Jaro fondům nesvědčí

Jaro fondům nesvědčí
Původně jsem měl přichystánu variantu osvědčeného: "březen – do fondů vlezem". Ale zatímco nás počasí za kamna nezahnalo, z fondů mrazivá metelice překvapivě "vymetla" už stovky milionů korun. Že by je naši podílníci vybírali na placení daní?

Těžko, tolik zas nepotřebují a dovolené jsou daleko jako irácká válka. Tak proč prchají? Mráz tentokrát přichází z bondů… Z formálního hlediska patří letošní první kvartál stále ještě k nejlepším v historii – jen UNIS hlásí pěkných devět miliard, s AKATEM jistě přes deset miliard. To by byl i výhled na celoroční rekord, kdyby… Až při bližším pohledu vidíme hru čísel šálivou: z toho šest a čtvrt miliardy jsou totiž daňové prádelny našich dvou velkobank. Díru v plotě však stát ke konci roku údajně spraví, takže "ohřáté" penízky zase odplynou.

Nepříliš zbývá Skutečných peněz podílníků tedy do fondů UNIS za celé tři měsíce nepřišly ani tři miliardy. Nejdůležitější je navíc – jako vždy – trend (v mil. Kč) a ten březnový je přímo strašidelný (v milionech korun):
leden 1 245
únor 1 554
březen 16 !!!

Protrženou přehradu fondů peněžního trhu zachycoval ještě zpočátku měsíce poldr dluhopisových fondů, ale i ten přetekl. Za poslední březnový týden tak již odliv neudržely ani ISČS (profil, názory), ani IKS (profil, názory), ŽB-Trust (profil, názory) pak postihl přímo run. Povodeň způsobily bezpochyby výkyvy výkonnosti. A jak to bývá – informační zpoždění způsobilo i "rozložení", a tím pádem opoždění odkupů v čase…

ISČS IKS-KB ŽB-Trust
  Peněžní trh Dluhopisy Celkem Peněžní trh Dluhopisy Celkem Peněžní trh Dluhopisy Celkem
7. března -37,3 356,1 318,8 60 164 224 -7,5 28,6 21,1
14. března -65,7 319,7 254 27,5 79,7 107,2 -2,9 1,4 -1,5
21. března -155,8 244,3 88,5 30,3 85,1 115,4 -30 23,9 -6,1
28. března -203,2 128,3 -74,9 95,6 30,1 -65,5 -155,8 -85,9 -241,7

Jistě názornější je obrázek, který ukazuje vývoj celkových týdenních součtů. Jen sice shodou grafických okolností, ale zakončení žluté šipky je přímo zlověstné:

Kolísání nebo propad?

O příčinách propadu výkonnosti jsme již hovořili, v posledním březnovém týdnu se ale výnos obrátil správným směrem: Sporoinvest (profil, názory) si připsal 0,18 %, IKS-Peněžní trh (profil, názory) 0,11 %, jen ŽB-Sporokonto (profil, názory)ještě lízalo –0,1 % ránu. Jak dlouho bude působit informační zpoždění "dobrých zpráv", je otázka. Nejde jen o otužilost našich podílníků, ale i o jejich inteligenci – většina prchajících stejně "nestihla" největší ztrátě utéct. Jaké z toho mlčící většina vyvodí závěry, možná napoví i některá celkovější čísla, která dozajista nebudí žádné nadšení:

