Petrof aneb piáno z hospody

Petrof aneb piáno z hospody
Ti hudebnější z nás mají značku Petrof přímo vtisknutou do očí, neboť ji měli prakticky stále před sebou. Ti méně nadaní si ale i tak Petrof pamatují, protože pianino této značky bývalo v každé škole. Jiné piáno nebylo v dobách "budování socialismu" téměř ani možno koupit. Pokud by to ve vás vyvolávalo dojem, že jde o nějaké laciné kousky, jste na omylu. Petrof patřil a stále patří ke světové špičce. Proč tomu tak je? Jak firma vznikla, jaké důležité události provázely její existenci a jak se vyrovnávala s problémy?

Zakladatel dynastie Petrofů, Antonín, se měl stát truhlářem. Takové bylo povolání jeho otce i děda. Truhlářem se také stal, k výrobě hudebních nástrojů jej pak přivedla náhoda. Jednou si šel k zákazníkovi prohlédnout pár kusů starého nábytku, které měl opravit, a zaujala ho novinka: klavír. Zvědavě se vyptával na spoustu aspektů týkající se té zajímavé věci, nadšený majitel také rád něco povykládal. A tak vznikl zájem Antonína Petrofa o hudební nástroje a především klavíry.

Lákavé na nich také bylo obchodní hledisko. V českých zemích tou dobou neexistoval žádný výrobce, a piána se musela dovážet z Vídně, ovšem s velkými obtížemi. V polovině 19. století totiž ještě nefungovala železniční doprava a vézt obrovské křídlo na koňském povoze určitě nebylo jednoduché. Zároveň to samozřejmě bylo drahé.
Shodou okolností měl Petrofův strýc, Josef Heitzman, ve Vídni dílnu na stavbu klavírů. Antonín Petrof, který byl v té době už vyučeným truhlářem, přemluvil tedy rodiče, aby jej pustili za strýcem do Vídně. Zde se pak celkem sedm let učil stavět piána. Prvních pět let v dílně svého strýce.

Kde se vzala značka Petrof
Samozřejmě vás napadne, že Petrof nese název podle svého zakladatele. Máte pravdu, jméno Petrof, původně prý snad Pietroff, pochází z Ruska, odkud přišel některý z předků rodiny v 18. století. Můžete se ale také setkat s tvrzením, že jméno Petrof je pozpátku fortep neboli fortepiano. Pravda také může být někde uprostřed, zakladatel rodu si změnil jméno Pietroff na Petrof i díky oné důmyslné hříčce s písmenky.
Výuční proces to nebyl jednoduchý, v té době již ve výrobě hudebních nástrojů panovala dělba práce. Každý byl tedy specializovaný na některou část piána, pokud ale chtěl Antonín Petrof po svém návratu vyrábět kompletní nástroje, musel se naučit celý výrobní proces až do posledních detailů. Když jej strýc uznal za "dovedného, zručného a na slovo vzatého stavitele a ladiče pian", odešel od něj a ještě dva roky působil u dalších vídeňských stavitelů pian. O tom, jak moc se toho naučil, svědčí i to, že před svým návratem do Hradce Králové musel odmítnout několik výhodných nabídek na vedoucí pozice v řadě vídeňských dílen.


První český klavír

Po návratu začal v dílně svého otce stavět první piáno značky Petrof. Stejně jako dnes i tehdy šlo o několikaměsíční práci, první výrobek nese rok výroby 1864. Jeho šťastným majitelem se prý stal člen obecní rady a místní řezník Josef Petříček. Úspěch samozřejmě Antonína Petrofa povzbudil k další výrobě, a tak v dalším roce se svými pomocníky vyrobil a prodal čtyři klavíry. Během několika let mu byla otcova dílna malá, zakoupil tedy nedaleký hostinec a v něm vybudoval novou, větší.
Antonín Petrof byl také příznivcem moderních technologií. Jeho závod se stal prvním, který v Hradci používal k pohonu strojů páru. Zmodernizoval i konstrukci klavíru, když se stal prvním Rakousko-uherským výrobcem, který používal odlévané železné rezonanční desky.

