Prémiové vklady nabízejí jistotu i šanci na vyšší výnos

František Mašek | rubrika: Jak na to | 9. 8. 2010
Prémiové vklady nabízejí jistotu i šanci na vyšší výnos
Finanční krize přiměla řadu Čechů k tomu, aby s penězi nakládali ještě opatrněji než dřív. To nahrává prémiovým vkladům, které nabízejí bezpečnou investici a zároveň příležitost, jak někdy vydělat víc než na termínovaných vkladech či spořicích účtech.

Pan Jiří kdysi investoval do akciového fondu. Dokud mu vydělával, bylo vše v pořádku. Pak ale přišla finanční krizea někdejší výnosy akciíi akciových fondů se vypařily. Jiří dlouho váhal, zda fond neprodat. Než se rozhodl, co dál, začaly akciové trhy loni v březnu silně růst. Jeho fond díky tomu vymazal většinu předchozích ztrát. Letos v dubnu ovšem začaly trhy znovu klesat. A Jiří začal řešit stejnou otázku, co se svými penězi.

Bezpečnou alternativou ke kolísajícím akciovým trhům mohou být bankovní prémiové vklady (PV), které garantují minimálně vrácení vložených peněz a jejich majitel může získat navíc prémii. Výše této prémie závisí na konstrukci prémiového vkladu a zpravidla se odvíjí o vývoje finančních trhů. Může jít třeba o vývoj ceny vybraných akcií, měnči komodit.

Jde o obdobu zajištěnýchči garantovaných podílových fondů, které investorovi rovněž v nejhorším vrátí vloženou částku a nadto mu nabízejí šanci na zajímavý výnos. Prémiové vklady trvají obvykle jeden až tři roky. Kdo si je koupí, má v nich vázány peníze kratší dobu, než u zajištěných fondů, které bývají vytvořeny na čtyři, pět i více let. Prémiové vklady jsou navíc pojištěny v rámci systému pojištění vkladů - stejně jako ty termínované – proti krachu banky. Na rozdíl od podílových fondů, jejichž výnos se po šesti měsících nedaní, je ale zisk PV zdaňován 15 procenty.

Výnos prémiových vkladů vychází z vývoje vybraného trhu, či podkladového aktiva, jímž mohou být akciovýči jiný index, vybrané akcie, dluhopisy, komodity, úrokové sazby, nebo kurz některých měn. Nikdy nebude tak vysoký, jako při přímé investici na daném trhu. Přímá investice ale může být ztrátová, zatímco prémiový vklad investorovi garantuje minimálně vrácení investované částky. Je tedy nejhůře na svém (pomineme-li inflaci).

Na českém trhu najdeme aktuálně klasické prémiové vklady v nabídce České spořitelny a Raiffeisenbank. Některé další instituce, jako Fio, ČSOB či Volksbank mají k dispozici Prémiový vkladový list, nebo spořicí účty a termínované vklady s prémiovým úročením. Prémie u nich ovšem spočívá ve vyšších úrocích pro klienty, kteří drží tyto produkty po stanovenou dobu, než by získali na jiných vkladech či účtech.

Podobný charakter jako prémiové vklady má řada strukturovaných produktů, hlavně dluhopisů, ale i zajištěné fondy. Také u nich má investor nárok alespoň na vložené prostředky a při příznivé situaci na trzích může slušně vydělat. Jsou zde ovšem určité rozdíly. Strukturované produkty například ve srovnání s prémiovými vklady nechrání Fond pojištění vkladů.

„Od uvedení na trh v roce 2004 do nich klienti banky vložili desítky miliard korun,“ uvedla mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová. Podle Petra Schůta, který se tvorbou prémiových vkladů zabývá, se jich v průměru týdně prodá kolem 80 až 100 milionů korun.

Velikost výnosů závisí na konstrukci vkladů, tedy na typu podkladového aktiva a na situaci na trhu, podle níž výše vyplácené prémie roste, nebo klesá. Rozptyl průměrných výnosů prémiových vkladů, který podle Havligerové činí 2 až 6 procent ročně, je dán tím, že různé prémiové vklady jsou navázány na různé investiční nástroje.

Prémiové vklady ČS se prodávají až do doby, kdy dosáhne prodaná částka limitu, stanoveného bankou. Klient je může předčasně vypovědět, pak mu ale banka negarantuje vrácení investované částky. PV prodá za aktuální tržní cenu, na které může prodělat. Navíc zaplatí poplatek za zpětný odkup, který se pohybuje kolem pěti procent.

Devět prémiových vkladů a vedle toho dvanáct prémiových dluhopisů najdeme na webu Raiffeisenbank. Od roku 2007 do současnosti činí podle tiskového mluvčího banky Tomáše Kofroně průměrný výnos z vyplacených prémiových vkladů a prémiových dluhopisů 2,4 procenta p. a. Podle Kofroně byly tyto vklady vyprodány a nové zatím banka nenabízí. Poslední prémiové vklady byly vázány dosažení stanoveného kurzu koruny a eura, respektive dalších vybraných měn.    

Některé banky označují jako prémiové vklady spořicí účty či termínované vkladys vyššími úroky (prémií). Patří k nim prémiový vkladový list Fio, což je tříletý termínovaný vklad s úročením korunových investic ve výši 3,2 procenta. Obdobné je to v případě ČSOB Spořicího účtu s prémií. Spořicí účty a termínované vklady s prémiovým úročením má také Volksbank.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chcete vydělat? Investujte do půdy.

29. 7. 2010 | František Mašek | 5 komentářů

Chcete vydělat? Investujte do půdy.

Od května příštího roku by měli mít možnost kupovat v Česku zemědělskou půdu cizinci z jiných zemí EU. Agrární komora usiluje o to, aby se tento termín posunul. I kdyby odklad prosadila,... celý článek

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

14. 7. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

Nejistota nahrává zlatu. Jeho cena může dál překonávat rekordy, často ale kolísá. Ani nákup tohoto drahého kovu tedy není bez rizika. Víte, které investice jsou nejbezpečnější a jak... celý článek

Východní Evropa: dobrá šance pro dluhopisové investory

7. 7. 2010 | Roman Dvořák

Východní Evropa: dobrá šance pro dluhopisové investory

Pro dluhopisové investory jsou dnes nejatraktivnější dluhopisy Polska a Maďarska. České státní dluhopisy toho mnoho nabídnout nemohou stejně jako obligace zemí západní Evropy.

Podílové fondy: loňské žně se asi opakovat nebudou

10. 2. 2010 | František Mašek | 1 komentář

Podílové fondy: loňské žně se asi opakovat nebudou

Řada podílových fondů loni vykázala velmi zajímavé výnosy. To se nejspíš letos opakovat nebude. Výjimkou mohou být fondy, investující do akcií nebo rizikovějších dluhopisů. Čeští investoři... celý článek

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

6. 1. 2010 | Milan Tomášek | 1 komentář

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

Nervy drásající rok 2009 je pryč. Investoři na něj budou nahlížet jako na jeden z nejpodivnějších a zároveň nejvýnosnějších. Rok 2010 by mohl být klidnější, ale méně výnosný.

Partners Financial Services