Chybně zadaná platba. Kdo vám vrátí peníze zaslané na špatný účet?

Devět nebo deset číslic a někdy ještě předčíslí. Při zadání odchozí platby se člověk sekne raz dva. Co dělat a na koho se obrátit, pokud se chyba stane vám? Peníze.cz přináší pár dobrých rad.
Chybně zadaná platba. Kdo vám vrátí peníze zaslané na špatný účet?

Čísla účtů banky negenerují náhodně, vycházet musí z pravidel stanovených Českou národní bankou. Klíč k sestavení čísla bankovního účtu je poměrně složitý, zjednodušeně lze postup popsat následovně: každé číslici se přiřadí určitá váha a součet těchto vah pak musí být beze zbytku dělitelný jedenácti.

Pokud se tedy při zadávání platby spletete, napíšete o číslici míň, víc nebo zpřeházíte pořadí, existuje velká pravděpodobnost, že zadané číslo nebude pravidlům centrální banky vyhovovat. Platba neprojde automatickou kontrolou a nepůjde ji odeslat. Podobný scénář nastane, jestliže se trefíte do formálně správné varianty číslic, ovšem pro neexistující účet. V tom případě platba z účtu odejde, během dvou až tří pracovních dnů se ale vrátí zpět.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Storno transakce?

I když pravděpodobnost není zrovna velká, může mít samozřejmě štěstí a trefit kombinaci číslic k existujícímu bankovnímu kontu. Ideální varianta nastane, pokud se omylu dopustíte u platby splatné druhý nebo některý z následujících dnů a všimnete si. Transakci jednoduše zrušíte v internetovém bankovnictví. Pokud má platba odejít v den zadání, sami storno nestihnete. Když si ale chybu včas uvědomíte, můžete zkusit co nejrychleji kontaktovat svou banku. Musíte to ovšem stihnout ještě předtím, než banka platbu vyexportuje, a šance na úspěch není nijak velká.

Kontaktovat banku s prosbou o zrušení platby má smysl, pokud jde o zahraniční transakci. Vypořádání takové platby trvá delší dobu, takže má banka víc času na její blokaci. Pokud navíc stihnete transakci zrušit dřív, než banka peníze odešle do ciziny, bývá storno zdarma. Peníze poslané do zahraničí ale můžete získat zpět i potom, co odejdou do cizí banky. Samozřejmě jen za předpokladu, že je banka příjemce ještě nepřipsala na jeho účet. Za storno platby v této fázi si ale banka naúčtuje poplatek – dělat může až 500 korun, z vlastní kapsy budete muset hradit také poplatky zahraniční banky.

Ta hlava!

Bez karty

Stačí chvíle nepozornosti a peněženka je pryč. Když se navíc dostane do rukou nenechavce, namísto vracení dokladů se nejspíš vydá do obchodu s vaší platební kartou. Poradíme, jak při ztrátě karty nebo platební nálepky postupovat.

Ztráta nebo krádež platební karty či nálepky. Co dělat?

Pomůže banka

Ani v momentě, kdy peníze doputují na cizí účet, nemusí být nenávratně ztracené. Získat je zpátky ovšem bude vyžadovat trochu úsilí a času. V závislosti na tom, jak moc bude spolupracovat protistrana. Ze všeho nejdřív se každopádně obraťte na svoji banku a požádejte o pomoc s řešením vzniklé situace. Pro tyto případy mají banky na svých webech vyvěšené formuláře označené jako Žádost o vrácení neoprávněně přijatých finančních prostředků. Případně můžete rovnou zajít na pobočku banky. „Pokud klient udělá chybu a zašle peníze na chybný účet, banka sice nemůže garantovat vrácení peněz, klientům se ale snažíme maximálně pomoci. Pokud jde o účet vedený u České spořitelny, kontaktujeme přímo příjemce platby a vyzveme ho k vrácení prostředků, které mu nenáleží. Jestliže má příjemce účet u jiné banky, požádáme banku, aby příjemce kontaktovala,“ vysvětluje tiskový mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Poslední možnost? Soud

