index Dow Jones v červenci připsal 7 procent, zároveň se však dařilo i vládním dluhopisům. Jejich výnos (pohybující se inverzně k ceně do splatnosti) klesl. Výnos na dvouletých dluhopisech, které odrážejí očekávané sazby Fedu, se propadl na nová rekordní minima.

Ekonomické oživení totiž oslabuje, což je evidentní z celé řady ekonomických dat za poslední měsíc i ve slabším růstu HDP za 2. čtvrtletí.

Co tedy dokáže přimět investory k nákupu akciípři současném pomalejším ekonomickém zotavení? Navíc když jsou za posledních deset let akcie prakticky na nule, navzdory dvěma prudkým růstům a následným propadům?

Index Dow Jones

Výsledková sezóna ukazuje, že jsou americké firmy schopny slušně vydělávat. Pomohly úspory nákladů, prodeje ve světě a samozřejmě i nízká srovnávací základna s minulým rokem.

Velká část růstu však pramenila z vládních stimulačních opatření. Navíc nyní jsou vystřídány vládní stimuly spíše úspornými opatřeními v mnoha zemích, které bojují s rozpočtovými deficity.

Všude čteme a slyšíme, že je omezování deficitů z doby recese dobrou volbou. Protože přichází výprodej dluhopisů, roste jejich výnos, tedy cena státního dluhu. Výnos desetiletých amerických dluhopisů, které jsou dobrým indikátorem růstu a inflačních očekávání, vzrostl z 2,5 procenta v březnu 2009 na 4 procenta v dubnu letošního roku. Nyní klesl na 2,8 procenta kvůli horším vyhlídkám ekonomického růstu.

S klesající nadějí na další fiskální výdaje rostou obavy ekonomů z deflace v příštím roce. Přidal se k nim i Bill Gross, vlivný investor a spoluzakladatel největšího dluhopisového fondu Pimco.

Výnos desetiletých amerických dluhopisů

Dokonce šéf Fedu v St. Louis James Bullard revidoval své předchozí obavy z inflace. To jen podpořilo dohady, že by Fed mohl přistoupit k nákupu státních dluhopisů a dalším opatřením (často se mluví o druhé vlně kvantitativního uvolňování).

Známý pesimista David Rosenberg tvrdí, že je stále jasnější, že k tomuto uvolňování bude Fed donucen. Ve své poslední zprávě investorům se vyjádřil jasně: "Kupujte dluhopisy! Hned!"

Další kvantitativní uvolňování by akciím nemělo ublížit. To však jen málokoho přesvědčí k prodávání bezpečných dluhopisů. Na to by musela být ekonomická situace o poznání klidnější a jasnější.

Článek vyšel na serveru investicniweb.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recese se nevrátí, míní experti. Oživení u nich vítězí 7 ku 1

12. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Recese se nevrátí, míní experti. Oživení u nich vítězí 7 ku 1

Hlavní makroekonomické ukazatele zemí včetně České republiky ukazují, že se ekonomiky dostávají z recese. Pokud by se ekonomický svět točil podle osmi vybraných českých investičních... celý článek

Investoři si stále častěji chtějí spravovat své peníze sami

11. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Investoři si stále častěji chtějí spravovat své peníze sami

Investoři si musí uvědomit, že finanční trh se chová nepředvídatelně a modely, které platily před krizí, není možné nyní aplikovat. Být konzervativní v současné době znamená spořit... celý článek

Prémiové vklady nabízejí jistotu i šanci na vyšší výnos

9. 8. 2010 | František Mašek

Prémiové vklady nabízejí jistotu i šanci na vyšší výnos

Finanční krize přiměla řadu Čechů k tomu, aby s penězi nakládali ještě opatrněji než dřív. To nahrává prémiovým vkladům, které nabízejí bezpečnou investici a zároveň příležitost, jak... celý článek

Každý může být vlastním portfolio manažerem

4. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ

Každý může být vlastním portfolio manažerem

„Výhodu nevidíme v tom, že firma má vše v jednom velkém balíčku u jedné banky, ale v tom, že na různé služby využívá různé instituce, aby si vybrala vždy to, co je nejlepší na trhu,“... celý článek

Partners Financial Services