Korekce na akciích může být signálem pro nákup

Štěpán Hájek | rubrika: BrandInsight | 19. 10. 2018
Podle všeho se na akciích rýsuje zajímavá příležitost pro nákup. Akciové trhy minulý týden zachvátila panika a většina investorů vybrala své zisky, když se většina akciových indexů dostala blízko svých letošních maxim.
Korekce na akciích může být signálem pro nákup

Strach investorů z výnosnosti akcií při utahování měnové politiky a dluhopisových výnosech nad tři procenta nakonec trhy neustály a dostaly se pod výraznější vlnu výprodejů. Wall Street je však v očekávání další velmi úspěšné výsledkové sezony za třetí kvartál. Ta začala koncem minulého týdne a v následujících několika týdnech lze očekávat, že akciové trhy budou odrážet pozitivní výsledky podpořené daňovou reformou v USA, silným trhem práce a rychlejším tempem růstu domácí ekonomiky.

O autorovi

Autor článku Štěpán Hájek je analytik finančních trhů Bossa.

Skoro se zdá, jako by se investoři na výsledkovou sezonu připravovali nebo využili vhodné nervózní situace na trhu a stlačili ceny akcií na co nejnižší úrovně, aby mohli zpětně akcie nakoupit v očekávání, že výsledková sezona podpoří jejich růst. To se může klidně stát, poslední výsledková sezona překonala všechna očekávání, a společnosti dokonce upravily nahoru svá očekávání před výsledky, které nakonec dopadly ještě příznivěji. Efekt nižších korporátních daní by měl vyprchat až v prvním kvartále příštího roku, tudíž lze předpokládat, že před sebou akciové trhy mají pokračování nejdelšího býčího trhu v historii.

O tom, že by měl býčí trh pokračovat, hovoří i fakta, která jsou s posledním výprodejem spojená a neliší se od korekce v únoru. Katalyzátorem výprodejů na akciových trzích v únoru byl také růst amerických výnosů z dluhopisů, akcie se dokázaly poměrně rychle vzpamatovat a investoři zhmotnili pojem „buy the dip“, když vytlačili ceny akcií zpět na vyšší úrovně. Široké spektrum investorů je přesvědčeno, že se bude únorový scénář opakovat a korekce bude jen jednorázovou akcí. Trpělivost investorů by také měla být rozhodujícím faktorem, jelikož se u amerických akcií průměrný roční výnos pohybuje mezi 6 a 8 procenty, což by mělo investory přesvědčit k držení dosavadních pozic. V neposlední řadě nesmíme zapomenout na silný fundament většiny amerických společností, rychle rostoucí výnosy nedělají z dluhopisů, jejichž cena klesá, vhodnou alternativu.

Vývoj akciového indexu S&P 500 s dvousetdenním klouzavým průměrem, který několikrát sloužil jako podpora v růstu ceny

Zdroj: Metatrader, BossaFX

Výsledková sezona v USA

Nejnovější odhad zisků akciového indexu S&P 500 se zastavil na 19,2 procenta za třetí kvartál. Výnosy společností celého indexu by měly meziročně růst o 7,3%. Nejvýraznější nárůst se očekává v energetickém sektoru, a to především kvůli růstu ceny ropy. Zároveň zisky společností podpoří rostoucí poptávka po ropě, která by do konce roku měla přesáhnout 100 milionů barelů za den. Z daňové reformy by měly již tradičně vytěžit nejvíc finanční společnosti, jelikož banky mají vyšší daňové sazby, než ostatní společnosti. Právě v těchto sektorech lze očekávat největší meziroční nárůst zisků a také růst ceny akcií. Výsledková sezona bude trvat přibližně měsíc, přičemž svého pomyslného vrcholu dosáhne koncem října. Sledování výsledků bude bezesporu velmi zajímavé, a to především v kombinaci s aktuálním děním na trzích, které ovládla nervozita, kvůli rostoucím výnosům amerických dluhopisů, které se pravděpodobně udrží na zvýšených úrovních.

Peníze BrandInsight

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services