Válečné úspěchy táhnou trhy vzhůru

David Petráček | 7. 4. 2003
Válečné úspěchy táhnou trhy vzhůru
Na válečné úspěchy spojeneckých vojsk reagovaly akciové trhy růstem, i když byl optimismus investorů zkalen špatnými makroekonomickými zprávami.

Spojené státy

Wall Street v pondělí oslabila počtvrté v řadě. Hlavními důvody byly opět obavy z dlouhé války s Irákem a také horší než očekávaná makroekonomická data. Chicago PMI výrazně zaostal za očekáváním trhu, když se propadl na 48,4 z 54,9 v únoru, což představuje první pokles za posledních pět měsíců. Nejaktivněji se obchodovaly akcie Altria, která padala tažena obavami z bankrotu její divize Philip Morris USA (profil, názory). Ten uvedl, že není schopen zaplatit 12 mld. USD, aby se mohl odvolat proti pokutě ve výši 10 mld. USD, kterou jí udělil soud. Intel (profil, názory) reagoval poklesem na propad únorových tržeb za čipy o 3,3%. Sledovány byly také události okolo American Airlines, která se snaží s odbory uzavřít dohodu o mzdách, která by společnosti ušetřila 1,8 mld. USD a odvrátila nebezpečí bankrotu.

Americké akcie v úterý posílily, když se investoři příliš nepozastavovali nad nečekaně slabými makročísly (index Institutu řízení dodávek zaznamenal v březnu pokles na 46,2 procent z únorových 50,5 procent) a namísto toho se věnovali předpokladům, že válka v Iráku nabere lepší směr pro spojenecká vojska. Povzbuzující zprávy od American Airlines, kterým se podařilo jen těsně vyhnout úpadku, a dalších amerických korporací také přispěly k podpoře trhu. Tahounem růstu úterního obchodování byly akcie SBC Communications (profil, názory), Citigroup (profil, názory), Honeywell (profil, názory) a General Electric (profil, názory). Naopak pokles zaznamenaly akcie Altria Group, McDonald's (profil, názory) a Coca-Cola (profil, názory).

Americké akcie zaznamenaly ve středu výrazný růst, když se s postupem spojeneckých vojsk na Bagdád zvyšovaly i naděje investorů, že vítězství Spojených států ve válce s Irákem je na dosah. Investoři vyjádřili svůj optimismus ohledně současného vývoje válečné operace výrazným růstem napříč celým spektrem oborů. Pozadu zůstaly pouze zlato, těžba ropy a zbrojní průmysl. Seznamu posilujících titulů kralovaly akcie Intel (profil, názory), Microsoft (profil, názory), Altria Group a J.P. Morgan (profil, názory). V červených číslech zakončily obchodování akcie AT&T (profil, názory) a Johnson & Johnson (profil, názory).

Wall Street ve čtvrtek po celý den hledala směr a nakonec skončila mírně v mínusu. Pozitivní zprávy z irácké fronty byly zastíněny horšími makroekonomickými údaji i podnikovými zprávami. ISM index za sektor služeb se propadl na 47,9 z únorových 53,9. Počet nově nezaměstnaných dosáhl nejvyšší hodnoty za poslední rok (445 tisíc). Ve čtvrtek se nedařilo hlavně akciím telekomunikačních společností v reakci na zhoršení investičního doporučení. AT&T (profil, názory) a SBC Communications (profil, názory) propadly. Dell Computer (profil, názory) zpevnil poté co ponechal beze změny očekávání na první čtvrtletí 2003. Své předchozí ztráty mírně zkorigovaly akcie Altria Group.

Americké kapitálové trhy v pátek na začátku obchodování stoupaly. Důvodem růstu byly pozitivní zprávy o postupu spojeneckých vojsk v Iráku. Investoři tak ignorovali zprávy z trhu práce. V březnu přišla americká ekonomika o 108 tisíc pracovních míst, což je třikrát více, než se očekávalo. Pozitivní zpráva pro letecký sektor přišla z Kongresu, kde schválili částku ve výši tří miliard na pomoc skomírajícímu odvětví.

Evropa

Evropské akcie byly v pondělí taženy dolů akciemi pojišťoven a technologií. Výrazně opět propadaly akcie Munich Re, jelikož se investoři opět obávali, že společnost bude muset vydat nové akcie aby posílila svůj kapitál. Technologický sektor srazila zpráva, že prodeje čipů v únory poklesly o 3,3 procenta. Nedařilo se hlavně Philips Electronics (profil, názory), Infineon (profil, názory), STMicroelectronics (profil, názory) a ASML (profil, názory). Evropské akcie v úterý korigovaly své ztráty z předchozích dní. Nejvíce se dařilo akciím pojišťoven (Munich Re, Allianz), které právě během předchozího obchodování táhly trh dolů. Dařilo se i švýcarské farmaceutické společnosti Roche, která oznámila, že očekává dvouciferný růst tržeb. Naopak, nedařilo se výrobcům luxusního zboží jako je LVMH a Burberry.

Ve středu si evropské trhy připsaly vysoké přírůstky. Důvodem bylo stejně jako v USA přesvědčení, že válka v Zálivu brzy skončí. Podobně v Evropě rostly i ceny akcií aerolinek. Dobrá březnová čísla o prodeji evropských automobilů v USA poslala akcie automobilek nahoru. Evropské akciové indexy ve čtvrtek po celý den zpevňovaly. Nicméně smíšený vývoj na Wall Street jejich zisky zredukoval. Zprávy o rychlém postupu spojeneckých vojsk směrem k Bagdádu podpořily pozitivní náladu na trhu. Rostly akcie společností Ahold (profil, názory) a Beiersdorf. Naopak pokles zaznamenaly akcie AstraZeneca (profil, názory) a Orange (profil, názory). Evropské kapitálové trhy byly v pátek pozitivně ovlivněny zprávami z Iráku a vývojem v USA. V Evropě posilovaly akcie Bayer, který v USA vyhrál již druhou žalobu za používání problémového léku Baycol. Opět se dařilo akciím pojišťoven. Naopak ztrácely technologie (SAP, STMicroelectronics).

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Partners Financial Services