Finanční rezerva do 10 000 Kč nestačí. Nad 200 000 Kč má naspořeno jen 10 % Čechů

PR článek | rubrika: PR Článek | 4. 6. 2018 | 1 komentář
Máte naspořeno pár desítek tisíc korun jako železnou rezervu pro případ nouze? Pak vás nejspíš zklameme, ale je to málo. Na nečekané výdaje by domácnost měla mít výši minimálně tří platů, a ani to vám nemusí při poruše automobilu či ztrátě zaměstnání pomoci.
Finanční rezerva do 10 000 Kč nestačí. Nad 200 000 Kč má naspořeno jen 10 % Čechů

O nezbytnosti finanční rezervy jste jistě už slyšeli. Raiffeisen stavební spořitelna se ale rozhodla zjistit, jak se Češi k úsporám staví. Spotřebitelům položila otázku: „Jak velkou finanční rezervu máte vytvořenou pro nenadálé situace?“

Odpovědi bohužel nejsou nijak uspokojující. Téměř 40 % respondentů má našetřeno na zlé časy do 10 000 Kč. Necelých 20 % pak disponuje rezervou ve výši 20 000 Kč až 50 0000 Kč a více než 200 000 Kč má zhruba 10 % Čechů.

Jen pár tisíc korun nestačí. Jakmile se rozbije pračka a je potřeba koupit novou, jste ihned s rezervou na nule. Pokud ztratíte zaměstnání a nenajdete rychle nové pracovní místo, pak vám rezerva do 10 000 Kč nemusí stačit ani na překlenutí jednoho měsíce. V takových případech nezbývá nic jiného než zvolit výhodný úvěr.

Jak a kde tvořit finanční rezervu, aby vás nenadálý větší výdaj nevykolejil?

Finanční rezerva má být ve výši 12 měsíčních výdajů nebo 6 měsíčních příjmů, minimálně by měla dosahovat alespoň 3 příjmů. Rozhodně si nemusíte teď hned ukrojit z rodinného rozpočtu většinu peněz a pak po zbytek měsíce škudlit. Naučte se spořit pravidelně každý měsíc tolik, kolik zvládnete, alespoň však 10 % z příjmů.

Rezerva musí být likvidní. Dnes se vám rozbije auto a ještě dnes musíte mít k dispozici peníze na jeho opravu. Zapomeňte tak na stavební spoření a termínované vklady. Peníze si ukládejte:

  • na běžném účtu,
  • doma do prasátka,
  • na spořicím účtu.

Z výše tří zmíněných tipů, je nejlepší spořicí účet. I na něm sice peníze ztrácejí kvůli nízkým úrokům a inflaci na hodnotě, ale oproti běžnému účtu a porcelánovému prasátku vám přinese alespoň nějaké malé zhodnocení.

Co dělat, když úspory chybí a výdaje se kupí?

Řadíte-li se mezi Čechy, kteří s finanční rezervou nemají problém a naopak mají našetřeno mnohem více než je potřeba, uložte své peníze i na výnosnější spořicí produkty. Pokud ale naopak s úsporami máte velký problém a finanční rezervou vůbec nedisponujete, pak vás nejspíš první velký výdaj nemile překvapí. Řešením pro vás bude jedině půjčka.

Rozhodně ale zapomeňte na úvěry od pofiderních firem a raději jako první oslovte vaší banku. Je-li vaší domovskou bankou Česká spořitelna, zajděte si pro levnou půjčku právě tam. Jestliže vás v bance odmítnou, je na čase sepoohlédnout u konkurence, a to:

  • u jiných bankovních domů,
  • v nebankovních společnostech, které jsou férovými poskytovateli a mají platnou licenci k poskytování úvěrů od ČNB.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Česká spořitelna změní úroky na spořicím účtu. Většině lidí klesnou

17. 5. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Česká spořitelna změní úroky na spořicím účtu. Většině lidí klesnou

Česká spořitelna změní od 1. června způsob úročení na svém spořicím účtu. Většině klientů zároveň sníží úrokové sazby – reaguje tím na vývoj na trhu a kroky konkurenčních bank.

Ve Sberbank zůstávají miliony korun. Termín pro výplatu se naposledy prodloužil

15. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Ve Sberbank zůstávají miliony korun. Termín pro výplatu se naposledy prodloužil

Své vklady ze zkrachovalé banky Sberbank CZ zatím získalo asi devět z celkem 15 tisíc věřitelů, a to v celkové výši 52,9 miliardy korun. Stále ale ještě zbývá vyplatit přes 1,9 miliardy... celý článek

Sdílené bankomaty začnou fungovat i pro vklady. Už brzy

14. 5. 2024 | Olga Skalková

Sdílené bankomaty začnou fungovat i pro vklady. Už brzy

V projektu sdílené sítě bankomatů brzy přibude přelomová novinka. Komerční banka, Moneta, Air Bank a UniCredit nabídnou svým klientům službu sdílených vkladů. Znamená to více možností,... celý článek

„Tady to máš zpátky, lakoto.“ Zprávy pro příjemce baví klienty i bankéře

10. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

„Tady to máš zpátky, lakoto.“ Zprávy pro příjemce baví klienty i bankéře

Popisné, oficiální, vtipné, ale i nemravné a urážlivé. Češi si zprávy pro příjemce při odesílání plateb oblíbili, potvrzují banky. Někdy ale může mít taková osobní zpráva v internetovém... celý článek

Okamžité platby v eurech spouští už třetí banka. Transakci nabízí zdarma

7. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Okamžité platby v eurech spouští už třetí banka. Transakci nabízí zdarma

Fio banka se jako třetí banka na českém trhu zapojuje do systému okamžitých plateb v eurech. Jejich odesílání i přijímání je zdarma, s výjimkou odchozí platby do zemí mimo Evropskou... celý článek

Partners Financial Services