Brzy již roční produkce dosáhla stovek kusů. Petrof také převzal řadu českých i vídeňských výrobců, včetně dílny svého strýce, kde se kdysi vyučil. Třicetitisící kus byl vyroben před začátkem první světové války a dostal jej František Ferdinand d'Este. (Bohužel pro něj to bylo měsíc před sarajevským atentátem, takže si jej moc neužil.)

Samotná válka s sebou přinesla omezení výroby a propouštění dělníků. V roce 1915 navíc umřeli Antonín Petrof i jeho žena, která byla prokuristkou firmy. Do vedení tak nastoupila další generace rodiny, která úspěšně překonala válečné problémy a brzy začala zase prosperovat. Počátkem 20. let získala další trhy a piána Petrof se začala vyvážet do Jižní Ameriky, Afriky či Austrálie. Na konci 20. let zaměstnávala továrna téměř 400 dělníků a vyráběla každoročně přes 2 000 pián. Řada "zlepšováků" v konstrukci klavíru navíc přinesla továrně mnoho medailí ze světových výstav.


Válečný konec

Velkou ránu rozvoji firmy zasadila II. světová válka. Továrna musela přejít na válečnou výrobu, a místo klavírů tak vyráběla bedny pro dělostřelecké granáty. Po únoru 1948 pak byla rodina Petrofů zbavena vlastnických práv a továrna přešla pod národní správu. Obdobně jako u jiných znárodněných továren, jejichž produkce mířila na vývoz, si komunisté byli i tady vědomi hodnoty zavedené značka, a tak Petrof existoval i nadále.

Samotné závody se staly součástí koncernu Československé hudební nástroje, kam kromě Petrofu patřilo ještě například Amati Kraslice, výrobce dechových a bicích nástrojů, Varhany Krnov či Cremona vyrábějící kytary, housle a jiné strunné nástroje. Co je nutno přiznat komunistům ke cti, že nadále pokračoval vývoj a továrna Petrof si uchovala své kvality spočívající především v kvalifikované pracovní síle.


Nesnadný druhý začátek

Piano, pianino, křídlo či klavír
Také máte v těchto slovech zmatek? Slova piano, křídlo nebo klavír jsou názvem pro jeden a ten samý hudební nástroj, pianino pak označuje jeho "skladnější", stojatou variantu. Piano, klavír, někdy také fortepiano nebo pianoforte je strunný hudební nástroj, kde zvuk vzniká údery dřevěných kladívek do ocelových strun. Kladívka uvádí do pohybu údery hráče do klaviatury. Ta má dnes většinou 88 kláves, dříve se vyráběly klavíry s 85 klávesami, existují ale i speciální koncertní klavíry s větším počtem kláves. Struny, které vytváří zvuk, jsou v piánu umístěny vodorovně, což má za následek velké rozměry nástroje (existují křídla dlouhá i 3 metry). Řešení problémů s prostorem u piana je pianino, což je v podstatě klavír nastojato - struny jsou v něm umístěny svisle. Díky tomu je mnohem menší a nezabere tolik prostoru. Kvalitní piána či pianina jsou velmi nákladná záležitost, ceny nových začínají na mnoha desítkách (či spíše stovce) tisíc korun a mohou si vyšplhat až do miliónů korun.
Rodina Petrofů žila celou dobu v Hradci Králové blízko bývalé rodinné továrny. Když přišla sametová revoluce, začali se její členové se zajímat o možnost znovupřevzetí továrny. Už v roce 1990 se do továrny vrátili představitelé rodiny, když se Jan Petrof, pravnuk zakladatele továrny, stal obchodním ředitelem. Osm dlouhých let jezdil do Prahy na ministerstva, předkládal privatizační návrhy, až konečně došlo ke shodě.

