Lidová půjčka od Profireal? Úrok pouhých 50 %

Lidová půjčka od Profireal? Úrok pouhých 50 %
"Půjčíme vám rychle a bez ručitele," slibuje Profireal v už tolikrát omílaném sloganu. Co se ale nikde nedozvíte? Úrok 50 %? Spousta poplatků? Že avizovanou sumu v žádném případě nedostanete? Že splatíte jednu půjčku a automaticky dostanete další? Vyzkoušeli jsme za vás a požádali o zaměstnanecký úvěr.

Profireal, firma zabývající se poskytováním úvěrů, tají o sobě údaje, jak se dá. Naláká vás vylepenými plakáty nebo inzercí v tisku, nic konkrétního však neprozradí. Na webových stránkách www.profireal.cz ani na infolince nemáte žádnou šanci zjistit jakékoliv informace, které by vám napověděly, zda se vůbec o půjčku od Profirealu zajímat nebo ne.
Chcete-li znát podmínky jako například, kolik si skutečně můžete půjčit, výši úrokové sazby a RPSN, musíte pracovníkovi na zelené lince nadiktovat své osobní údaje (jméno, bydliště a telefon), a poté se vydat na schůzku s přiděleným poradcem. Bez setkání se nic nedozvíte.

Svého poradce sice dostanete podle místa bydliště, což ale v Praze může znamenat, že na cestě za ním strávíte i tři čtvrtě hodiny, protože jejich síť není hustá. Této skutečnosti jsou si sami vědomi, a tak vám při schůzce budou nabízet pracovní místo, k čemuž mají nachystané letáky.
Přivítá vás kancelář v přízemí panelového domu. Pokud jste náhodou zapomněli jméno nebo mobil na svého poradce, jako se stalo nám, jste ztraceni. Nikde nevisí ani sebemenší upozornění na Profireal. Zavoláte-li znova na infolinku, nebude se s vámi nikdo bavit dřív, než opět sdělíte tytéž údaje co minule. Ty prý podle pracovníků v systému nezůstávají.

Dostanete jen polovinu

Přišli jste si pro maximální částku, tedy pro 160 tisíc Kč? Poradce vás vyvede z omylu. Tato suma totiž neznamená, kolik peněz dostanete, ale kolik celkem za půjčku zaplatíte. Toužíte-li po 160 tisících Kč, dostanete necelých 95 tisíc Kč při splacení do 2 let. Pokud byste chtěli splácet o půl roku déle, půjčí vám Profireal něco přes 85 tisíc Kč. Úroková sazba 50 % ročně? I to je možné, půjčíte-li si na 3 roky. Strategie Profirealu je však následující: "Naší prioritou je uspokojovat potřeby klientů a být dostupnou lidovou půjčkou," dočtete se místo vysvětlení, co se skrývá pod pojmem lidová.

Poradce vám na schůzce předloží drobným písmem potištěnou stránku, která shrnuje všechny možnosti, kolik od Profireal dostanete peněz, kolik celkem zaplatíte, na jak dlouho a výši splátky. Výše úroků není u jednotlivých variant připsána, ale můžete si jí s lupou u oka přečíst v horní části tabulky. Pochopitelně roste s dobou splácení, tedy od 26 % při vyrovnání do 1 roku až po 50 % při půjčce na 3 roky. Tabulku samozřejmě s sebou nedostanete. Budete-li neodbytní, můžete si alespoň opsat příklady, které vás zajímají.

Příklad zaměstnanecké půjčky při čistém měsíčním platu 20 tisíc Kč, která bez ručitele nesmí přesáhnout 160 tisíc Kč
Doba splácení Částka, kterou zaplatíte celkem (v Kč) Částka, kterou dostanete (v Kč) Měsíční splátka (v Kč)
24 měsíců 158 016 94 810 6 584
30 měsíců 158 010 85 325 5 267
Zdroj dat: Profireal

O třetinu čistého méně

Hodnota úvěru závisí na výši splátky, kterou jste schopni měsíčně utáhnout. Profireal se řídí jednoduchým pravidlem, a sice že splátka nemůže přesáhnout třetinu čistého měsíčního příjmu. Například při 20 tisících čistého můžete splácet maximálně 6 600 Kč. Tuto částku a menší si vyhledáte v tabulce a hned je vám jasné, kolik dostanete a kolik celkem zaplatíte.

