Největší boháči přestali věřit nemovitostem

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 25. 6. 2008 | 11 komentářů
Největší boháči přestali věřit nemovitostem
Roste počet lidí, jejichž majetek je větší než milion dolarů. Situace nejen na finančních trzích nutí milionáře k větší opatrnosti. Na oblibě tak získávají dluhopisy a hotovost.

Každý rok přibývá na světě lidí, kteří se mohou pyšnit, že se dostali do elitní skupiny těch, kteří se mohou nazývat dolarovými milionáři. Vstupenkou do tohoto klubu je majetek v celkové hodnotě milionu dolarů. Za loňský rok přibylo na světě 6 procent milionářů a celkový počet překonal 10 milionů osob. Počet ultrabohatých lidí s majetkem přes 30 milionů dolarů, se přehoupl přes 100 tisíc. Favority v růstu boháčů představuje Indie, Brazílie a Čína. To tvrdí studie World Wealth Report společností Capgemini a banky Merrill Lynch.

„Nůžky mezi bohatými a chudými se dál rozevírají,“ tvrdí Vladimír Jeřábek, náměstek generálního ředitele pro distribuční síť Komerční banky. „To se děje všude,“ dodává Petr Stuchlík, místopředseda představenstva poradenské firmy Fincentrum a dodává: „I chudším se ale daří lépe. Průměrná mzda, stejně jako medián neboli prostřední hodnota rostou. To že se bohatším daří ještě o něco lépe, je normální.“

Předpověď růstu majetku velmi bohatých osob 2005 -2012E


V Česku je dnes dolarových milionářůzhruba 17 tisíc. Za minulý rok se jejich počet zvýšil o 15 procent. Za tímto úspěchem stojí zázračné posilování koruny a dravé tempo české ekonomiky. Nicméně i na tuto skupinu obyvatel dopadá nejistá situace na finančních trzích.

Milionáři loni přestali věřit nemovitostem a raději se přikláněli k jistějším investicím. „Oblíbené byly depozitní produkty a cenné papíry s pevným výnosem,“ tvrdí Jiří Briford z Capgemini. Zatímco tito investoři utíkali od investic do nemovitostí (včetně nemovitostních fondů), peníze se převalily do hotovostní podoby či dluhopisů. „Na akciovém trhu se boháči stahují na domácí trhy, které znají,“ upřesňuje Briford chování sledovaného segmentu. České dolarové milionáře domů táhne hlavně měna. „Když akcie vynesou deset procent a měna zhodnotí o padesát, tak to významně ovlivňuje výnos,“ říká Petr Stuchlík.

Rozpad investic velmi bohatých investorů, 2005 až 2009 (předpověď)


Bohatá klientela je také zajímavá pro banky. „To potvrzuje i vstup bank jako Sal Oppenheim či HSBCna český trh, které se zaměřují na privátní klientelu,“ tvrdí Vladimír Jeřábek. Pro banky je movitá privátní klientela zajímavá, protože na ní vydělávají více než na menších klientech. S klientem banka získá také daleko větší množství peněz.

Počet bohatých lidí rostl nejrychleji v Asii. Evropa a Amerika se zase může pochlubit novým trendem, který jejich boháči nastolují. Investoři se pomalu začínají zajímat o netradiční typy investování. „Zájem je o investice do archivních vín. Ti bohatší kupují rovnou celé sklepy. Roste také zájem o investice do umění a drahých kamenů,“ říká Stuchlík.

Kolik může mít Česko dolarových milionářů příští rok? Jak se na tom bude podílet kurz dolaru a nakolik to bude zásluha jejich práce? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 6. 2008 17:01, Luboš

Pavle, když chceš užít peníze okamžitě a kašleš na investice, tak nikdy bohatý nebudeš. ......Můj známý koupil dům ve středu Ostravy a pronajal ho instituci, která mu platí za 1 rok 6 milionů Kč. Takže někteří lidé to umí, trochu jinak než Ty.......Jinak chlastej a užívej si dál. Tak jak spisovatel Hašek, který ve 39 letech zemřel na cirhosu.

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 6. 2008 7:04, Pavel

Hm, to je trochu nepochopení, já psal o tom, že ani nemovitosti nejsou jistotou. V podstatě jsou stejně jistou investicí jako akcie nebo sázení do sportky. Důkazem toho je ostatně i ten váš známý - to je štěstí a ne umění. Moji známí zase vyhráli jackpot ve sportce, a teď (jsouce bezdětní a už ne nejmladší) mají starosti, jak to vůbec smysluplně utratit, aby po jejich smrti nic nezbylo. To, že jediná jistota, jak neprodělat (ale i nevydělat, samozřejmě) je všechno utratit okamžitě, to je prostě fakt.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak slušně vydělat a zároveň pomoci chudým

23. 6. 2008 | Petr Čermák

Jak slušně vydělat a zároveň pomoci chudým

Mexico je země, kde je 45 milionů lidí chudých. S pomocí mikroúvěrů financovaných i z peněz českých investorů se podařilo skupině žen dostat z nejhoršího a nyní zaměstnávají i několik... celý článek

Jak prodat akcii z Prahy třeba ve Varšavě

19. 6. 2008 | Petr Čermák

Jak prodat akcii z Prahy třeba ve Varšavě

Cenné papíry lze koupit na jedné burze a prodat za jiné. Celou transakci ovšem prodraží poplatek za převod mezi zúčtovacími systémy jednotlivých burz. Vyplatí se proto jen u větších... celý článek

Čokoláda vzbuzuje vášně. Na jazyku i na trhu.

18. 6. 2008 | Petr Čermák

Čokoláda vzbuzuje vášně. Na jazyku i na trhu.

Producenti kakaa si mnou ruce. Cena hnědého prášku raketově roste stejně jako chuť na čokoládu v západních zemích či v Asii. Jenže uspokojit rostoucí poptávku je pro hlavní africké... celý článek

Objevují se spiklenecké teorie, proč akcie padají

10. 6. 2008 | Jan Pekař | 5 komentářů

Objevují se spiklenecké teorie, proč akcie padají

Páteční razantní propad amerických akcií přiměl některé obchodníky k spekulacím, že za pád mohou politici. Jiní ekonomové upozorňují spíše na obavy z vysoké inflace kombinované s ekonomickou... celý článek

Partners Financial Services