Koncepce restituce byla z obchodního pohledu značně vražedná. Ministerstvo ocenilo restituční nárok Petrofů na 4 % továrny a zbytek si museli Petrofové za 250 miliónů koupit. Kde vzít peníze? Jak jinak než v bance. Celkové úvěrové zatížení tak dosáhlo hned na začátku stovek miliónů korun. S tím se nežije snadno, zvlášť když vám na záda dýchá asijská konkurence, která sice zdaleka nedosahuje vašich kvalit, ale je levná. Noví majitelé tedy neměli na růžích ustláno a celá továrna směřovala do velkých problémů.

V okamžiku nejtěžší krize, v roce 2004, se domluvili na předání majority ve firmě člence páté generace rodiny Zuzaně Ceralové-Petrofové. Tou dobou už hrozila stávková pohotovost zaměstnanců, kteří nedostávali výplaty, neboť banky zablokovaly firmě účet. Nová jednatelka začala jednat s bankami a pod podmínkou razantní restrukturalizace továrny získala od bank druhou šanci. Postupně zavřela a prodala čtyři z pěti závodů a výrobu soustředila na jedno místo. Musela také propustit část zaměstnanců. Zatím to vypadá, že restrukturalizace byla úspěšná. Současná produkce dosahuje kolem tisícovky křídel a desítky tisíc pianin, což dělá z Petrofu největšího výrobce klavírů v Evropě. Absolutní většina produkce jde na vývoz do 80 zemí světa a celkový obrat továrny se pohybuje kolem 700 miliónů Kč ročně.

Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží
Na dluh žije čím dál tím víc českých domácností. Úvěry nepochybně mají svoje klady, dovolují nám pořídit si zboží či služby, na které je naše peněženka krátká. Pokud ale jejich kouzlu bezhlavě podlehneme, mohou nás zavést až na samé finanční dno. Následující série článků vám poradí, jak proplout úvěrovým mořem bez úhony a co dělat v případě, pokud už se snad vaše finanční loď potápí. Spoustu užitečných článků, rad a informací týkajících se úvěrových produktů a zadluženosti naleznete v našem novém seriálu Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží.

Máte doma piano Petrof? Věděli jste o novodobých problémech podniku? Co si myslíte o budoucnosti značky Petrof? 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Becherovka: likér z lékárny

7. 9. 2006 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Becherovka: likér z lékárny

Tradiční český likér vznikl jako výsledek experimentů anglického lékaře Frobriga a karlovarského lékárníka Josefa Vituse Bechera. Jak už lékárníkovo jméno napovídá, výsledkem jejich... celý článek

Černý burzovní rok 1873 aneb spekulace až na dno

25. 8. 2006 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Černý burzovní rok 1873 aneb spekulace až na dno

Rok 1873 začal pro burzovní spekulanty velmi příznivě. Burzy v USA, Německu, Rakousku ale třeba i v Praze utěšeně rostly. Už květnový pád vídeňské burzy ale signalizoval, že ne vše... celý článek

Sellier & Bellot aneb dva Francouzi v kapslovně

26. 7. 2006 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Sellier & Bellot aneb dva Francouzi v kapslovně

Byť zní Sellier a Bellot jako název cizí firmy, jde o společnost českou, s více než 180 letou tradicí ve výrobě střeliva. Za svůj cize znějící název vděčí dvěma Francouzům, kteří stáli... celý článek

Mattoni: minerálka od Itala

7. 7. 2006 | Petr Vykoukal | 8 komentářů

Mattoni: minerálka od Itala

To, co dnes známe jako Mattonku, pili obyvatelé Karlových Varů již ve středověku. Aby se ale stala minerálkou číslo jedna, musel přijít Němec italského původu Heinrich Mattoni. A o... celý článek

ČKD: pýcha a pád největšího výrobce tramvají na světě

26. 5. 2006 | Petr Vykoukal | 1 komentář

ČKD: pýcha a pád největšího výrobce tramvají na světě

Českomoravská-Kolben-Daněk, známá pod zkratkou ČKD, vznikla v roce 1927 z původních pěti strojírenských a elektrotechnických firem. Jména zakladatelů firmy Emila Kolbena a Čeňka Daňka... celý článek

Partners Financial Services