Po roce splácení u úvěrů se splatností do 2 let, respektive po 18 měsících u úvěrů se splatností 30 nebo 36 měsíců, dostanete automaticky úvěr nový. Že jste o něj neměli zájem? V tom případě jste si měli pořádně přečíst, jakou smlouvu podepisujete. Poradce by vás sám měl upozornit na to, že se jedná o takzvaný revolvingový spotřební úvěr. Pokud nestojíte o další půjčku od Profirealu, musíte před výše uvedenými termíny požádat o její zrušení. Jestliže jste tedy například při dvouleté půjčce měsíčně spláceli 6 584 Kč, za 12 měsíců vám Profireal poskytne nových 79 tisíc Kč (tedy 6 584 * 12). Můžete s nimi naložit, jak chcete. Třeba je i předčasně splatit. To vás ale celkem vyjde na 5 500 Kč, které zaplatíte navíc.

Za uzavření smlouvy vám Profireal naúčtuje 1 900 Kč, které vám strhne z půjčené částky. Úvěr se tak může ještě více prodražit. O výši RPSN se poradce ani jednou nezmínil, vždy jen poukazoval na měsíční splátku a sumu, kterou vám půjčí. Že byste odmítli nebo zapomněli měsíčně splácet? Souhlas s inkasem potvrzený vaší bankou, bez něhož smlouvu neuzavřete, vám to ztíží.

Vedení společnosti jsme kontaktovali a požádali o vyjádření. Odpovědi jsme se však nedočkali, protože nám přestali brát telefon a reagovat na e-maily.

Profireal je na českém trhu už 5 let a každý rok půjčí o 1 až 2 miliardy Kč více. Znamená to, že se necháváme čím dál více okrádat? Vzali byste si úvěr od společnosti Profireal? Nebo raději zajdete do banky? Co si myslíte o podobných institucích, které si zahrávají s lidskou důvěřivostí? Sdělte nám

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 162 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 9. 2007 15:53

Je to jednoduché. Lidé by si samozřejmě rádi půjčili v bance za nízký úrok ale sebemenší škraloup, opožděná splátka a podobně a úvěr v bance nedostanete. takže kam takový člověk má jít? Znáte jinou firmu která půjčí skoro každému kdo má příjem a nenahlíží do nesmyslných bankovních registrů??? Všechny takové firmy jako je třeba cetelem jsou taky o ničem, jsou nebankovní a přitom nahlíží do registru. Bohužel lepší možnost na trhu u nás není coš je smutné.

+93
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 12. 2007 19:28, mam

dejme hromadou žalobu přes sos a klidně aš do straušburku ven snima

-32
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (162 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

... a pak věřte bankéřům!

15. 9. 2005 | Dana Chytilová

...  a pak věřte bankéřům!

Včera jsme se věnovali rozporu mezi inzerovanou a výslednou úrokovou sazbou u úvěrů. Dnes si ukážeme, že není radno věřit první informaci. Poradce na pobočce by vám nepůjčil? Tisková... celý článek

Do banky pro úvěr? Jedině s detektivem

14. 9. 2005 | Dana Chytilová

Do banky pro úvěr? Jedině s detektivem

Jak zjistit, zda vám banka půjčí peníze? Pokud poradce nebude znát číslo vašich bot a co jste měli k večeři, nic vám neřekne. Navíc si pracovníci v rámci jedné banky často protiřečí.... celý článek

Půjčku půjčkou nesplácejte

27. 7. 2005 | Dana Chytilová

Půjčku půjčkou nesplácejte

Nedostatek peněz na splácení svých úvěrů řeší stále více lidí dalším zadlužením. Většina z nich je přesvědčena, že se jejich situace zlepší, když peníze z nové půjčky použijí na splácení... celý článek

Nový registr ochrání věřitele i dlužníky

23. 6. 2005 | Jiří Šedivý

Nový registr ochrání věřitele i dlužníky

Neplatiči v ČR to budou mít opět o něco složitější. Po vzoru bankovních sestřenic spouštějí registr neplatičů i úvěrové a leasingové společnosti. Jde spíše o ochranu před riziky společností,... celý článek

McPartland: Nespojujte Provident Financial s lichvou!

6. 10. 2004 | Simona Ely Plischke | 6 komentářů

McPartland: Nespojujte Provident Financial s lichvou!

"Náš produkt zvyšuje životní standard našich klientů, poskytujeme své služby v úplném souladu se zákony, máme jeden z nejvyšších koeficientů spokojenosti ve finančním odvětví," to jsou... celý článek

Partners Financial Services