Proč stát vyhodí oknem padesát miliard

Petr Sklenář | rubrika: Sloupek | 6. 12. 2007 | 26 komentářů
Proč stát vyhodí oknem padesát miliard
Když čeští politici mluví o státním dluhu, často předstírají, že vlastně o žádný problém nejde. Přece se z něj platí jen úroky, tvrdí někteří z nich. Jenže na nich stát nejspíš zaplatí už příští rok 50 miliard korun. Za tyto peníze by se dala postavit skoro celá dálnice D47.

Ministerstvo financí čtyřikrát do roka oznamuje, o kolik vzrostl státní dluh za poslední čtvrtletí. Média se většinou zaměří na statistiku, jaká je výše státního dluhu na obyvatele. Méně se ale hovoří o tom, kolik nás stojí nezodpovědná fiskální politika české vlády. Letos stát na úrocích zaplatí téměř 38 miliard korun. A bude hůř.

Vládní dluh roste posledních sedm let přibližně konstantním tempem 100 miliard korun ročně. Proto se od roku 2000 více než ztrojnásobil. Dnes činí 900 miliard korun. Hlavním zdrojem růstu dluhu je nepřetržité deficitní hospodaření státního rozpočtu. Za schodkem stojí známá trojice - štědrý sociální stát, odkládání nezbytných reforem především ve zdravotnictví a neefektivní státní správa. Jinými slovy řečeno zdrojem deficitu je politický populismus, který se zaměřuje na jediný cíl - pokud možno nenaštvat voliče.

Nezodpovědné politice v minulosti pomáhalo i to, že dluh byl relativně malý, úroky nízké a investice, jako například do dopravní infrastruktury, se platily z prodeje státního majetku. Ovšem časy se změnily. Privatizační pramen téměř vyschl a státní dluh začíná tížit čím dál víc.

Velmi dynamické zvyšování státního dluhu v kombinaci s posledním růstem úrokových sazeb vede k rychlému růstu úroků, které musí stát každý rok za vypůjčené peníze zaplatit. V roce 2001 stát zchudl na úrocích "jen" o 17 miliard korun. Letos to bude už 38 miliard. Příští rok se tato suma pravděpodobně přiblíží hranici 50 miliard. Tato částka by přitom byla stejně velká jako 70 procent rozpočtového deficitu, s nímž vláda počítá na příští rok.

Co by se dalo za tyto peníze pořídit, pokud bychom měli zodpovědnou vládu, která by se zbytečně nezadlužovala? Celá dálnice D47 dlouhá 80 km bude stát asi 57 miliard korun. Stát za posledních sedm let na úrocích ze státního dluhu zaplatil necelých 200 miliard. To jsou skoro čtyři dálnice D47, po kterých mohli řidiči dávno jezdit. Místo toho se celkové zadlužení státu za tu dobu zvýšilo na už zmíněných 900 miliard korun. To je cena, kterou daňoví poplatnicí zaplatili za nezodpovědné politiky. A také je to odpověď těm politikům, kteří tvrdí, že růst státního dluhu není až tak velký problém. Protože se přece platí jen úroky.

Je v pořádku, že se stát zadlužuje, nebo by se měl dluhů co nejdříve zbavit?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 12. 2007 18:11, Petr ILLEK

Dobrý den ,
znáte prípAd Argentiny ? Myslím si že se pomalu ale jistě řítíme stejným směrem.
Co nám tedy jako čechům chybí ? Rozhodnost a odvaha . V nasi vlade to vypada jako mocensky boj dvou ci tri muzu a na to doplacime my vsichni. Tento vliv trva jiz po nekolik let. Nesnasim lidi co nadavaji na nejaky system a nevytvori svuj vlastni.
Jediná věc uvědomit si že aby celý systém mokl fungovat musí fungovat každá bunka . Pokud se tak neděje pak pravdepodobe takto nezdravý organismius zahyne . ,,Záleží pouze na tom zda li pouze budeme tupě prikyvovat a nebo už konečně začneme něco dělat."
Kdo to všechno bude jednou platit ? Naše děti.
A to ještě po několik generací..

Petr

+62
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 12. 2007 16:07, Rejpal

Ale vláda přece nemá zájem nějaký dluh splácet, jako příklad stačí číst denní tisk. Za listopad se se objevil přebytek 12,6 mld. Kč a už Kalousek slibuje 7 mld. Nomuře, 70 mld. prý za staré ekologické škody, Klaus zase 90 mld. na dálnice, aby se dováželo zboží, které by ničilo naše výrobce a byl zajištěn tranzit, atd. atd.
Ono by stačilo aby se rozpočet vyrovnával a o jeho zmenšování se postará inflační koruna.
Růst DPH prý přinese cca 26 mld. Kč za rok. Skoro by stačilo vysr.. se na Pandury a stáhnout okupační vojska z Iráku a Afganistánu ( 1 voják prý dostává cca 3000 dolarů měsíčně) a další náklady. A není třeba zvedat DPH.
A tak jen výběrem z tisku by šlo najít další stovky případů rozmařilosti a plýtvání.

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

deficit, dluh, rozpočet, státní dluh, vláda

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stát se chystá na velké předvánoční utrácení

8. 11. 2007 | Jan Pekař

Stát se chystá na velké předvánoční utrácení

Státní rozpočet za letošních prvních deset měsíců byl v nejvyšším přebytku, jaký rozpočty od ledna do října vykázaly za posledních 14 let. Přesto nakonec skončí v hlubokém deficitu,... celý článek

Kdo si rozebere bilion korun

24. 9. 2007 | Jan Pekař

Kdo si rozebere bilion korun

Dluh Česka roste. Příští rok se podle návrhu státního rozpočtu zvýší o 71 miliard korun. Za rok a půl tak každý Čech bude kvůli rozhazovačné vládě dlužit přes sto tisíc korun.

Česko asi přijde o část unijních dotací

3. 8. 2007 | Jan Stuchlík

Česko asi přijde o část unijních dotací

Česko nejspíš nestačí vyčerpat celých 2,6 miliardy eur na rozvoj regionů, které mu slíbila Evropská unie na uplynulé tři roky. Ve hře je stále částka přes jednu miliardu eur. Praha... celý článek

Česko zůstane i příští rok na černé listině

14. 6. 2007 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Česko zůstane i příští rok na černé listině

Schodky vládních rozpočtů v Evropě sice klesají, ale vzhledem k rychlému ekonomickému růstu by se mohly snižovat rychleji. Nejvíce v reformách zaostává Česko a Maďarsko, tvrdí Evropská... celý článek

Jak funguje státní kasa

28. 12. 2005 | Petr Vykoukal

Jak funguje státní kasa

Státní rozpočet. Dvě slova prakticky každodenně skloňovaná nejen politiky. Pro některé z nich je to dojná kráva, pro některé z nás zase naopak černá díra na peníze. Pojďme se podívat,... celý článek

Partners Financial Services