Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 24. 6. 2008
Pražská burza nadále ztrácela a v záporném teritoriu zavřela již třetí týden v řadě. Index PX oslabil o 1,78 procenta.
Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

Akciena pražské burze umazávaly v úvodu minulého týdne část svých předchozích ztrát, index posiloval zejména v úterý s růstem rakouské Erste Bank. Zhoršený celosvětový sentiment v druhé polovině týdne však trh o všechny zisky připravil. Páteční závěr obchodování byl skoro panický a index ztratil 3,3 %. V čele poklesů stály menší emise, kde při nižší likviditě a mělkém trhu způsobily automatické prodeje výrazný pokles. Orco ztratilo téměř 10 %, Pegas oslabil o 7 %. Pod 5 000 Kč se dostal kurz akcií Philip Morris (-8,5 %). Opětovnou nervozitu ve finančním sektoru pocítily i akcie Komerční banky (-7,5 %) a Erste Bank (-4,5 %). Nouze nebyla ani o výrazné růsty, když akcie NWR po řadě nových doporučení přidaly přes 20 %. Živo bylo i kolem Zentivy (+10 %), kde se dva nejvlivnější akcionáři předhánějí v záměru převzít společnost.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 587,401 559,1-1,78
Klíčové události minulého týdne
  • Maloobchodní tržby meziročně po očištění v dubnu vzrostly reálně o 2 %. Údaje bez motoristického segmentu jsou meziměsíčně vyšší o 0,7 %. Meziročně o 2 %. Neočištěný celkový údaj je vyšší o 3,5 %. K růstu přispěl hlavně růst nepotravinářského zboří, prodej potravin nadále oslaboval.
Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
19/6 Představenstvo AAA Auto rozhodlo o stažení z polského trhu. Důvodem je ztrátové hospodaření a nepříznivé tržní podmínky pokřivené silnými individuálními dovozy. Představenstvo vzalo na vědomí rezignaci Kamila Zieglera na funkci ředitele ekonomické divize.

ČEZ
18/6 Merrill Lynch zvýšil cílovou cenu pro elektrárenskou společnost na 1 510 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni "buy".

Komerční banka
20/6 Erste bank zvýšila cílovou cenu pro domácí bankovní ústav na 4 700 Kč. Doporučení akumulovat bylo ponecháno.

New World Resources
17/6 Dle vyjádření polského ministerstva životního prostředí by mělo být o licenci pro těžbu v dole Dibiensko rozhodnuto do konce tohoto měsíce.

Série investičních doporučení pro NWR v tomto týdnu:

  • Morgan Stanley, "overweight", cíl 23 GPB (cca 705 Kč)
  • Cazenove, doporučení "outperform"
  • UniCredit, doporučení "kupovat", cíl 656 Kč
  • Merrill Lynch, "buy", cíl 23,60 GPB (cca 717 Kč)
  • Wood&Co., doporučení "kupovat", cíl 700 Kč

Orco Property Group
15/6 Ratingová agentura Moody´s snížila investiční hodnocení developerské firmy na stupeň "B3" z původního "B2". Ke snížení došlo v závislosti na horších úvěrových ukazatelích z konce roku 2007 než agentura předpokládala.

Vienna Insurance Group
17/6 Rakouská pojišťovna získala souhlas od Evropské komise pro převzetí pojišťovací divize Erste Bank. Souhlas je podmíněný prodejem Bank Austria Creditanstalt Versicherung a rumunské společnosti Unita.

Zentiva
17/6 Finanční skupina PPF oficiálně oznámila zahájení dobrovolné nabídky převzetí akcií Zentiva za 950 Kč. Dle podmínek může navrhovatel výši nabídkové ceny v průběhu doby závaznosti změnit tak, aby byla pro adresáty výhodnější.
18/6 Majoritní vlastník Sanofi-Aventis reagoval na krok skupiny PPF záměrem učinit konkurenční nabídku na převzetí akcií Zentivy. Sanofi zvažuje nabídku za cenu 1 050 Kč, jejíž platnost by byla podmíněna získáním podílu ve výši alespoň 50 %. Vedení Zentivy doporučilo investorům nepřijímat žádná rozhodnutí.

Očekávané události
  • 26/6 ČNB - rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb
  • 26/6 VH Unipetrol

Spojené státy

Americké akciepokračovaly v sestupné tendenci. Index Dow Jonesoslabil o 3,7 %, technologický Nasdaqoslabil o 2 %. DJ se dostal od poloviny března poprvé opět pod hranici 12 000 bodů. Největší propad zaznamenaly akcie v závěru týdne, když se investoři obávali dalších problémů ve finančním sektoru, negativně byl vnímán opětovný růst ropy.

Čtěte více

 

Německo

Německé akcie nadále oslabovaly. Index DAX ztratil 2,8 % a sestupná tendence se na německém trhu drží již celý měsíc. Akcie oslabovaly ve 4 z 5 obchodních seancí. Největší pokles zaznamenal trh v pátek, když indexpřes úvodní růst nakonec oslabil o více jak 2 %.

Čtěte více.

 

Maďarsko

Maďarské akcie pokračovaly ve svém propadu. Index BUXoslabil o výrazných 6,8 %, když ztrácel ve všech obchodních seancích. Největší propad zaznamenal trh v pátek, když index oslabil o téměř 4 %. BUX tak od začátku roku oslabil již o více jak 20 % a prohloubil svoje letošní minimum.

Čtěte více.

 

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!
Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

17. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

Pražská burza navázala na pokles z minulého týdne a dále oslabovala. Index PX se po více jak pěti týdnech strávených nad hranicí 1600 bodů vrátil zpět pod tuto metu a celkově oslabil... celý článek

Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

10. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

Pražská burza zahájila červnové obchodování v červených číslech. Index PX klesl na 1 632,60 bodu, což znamená pokles o 3,11 %. Zařadil se tak po bok ostatních světových indexů, které... celý článek

Akcie: Praha zamířila dolů, Amerika padla

27. 5. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha zamířila dolů, Amerika padla

Pražská burza zkorigovala část zisků z minulého týdne. Index PX oslabil o 1,75 % na závěrečných 1671,30 bodu. Největší propad zaznamenal trh ve středu, když se na trhu projevil zhoršený... celý článek

Akcie: Praha konečně tam, kde byla v lednu

20. 5. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha konečně tam, kde byla v lednu

Pražská burza pokračovala v umazávání svých letošních ztrát. Index PX se dostal nad hranici 1700 bodů, nad kterou zavíral naposledy 8. 1. 2008. Ve všech seancích index pražské burzy... celý článek

Akcie: Praha zažila posváteční propad

13. 5. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha zažila posváteční propad

Pražská burza částečně zkorigovala svůj silný růst z minulého týdne. Index PX oslabil o 1,39 %. Páteční růstová rallye po dni volna z minulého týdne se nezopakovala, tentokrát po svátku... celý článek

Partners Financial Services