Na banku byste se měli obrátit, i pokud do čtyř týdnů od podání žádosti platba nedorazí. Tentokrát ovšem nebudete žádat příjemce o vrácení peněz, nýbrž jeho banku o poskytnutí identifikačních údajů. Žádost lze opět vyplnit u vlastní banky, která ji pak předá dál. Banka protistrany musí vaší žádosti vyhovět. „Pokud příjemce finanční prostředky nepošle zpět, má náš klient nárok požádat o sdělení kontaktních údajů neoprávněného příjemce platby. Na základě této žádosti mu v souladu s platnou legislativou předáme kontakt na příjemce, konkrétně jméno a příjmení, datum narození a adresu trvalého bydliště. U právnické osoby název, IČ a sídlo,“ vypočítává Filip Hrubý z České spořitelny. Poskytnutí kontaktních údajů ovšem nebývá zadarmo. „Služba poskytnutí součinnosti je zpoplatněna částkou 302,50 koruny včetně DPH,“ dodává Hrubý.

Na základě takto poskytnutých údajů lze následně příjemce platby kontaktovat napřímo. Pokud ani to nepomůže, nezbývá než právní cesta. „Pokud majitel účtu nereaguje na výzvy k navrácení platby, musí se odesílatel obrátit na soud. V takovém případě totiž půjde o bezdůvodné obohacení,“ vysvětluje tisková mluvčí Air Bank Jana Karasová.

Propojeno!

Platili jste, spletli se a banka nepomohla? Zkuste lepší služby jinde. Banku dnes změníte prostřednictvím jediného formuláře. Poradíme, jak na to.

Bance dáte sbohem rychleji. Poradíme, jak na to.

Cizí platba na vašem účtu

V praxi se samozřejmě můžete ocitnout na druhé straně – cizí platba přistane na účtu vám. Ačkoli se pár tisícovek navíc hodí, peníze raději neutrácejte. Jak už bylo řečeno, dost možná by vám během několika týdnů přistálo ve schránce obvinění z bezdůvodného obohacení. Oficiální postup správného vrácení chybně odeslané částky majiteli ale neexistuje. Peníze jednoduše pošlete zpět. Většinou neprohloupíte, ani když o chybné transakci vyrozumíte svoji banku. „Pro klienta bude nejpohodlnější, když svou banku o této platbě informuje. Banka se odesílatele zeptá, zda šlo o omyl a následně pomůže platbu vrátit,“ radí Jana Karasová. Podobný postup doporučuje i Česká spořitelna. „Nejjednodušší je platbu obratem vrátit na stejné číslo účtu, ze kterého přišla. Případně je možné se obrátit s dotazem na svou banku, která může vrácení peněz zprostředkovat.“

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+77
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 5. 2018 19:08, kodiak medvěd

Kriste pane tohle vyprodukovala vaše vlastní hlava?

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 5. 2018 16:41, kp

Proč proboha nemá každý účet ještě i písmenný název? Jakýkoliv. Třeba Maruška. To je úplně jedno. Odesilatel by měl povinnost mimo čísla, zadat i ten písmenný název. Odesílající banka by pak měla za povinnost si zkontrolovat, zda protiúčet adresáta daný číslem, disponuje i oním zpravidla snadno zapamatovatelným písmenným názvem, který by vůbec nemusel souviset s jeho vlastníkem, ani s účelem, ke kterému byl účet prapůvodně založen. Pouze v případě, že by oba údaje souhlasily, by došlo bezodkladně k odeslání peněz. A ty písmenné názvy by mohly být i docela krátké. Vždyť u jediné banky, by mohlo mít stejný i několik účtů, a ničemu by to nevadilo. Jen by to zajistilo, že ten číselný údaj, který odesilatel zadal, a který se obtížně pamatuje, a velmi reálnou je u něj možnost chyby, nebo záměny, je doopravdy ten, který měl na mysli.
Některá čísla účtů, ve kterých se některé obtížněji rozlišitelné číslice, jako nuly a osmičky, opakuji i pětkrát za sebou, to je pro ty, kteří hůře vidí opravdový oříšek. Je s nimi spojeno nejedno nebezpečí ztráty peněz.

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services