Znovuzrození dolaru

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 7. 5. 2018 | 1 komentář
V dubnu jsme zažili, co dávno ne: dolar začal posilovat. A aby to nebylo všechno, růst cen evropských akcií předčil americké trhy. Kde se ta překvapení berou?
Znovuzrození dolaru

Za nejsilnější vlivy se obecně považuje usmiřování Korejí a makroekonomické zprávy, které potvrzují zpomalení evropského hospodářského růstu. To předznamenává pokračující měnové stimulace.

Jednoduše řečeno, nuda rozhodně nebyla. A to nemluvíme o Facebooku, zlatu či ropě.

Evropa: růst číslům navzdory

Evropa se v dubnu nemohla chlubit optimistickými ukazateli. Průmysl obecně zpomalil, a to i v Německu, a inflace se ne a ne přiblížit dvouprocentnímu cíli, líně se povaluje kolem 1,4 procenta. Jen statistiky nezaměstnanosti, která se sune níž, potěšila. Dosáhla úrovně 8,5 procenta, což jsme v Evropě viděli naposledy v roce 2008. Celkově nepříliš optimistická data měla negativní vliv překvapivě ne na ceny akcií, ale na hodnotu eura. A oslabující euro s sebou stáhlo i korunu.

Kurz koruny k euru za poslední 3 roky

Zdroj: peníze.cz

Výhledově čekáme – spolu s Českou národní bankou – posilování koruny vůči euru.

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment  Management. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Aprílové veletoče

Za zmínku z dubnových událostí stojí určitě výprodej zlata. Jeho pravděpodobnou příčinou je posilování dolaru a vyšší důvěra investorů v akcie.

Hvězdný okamžik zažily akcie Facebooku. Po měsíci plném negativních zpráv a propadů jejich ceny se investoři uklidnili a během jediného dne cena akcie vzrostla jednorázově o neuvěřitelných devět procent.

A radostná zpráva pro české exportéry a investory do dolarových aktiv: dolar od svých únorových minim (20,13 koruny za dolar) posílil skoro o šest procent na 21,30 koruny za dolar. 

Kurz koruny k dolaru za poslední 3 roky

Zdroj: peníze.cz

Dluhopisy: Evropa proti Americe

Inflace hluboko pod cílovanou hodnotou nepustila výnosy dluhopisů v Evropě nahoru a tlačí centrální banky (ECB i ČNB) k oddalování dalších kroků k normalizaci sazeb, tedy k jejich zvýšení na normální úrovně dál od nuly. To krátkodobě pomohlo k růstu cen evropskách dluhopisů. V Česku nízká inflace vlila dluhopisovým investorům krátkodobě krev do žil, ale na smazání ztrát ze začátku roku to zatím nestačí.

Výnosy vybraných desetiletých státních dluhopisů za posledních pět let

V Americe je ale všechno jinak. Náhlé a prudké posílení dolaru podpořila „usmiřovací“ schůzka vrcholných představitelů Severní a Jižní Koreje a především nečekaně vysoká inflační čísla. Cenová hladina v USA roste o toužebná dvě procenta. To spustilo výprodej dluhopisů a posunulo výnosy amerických desetiletých státních dluhopisů už nad tři procenta.

Optikou finančních indexů

Trh

Duben

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

+1,0 %

-0,8 %

+11,1 %

S&P 500 (USA)

+0,3 %

-1,0 %

+11,1 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

+5,2 %

+0,9 %

-0,6 %

CECE EUR (střední Evropa)

+1,7 %

-3,4 %

+4,9 %

MSCI rozvíjející se trhy

-0,6 %

+0,5 %

+19,1 %

Index českých státních dluhopisů

+0,5 %

-0,4 %

-3,1 %

Ropa WTI

+5,6 %

+13,5 %

+39,0 %

FX CZK/EUR

-0,4 %

+0,0 %

+5,1 %

 

Víc než pětiprocentní dubnový růst cen evropských akcií stačil na smazání únorové a březnové korekce a posunul letošní výsledek evropských trhů do pozitivních hodnot. V záporných číslech jsou dál americké akcie či trhy střední a východní Evropy. Kladné číslo si za duben mohou připsat také konzervativní investoři, ale od počátku roku jsou dluhopisové trhy i nadále lehce v minusu. 

Vývoj některých finančních indexů za posledních pět let

Zaostávání akciových trhů v Americe v průběhu dubna je zřetelné i z grafu: evropské akcie míří jednoznačně výše, americké víceméně stagnují. Posunout výš se nepodařilo ani nerozvinutým akciovým trhům. Výhledově se ale dá počítat s lepšími výsledky, přes 80 procent amerických firem totiž hlásilo lepší výsledky oproti očekáváním.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Partners Financial Services