ISČS-Sporoinvest IKS-Peněžní trh ŽB-Sporokonto

Měsíční výkonnost

-0,16 % 0,16 % -0,18 %

Nejvyšší propad

-0,60 % -0,03 % -0,69 %

Tříměsíční výkonnost

0,04% 0,60% -0,19%

Půlroční výkonnost

0,53% 1,15%

0,27%

Když průšvih, tak v sérii

Neradostny truchlivy jsou ty fondů kraje, zejména když s korporáty kdekdo betla hraje. Infekce totiž pochopitelně neušetřila ani samotné dluhopisové fondy. Jejich výkonnost byla zasažena také citelně. I ti prozíravější podílníci byli připraveni na postupné snižování výkonnosti, ale pokles nikoho nepotěší. O oněch "obyčejných" ani nemluvě, pro ně to musela být rána z čistého nebe. Měsíční výkonnost sice příliš podílníků nesleduje, ale výkyv se projevuje i v ostatních horizontech. Měsíční výkonnost: ISČS-Sporobond (profil, názory) -0,86 % , IKS-Dluhopisový (profil, názory) -0,38 % , ŽB-Obligační (profil, názory) -1,14 % .

Duben, v plusu už budem Jak bylo řečeno, v posledním týdnu část ztrát fondy "odpracovaly": v případě dluhopisových fondů IKS-Dluhopisový  (profil, názory) +0,17 % a ISČS-Sporobond (profil, názory) dokonce +0,26 %. A v případě dluhopisových fondů přece jen každý musí s určitým kolísáním počítat. Nelze tedy vyloučit, že se určitá část investorů na fondy peněžního trhu a snad i na dluhopisové zanevře, protože je zklamaly (že jsou málo konzervativní). Je však pravděpodobnější, že se během dubna náš "fondbusiness" uklidní, masový exodus ustane a příliv – byť asi nižší než dosud – se obnoví.

Jak hodnotíte uplynulý měsíc ve fondovém byznysu vy? Myslíte, že exodus z fondů peněžního trhu ustane? Jakou výkonnost za rok 2003 fondy peněžního trhu vykáží?  A jakou fondy dluhopisové? Podělte se o své zkušenosti s ostatními investory a čtenáři!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-68
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 4. 2003 10:56

:-)) U ING máte velmi krátkou paměť. Podívjte se na vývoj kurzu. ING se znemožnilo absolutně (mluvím o peněžním trhu). Pochybuji, že by nějaký správce do portfolia míchal "brutální" věci. Podvod nelze vyloučit (AHOLD) a je věcí náhody, zda se podvod nějakého fondu dotkne nebo ne.

Zobrazit celé vlákno

+31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peněžní trh na rozcestí?

2. 4. 2003 | Petr Fejtek

Peněžní trh na rozcestí?

V pololetí loňského roku byly fondy peněžního trhu vlastně jedinou vyšlapanou cestou peněz do kolektivního investování. Popularita dluhopisových fondů byla oproti nim asi pětinová.... celý článek

Únor bílý – fondy sílí

11. 3. 2003 | Petr Fejtek

Únor bílý – fondy sílí

Oproti lednu se příliš nezměnilo, ačkoli příliv peněz přece jen poněkud ochabl. I vysavač České spořitelny, který diktuje tempo a vyluxoval od začátku roku již bezmála 4 miliardy korun,... celý článek

Peníze prchají z bank

20. 2. 2003 | Petr Fejtek

Peníze prchají z bank

Loni si domácnosti vyzvedly ze svých vkladů přes 50 miliard korun. Prosinec tento vývoj potvrdil "odchodem" 24 miliard korun. Celkem se loni objem termínovaných vkladů v "klasických"... celý článek

Lednové (d)efekty

6. 2. 2003 | Petr Fejtek

Lednové (d)efekty

Kdysi obvyklý růst akciových trhů na začátku roku (tzv. lednový efekt) se opět propadl hlouběji do říše báchorek. Musíme se však vyrovnávat i s dalšími roztodivnostmi: maďarská centrální... celý článek

Historické vítězství fondů

28. 1. 2003 | Petr Fejtek | 1 komentář

Historické vítězství fondů

Loni konečně statisíce lidí pochopilo: Vklady živoří na úbytě – ať žijí fondy! Bankovní statistiku ČNB máme zatím jen do konce listopadu, ale vypovídá jasně: domácnosti z bank vybírají... celý článek

Partners Financial Services